Αρχική > Featured > Έρευνα του ΑΠΘ δείχνει ότι 7 στους 10 πολίτες πιστεύουν θεωρίες συνωμοσίας σε σχέση με την πανδημία – Τι δείχνει η αντίδραση αυτή;

Έρευνα του ΑΠΘ δείχνει ότι 7 στους 10 πολίτες πιστεύουν θεωρίες συνωμοσίας σε σχέση με την πανδημία – Τι δείχνει η αντίδραση αυτή;

Σίγουρα έχετε βρεθεί μάρτυρες σε συζητήσεις όπου κάποια από τα μέλη της ομήγυρης δημιουργούν ένταση με τις απόψεις τους περί της πανδημίας και των συνακόλουθων μέτρων που πρέπει καθένας από εμάς να τηρεί ως το ύστατο μέτρο αυτοπροστασίας.

Το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα το τμήμα Ψυχιατρικής, εκπόνησε εκτεταμένη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό του εξωτερικού και η οποία εκτίμησε τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και την πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας.

Ο υπεύθυνος καθηγητής Ψυχιατρικής κ. Κωνσταντίνος Φουντουλάκης μίλησε για ένα ποσοστό 7 ατόμων στα 10, τα οποία πιστεύουν ότι κάτι άλλο συμβαίνει σε σχέση με αυτή την τεράστια υγειονομική κρίση, το οποίο κάποιοι τους το κρύβουν.

Διαβάστε επίσης: Γιαμαρέλλου: “Από εμάς εξαρτάται το πότε θα βγούμε – Να προσέχουμε, δεν θα εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός αμέσως”

Αποτελέσματα

Η έρευνα λοιπόν έδειξε ότι το 1/3 του πληθυσμού πιστεύει πολύ ισχυρά σε κάποια θεωρία συνωμοσίας, ένα 1/3 έχει θετική άποψη ή έχει “ανοιχτό” μυαλό απέναντι στις θεωρίες συνωμοσίας, ενώ μόλις ένα 1/3 πιστεύει ότι όλα όσα βιώνουμε είναι πραγματικότητα.

“Όσο πιο κοινωνικοπολιτικά φορτισμένο είναι ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητεες να πιστέψει σε θεωρίες συνωμοσίας”, δηλώνει ο καθηγητής. “Παρ’ όλα αυτά, έτσι είναι η ανθρώπινη κοινωνία και φύση, κάτι που η ανθρωπότητα είχε επίσης αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της ισπανικής γρίπης, πριν από περίπου 100 χρόνια. Το θετικό όμως είναι ότι η συμμόρφωση του κόσμου δεν συνάδει με αυτά τα ποσοστά. Πρόκειται για ένα περισσότερο λεκτικό ξέσπασμα, μια καθαρά συναισθηματική αντίδραση, απέναντι σε ένα μεγάλο φόβο που πλανάται πάνω από την ανθωπότητα”, καταλήγει ο κ. Φουντουλάκης.