Έρκυνα – Πηγές Τριών Χαρίτων: Μαγικά τοπία με κρυστάλλινα νερά βγαλμένα από αρχαίους μύθους

Μία κοντινή απόδραση είναι πάντα μία καλή ευκαιρία να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα.

Και τι πιο ιδανικό από μία μονοήμερη εκδρομή που συνδυάζει φυσική ομορφιά και ιστορία. Ένα τέτοιο μέρος είναι οι Πηγές των Τριών Χαρίτων στον Ορχομενό Βοιωτίας και η Έρκυνα στη Λειβαδιά, δύο τοποθεσίες, που μαγεύουν με την ομορφιά τους κάθε εποχή του χρόνου.

Στους πρόποδες του Υφάντειο Λόφου, στο βορειοδυτικό άκρο του Ορχομενού, βρίσκεται η Ακιδαλία πηγή της Αφροδίτης ή Πηγές των Τριών Χαρίτων, μία τοποθεσία πλημμυρισμένη από μύθους και θρύλους.

Με πλούσια βλάστηση, κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά, καναλάκια, πρασινάδες, λιθόστρωτα δρομάκια για περιπάτους και ίχνη από αρχαίες εγκαταστάσεις, το τοπίο χαρίζει γαλήνη και ηρεμία και το μόνο που μπορεί να την «διακόψει» είναι το κελάρυσμα του νερού.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, εδώ γεννήθηκαν οι κόρες του Δία και της Ωκεανίδας Ευρυνόμης, οι τρεις Χάριτες, η Αγλαΐα, η Ευφροσύνη και η Θάλεια, που έλουζαν τα αλαβάστρινα κορμιά τους με τα δροσερά νερά της πηγής. Λόγω της ουράνιας καταγωγής τους, οι Χάριτες είχαν αναλάβει τη συνοδεία της θεάς Αφροδίτης. Στην Ιλιάδα ο Όμηρος ανέφερε, ότι οι Χάριτες έλουζαν την Αφροδίτη στην Ακιδαλία πηγή και στη συνέχεια χτένιζαν τα μαλλιά της, την αρωμάτιζαν και τη σκέπαζαν με τον «αμβρόσιο πέπλο» που ύφαιναν οι ίδιες.

%ce%ad%cf%81%ce%ba%cf%85%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b7%ce%b3%ce%ad%cf%82-%cf%84%cf%81%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%af%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%bc%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%84%ce%bf0

Κατά την αρχαιότητα, οι Χάριτες αποτελούσαν την προσωποποίηση της χάρης και της ευθυμίας τόσο στη φύση όσο και στη ζωή των ανθρώπων. Συμβόλιζαν ό,τι πιο ευγενικό, όμορφο και αγνό υπήρξε ποτέ στη Γη.

Ξεκινώντας από τον πεζόδρομο που αρχίζει ακριβώς απέναντι από την Παναγία της Σκριπούς, σε 250 μ. ο επισκέπτης θα φτάσει στην Ακιδαλία πηγή. Από εδώ μπορεί να συνεχίσει τη διαδρομή δίπλα στις πηγές του Μέλανα ποταμού (Μαυροπόταμος), που τροφοδοτούνται απ’ τις χιονισμένες κορυφές του γειτονικού Παρνασσού.

Σε απόσταση 500 μέτρων, θα συναντήσει το πρώτο εκτροφείο και μονάδα παραγωγής καπνιστής πέστροφας και λίγο πιο κάτω μπορεί να ξαποστάσει στον περίβολο από το γραφικό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι. Συνεχίζοντας, και σε απόσταση περίπου 300 μέτρων,θα φτάσει σ’ ένα πανέμορφο τοπίο με κρυστάλλινα νερά, το σημείο που οι Ορχομένιοι ονομάζουν «Πηγές». Τέλος, συνεχίζοντας τον δρόμο δίπλα στο ποτάμι και σε 500 μ. θα συναντήσει και το δεύτερο εκτροφείο και μονάδα παραγωγής καπνιστής πέστροφας, που είναι φημισμένη σε όλη την Ευρώπη.

Πώς φτάνετε ως εκεί

Ο Ορχομενός βρίσκεται σε απόσταση μιας ώρας από την Αθήνα (130 χλμ).  Ακολουθούμε την Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας έως το 110ο χλμ. και στη συνέχεια βγαίνουμε στην έξοδο του Κάστρου και κινούμαστε προς Ορχομενό – Λειβαδιά.

Τι να δείτε μετά τη βόλτα στις Πηγές

Την Παναγία της Σκριπούς, το αρχαιότερο βυζαντινό μνημείο της Βοιωτίας και ένα από τα σπουδαιότερα της Ελλάδας.

