Αρχική > Featured > Ευρωπαϊκή πόλη- έκπληξη αναδείχθηκε ως η ιδανική για μία διήμερη απόδραση!

Ευρωπαϊκή πόλη- έκπληξη αναδείχθηκε ως η ιδανική για μία διήμερη απόδραση!

Η μόνιμη απορία όταν θέλουμε να κανονίσουμε μία διήμερη απόδραση εκτός… Ελλάδος είναι το ποια πόλη θα επιλέξουμε έτσι ώστε και να μην πεθάνεις στο περπάτημα, αλλά και να δεις καινούρια πράγματα. Συνήθως το μυαλό μας πάει στα συνηθισμένα, δηλαδή το Λονδίνο, τη Ρώμη, τη Βαρκελώνη και το Παρίσι.

Και όμως μία βρετανική έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα πλάνα και τις σκέψεις μας!

Η νούμερο 1 πόλη που επιλέχθηκε ως ιδανική για ένα όμορφο διήμερο είναι η Κρακοβία, μια πόλη όχι και τόσο διάσημη, όπως η γειτονική της Πράγα ή το Άμστερνταμ, όμως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, διόλου μονότονη και υπερβολικά κουκλίστικη.

Μια πόλη με έντονη ιστορία, γεμάτη ζωή, χρώματα, κάστρα και πάρκα. Τουτέστιν μια πόλη σαν παραμύθι. Τα κριτήρια που προέκριναν τη συγκεκριμένη πόλη ήταν άκρως αντικειμενικά και αφορούσαν στην φιλοξενία, στις τιμές και τα αξιοθέατα. Γιατί τι να το κάνεις να πας στο πιο όμορφο μέρος του κόσμου και να πεθαίνεις της πείνας και της δίψας εξαιτίας των δυσθεώρητων τιμών;

Πού να πάτε λοιπόν στην Κρακοβία; 

  • Βόλτα στο αποκατασταθέν και υποδειγματικά φροντισμένο και καθαρό ιστορικό κέντρο που οριοθετείται από τα παλαιά τείχη της πόλης και στην πλατείας Rynek Glόwny.
  • Βόλτα στην παλαιά αγορά και τις υπόγειες μεσαιωνικές στοές, μέρος των οποίων έχει επίσης μετατραπεί σε μουσείο.
  • Επίσκεψη στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας στην πλατεία Rynek Glόwny, όπου ο Αγιος Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ διετέλεσε εφημέριος πριν γίνει επίσκοπος της πόλης και αργότερα καρδινάλιος. Από το καμπαναριό της επιβλητικής εκκλησίας, κάθε μία ώρα, ειδικά επιφορτισμένος για το σκοπό αυτό τρομπετίστας παίζει μια απλή μελωδία που απλώνεται σε όλη την πλατεία.
  • Επίσκεψη στο κάστρο της Βαβέλ και στο μουσείο του, που αποτελείται από πέντε επιμέρους τμήματα μεταξύ των οποίων οι αίθουσες του παλατιού, τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του βασιλέα, το θησαυροφυλάκιο και το οπλοστάσιο, έκθεση ασιατικής τέχνης κ.λπ.
  • Βόλτα στην εβραϊκή συνοικία Κάζιμιερτς που έγινε γνωστή διεθνώς από την ταινία η «Λίστα του Σίντλερ» του Σπίλμπεργκ.
  • Επίσκεψη στο εργοστάσιο εμαγιέ Ποντγκόρτσε. Οι εγκαταστάσεις του έχουν διαμορφωθεί σε μουσείο με θέμα τη γερμανική κατοχή στην Πολωνία.
  • Βόλτα για καφέ ή ποτό και πρόχειρο φαγητό στην αλάνα με street food στην οδό Swietego Wawrzynca. Must αποτελεί η zapiekanka (μισή ψημένη μπαγκέτα με τυρί και μανιτάρια).
  • Επίσκεψη στο Μουσείο Ιαπωνικής Τέχνης και Τεχνολογίας «Μάνγκα», το οποίο χτίστηκε με δωρεά, μεταξύ άλλων, του περίφημου Πολωνού σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα και περιλαμβάνει, εκτός από «μάνγκα» (κόμικς), μια εκτεταμένη συλλογή από κεραμικά, υφάσματα, ξυλοτυπίες (ουκίγιο-ε) με περισσότερα από 7.000 αντικείμενα που συνέλεξε τον 19ο και τον 20ό αιώνα ο Πολωνός περιγητής Feliks Jasienski που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Μάνγκα».