Με τη σημερινή μορφή της κτίστηκε το 873/874 μ.Χ. πιθανόν ως ταφικό μνημείο του Λέοντα, πρωτοσπαθάριου της ανακτορικής φρουράς του βυζαντινού αυτοκράτορα, γεγονός που ενισχύεται από τους δύο μεγαλοπρεπείς βυζαντινούς τάφους, μάλλον του Λέοντα και της συζύγου του, που βρέθηκαν κατά την τελευταία ανασκαφή στο εσωτερικό του ναού.

Στην ίδια ανασκαφή βρέθηκε και ψηφιδωτό δάπεδο, το οποίο χρονολογείται στο 480 μ.Χ. και ανήκει σε προγενέστερο παλαιοχριστιανικό ναό. Πιθανόν στη θέση του σημερινού ναού να υπήρχε το ιερό των Χαρίτων.

Τον Θολωτό τάφο ή Θησαυρό του Μινύα, ένα από τα πιο έξοχα και εντυπωσιακά μνημεία των Μινυών που βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες του Υφάντειου λόφου και υπολογίζεται ότι χτίστηκε κατά τη 2η χιλιετηρίδα π.Χ.

Να ξεναγηθείτε στα ιχθυοτροφεία της περιοχής των Πηγών Χαρίτων, που παράγουν την περίφημη καπνιστή πέστροφα του Ορχομενού, έδεσμα ξεχωριστό και φημισμένο σε όλη την Ευρώπη.

Έρκυνα: Το δεύτερο ποτάμι με θηλυκό όνομα στην Ελλάδα

Αν θέλετε να συνεχίσετε την εκδρομή σας, περίπου σε 15 λεπτά απόσταση βρίσκεται η Λιβαδειά, η οποία έχει να επιδείξει με τη σειρά της πηγές βγαλμένες από τη μυθολογία. Ο ποταμός της Ερκυνας πηγάζει από το νότιο τμήμα της Λιβαδειάς, διασχίζει το κέντρο της πόλης και εκβάλλει στον Βοιωτικό Κηφισό.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η ροή του ποταμού ξεκίνησε κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού της Ερκυνας με τη Περσεφόνη. Η Ερκυνα, η Νύμφη του ποταμού και κόρη του Τροφωνίου, ήταν φίλη της Περσεφόνης, κόρης της θεάς Δήμητρας, πριν από την απαγωγή της δεύτερης από τον Πλούτωνα.

Ενώ τα δύο κορίτσια έπαιζαν με μια χήνα στο άλσος Τροφωνίου, το πτηνό απομακρύνθηκε και κρύφτηκε μέσα σε μια σπηλιά. Η Περσεφόνη για να το πιάσει, μετακίνησε την πέτρα που βρισκόταν στην είσοδο και ξεχείλισε ορμητικό νερό.

Μία πηγή ξεπετάχτηκε από τη γη, η πηγή της Ερκυνας. Από τότε στα νερά της Ερκυνας, ένα από τα ελάχιστα ποτάμια της Ελλάδας με ονομασία θηλυκού γένους, έρχονταν να λουστούν οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο βρισκόταν σε μικρή απόσταση.

Το Μαντείο του Τροφωνίου

Η Λιβαδειά σύμφωνα με τη μυθική παράδοση, ιδρύθηκε από τον Αθηναίο ήρωα Λέβαδο, και κατά την αρχαιότητα φημιζόταν για το Μαντείο του Τροφωνίου Διός με τις πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης, το οποίο αποτελούσε τον προπομπό για τους Δελφούς.

Ο Τροφώνιος, ενίοτε ταυτιζόμενος με το Δία και γνωστός και ως Δίας Τροφώνιος, ήταν αρχαία τοπική θεότητα, η λατρεία της οποίας είχε έναν κατεξοχήν χθόνιο χαρακτήρα και συνεπώς, πολλά κοινά σημεία με τα υπόλοιπα μυστηριακά ιερά στον ελλαδικό χώρο και τις δοκιμασίες που αυτά επέβαλαν στους προσκυνητές και τους μύστες τους.

Σύμφωνα με τον Παυσανία, το μαντείο του Τροφωνίου στη Λιβαδειά ήταν αρχικά άγνωστο στους Βοιωτούς. Σε καιρό ανομβρίας, απεσταλμένοι βοιωτικών πόλεων επισκέφθηκαν το μαντείο του Απόλλωνα στους Δελφούς για να λάβουν χρησμό. Εκεί, η Πυθία τους παρέπεμψε στον Τροφώνιο για να τους δώσει τη λύση. Οι απεσταλμένοι πήγαν στη Λιβαδειά, αλλά δεν μπορούσαν να εντοπίσουν το μαντείο, ώσπου ένας από τους αντιπροσώπους του Ακραιφνίου, ονομαζόμενος Σάων, ακολούθησε ένα σμήνος μελισσών που τον οδήγησε στο άντρο του Τροφωνίου. Ο θεός τον μύησε στη λατρεία του και στο σημείο αυτό εγκαθιδρύθηκε το μαντείο.

Από το κάποτε ακμάζον ιερό τέμενος και μαντείο του Τροφωνίου δεν έχει σωθεί σχεδόν τίποτα, παρά μερικές κόγχες λαξευμένες στο βράχο του φαραγγιού της Ερκυνας, στους πρόποδες του υψώματος του μεσαιωνικού φρουρίου, για την τοποθέτηση αναθημάτων.

Η περιοχή των πηγών του ποταμού, γνωστή ως Κρύα, είναι φυσικό πάρκο, που βρίσκεται στην έξοδο φαραγγιού. Πρόκειται για το Φαράγγι του Ξηριά Κρύας το οποίο εκτείνεται από το γεφύρι του ρέματος του Αγίου Παντελεήμονος και σχηματίζοντας απόκρημνο και βραχώδες τοπίο καταλήγει στις Πηγές της Κρύας, μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Αποτελεί κύριο τόπο αναψυχής και περιπάτου, καθώς και πόλο έλξης τουριστών με κύρια χαρακτηριστικά τα αιωνόβια πλατάνια, τους μικρούς καταρράκτες και τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια.

Το μεσαιωνικό κάστρο

Πάνω από το φαράγγι της Ερκυνας, στον φυσικά οχυρό λόφο, πάνω από τη βοιωτική πόλη δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο. Η κατασκευή του φρουρίου ξεκίνησε τον 13ο αιώνα αλλά τα περισσότερα από τα ορατά λείψανα χρονολογούνται στην Καταλανική κατάκτηση της πόλης που διήρκησε από το 1309 έως το 1380. Το 1458 κατακτήθηκε από τους Τούρκους και παρέμεινε στην κατοχή τους έως την απελευθέρωση της πόλης από τους Ελληνες.

Το 1821 το Κάστρο της Λειβαδιάς ήταν, το τρίτο κατά σειρά στην Ελλάδα, που ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης. Στις 26 Ιουνίου 1821 έγινε η ηρωική έξοδος από το κάστρο των πολιορκημένων Λιβαδειτών. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Τουρκικό ζυγό το κάστρο εγκαταλείφθηκε. Στις μέρες μας, το μακρύ οχυρωματικό τείχος ακολουθεί την μορφολογία του εδάφους και καταλήγει σε μεγάλο ορθογώνιο πύργο στα ανατολικά.

Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε

Boutique Rooms «O» (απόσταση 1,1 χλμ. από τις Πηγές Χαρίτων): Κατάλυμα με κήπο στον Ορχομενό. Ο Θολωτός Τάφος του Μινύα βρίσκεται σε απόσταση δύο λεπτών με τα πόδια.

Levadia Hotel (απόσταση 9,9 χλμ. από τις Πηγές Χαρίτων): Ζεστό και φιλικό ξενοδοχείο στο κέντρο της Λιβαδειάς.

Πεινάσατε;

Στον Ορχομενό σε απόσταση 100 μέτρων από το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, θα βρείτε το αναψυκτήριο «Πηγές» που κατασκεύασε ο Δήμος. Στο γραφικό περιβάλλον του μπορείτε να απολαύσετε το αναψυκτικό, τον καφέ, το ποτό σας καθώς και γευστικά μεζεδάκια.

Στις πηγές της Κρύας στη Λειβαδιά βρίσκεται το τουριστικό καφεστιατόριο «Ξενία», καθώς και καφετέριες και ταβερνούλες που σερβίρουν παραδοσιακό σουβλάκι, κοκορέτσι, κοντοσούβλι και όχι μόνο.

Σχετικά Άρθρα
Αυτό είναι το καλύτερο rooftop μπαρ της Ευρώπης - Έχει μέχρι και σολάριουμ
Αυτό είναι το καλύτερο rooftop μπαρ της Ευρώπης – Έχει μέχρι και σολάριουμ
%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%af-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%be%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%ce%b2%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b10
Το ελληνικό νησί που εξυμνούν οι Βρετανοί έχει… στραβά γλυκά και πάμφθηνη μπύρα
Time Out: Αυτοί είναι οι 30 πιο cool δρόμοι στον κόσμο - Ο ένας στην Αθήνα
Time Out: Αυτοί είναι οι 30 πιο cool δρόμοι στον κόσμο – Ο ένας στην Αθήνα
%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%b8%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ba0
Οι ανθισμένες κερασιές της Πιερίας «κοντράρουν» στα ίσια την ιαπωνική sakura
μερο Αποκριάς με ξεφάντωμα σε κάθε γειτονιά της Αθήνας
Τριήμερο Αποκριάς με ξεφάντωμα σε κάθε γειτονιά της Αθήνας
Απόκριες στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Απόκριες στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του