Αρχική > Featured > Έρευνα αποκαλύπτει ότι 1 στις 16 Αμερικανίδες δεν είχαν δώσει συγκατάθεση στην πρώτη σεξουαλική επαφή

Έρευνα αποκαλύπτει ότι 1 στις 16 Αμερικανίδες δεν είχαν δώσει συγκατάθεση στην πρώτη σεξουαλική επαφή

Νέα έρευνα που πραγματοποιηθήκε στην Αμερική αποκάλυψε ότι 1 στις 16 Αμερικανίδες δεν είχε συγκατατεθεί κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή που είχε.

Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε με στόχο να μελετηθεί το “τραύμα” που αφήνει μια τέτοια βίαιη εμπειρία στην ψυχολογία κα ιτη ζωή μιας γυναίκας μακροπρόθεσμα.

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι χειρότερη σε σύγκριση με άλλες αναπτυγμένες χώρες: στην Ιρλανδία, μία στις 100 γυναίκες δηλώνει ότι βιάστηκε στην πρώτη σεξουαλική επαφή της. Στις χώρες της βόρειας Ευρώπης το ποσοστό είναι 2%. Στο άλλο άκρο, στην Μπουρκίνα Φάσο, το ποσοστό αυτό φτάνει το 40%.

Η αρχή έγινε με το κίνημα #MeToo

Στις ΗΠΑ, «το κίνημα #MeToo αποκάλυψε σε ποιον βαθμό οι γυναίκες πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας, όμως καμία πρόσφατη έρευνα δεν είχε ασχοληθεί με τον καταναγκασμό κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή και τις συνέπειές του στην υγεία», γράφουν στην εισαγωγή τους οι ερευνητές.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA Internal medecine) και βασίστηκε στις απαντήσεις 13.000 γυναικών, ηλικίας από 18-44 ετών, οι οποίες ρωτήθηκαν στο πλαίσιο μιας έρευνας που διενήργησαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) την περίοδο 2011-17.

Τα στατιστικά στοιχεία

Σε ποσοστό 6,5%, οι γυναίκες απάντησαν ότι δεν είχαν συγκατατεθεί στην πρώτη σεξουαλική επαφή τους. Το ποσοστό αυτό στις ΗΠΑ αντιστοιχεί σε περισσότερες από 3,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 18-44 ετών. Δηλαδή, μία στις 16.

Οι γυναίκες αυτές είπαν ότι υπέστησαν διάφορες μορφές εξαναγκασμού: πάνω από τις μισές (56,4%) είπαν ότι δέχτηκαν προφορικές πιέσεις, το 46,3% ότι κρατήθηκαν παρά τη θέλησή τους, μία στις τέσσερις (25,1%) ήταν θύμα βιαιοπραγίας, το 22% ήταν σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών και το 16% υπέκυψε στην απειλή του χωρισμού.

Στη μελέτη αυτή δεν χρησιμοποιήθηκε ο ποινικός όρος “βιασμός”, όμως “θεωρούμε ότι τα βιώματα αυτά αντιστοιχούν σε βιασμό”, δήλωσε η ερευνήτρια Λόρα Χόουκς, του Cambridge Health Alliance, στη Μασαχουσέτη.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος βιασμού για τις Αφροαμερικανές

Στις ΗΠΑ, κίνδυνο διατρέχουν όλες οι γυναίκες, ανεξαρτήτως φυλής και κοινωνικής κατάστασης. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος για τις Αφροαμερικανές, για τις γυναίκες που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, τις φτωχές και όσες δεν έχουν καλή εκπαίδευση.

Η βασική διαφορά με τις γυναίκες που έκαναν σεξ με τη συγκατάθεσή τους, ήταν η ηλικία: κατά μέσο όρο, εκείνες που εξαναγκάστηκαν ήταν γύρω στα 15 ενώ οι άλλες ήταν 17 ετών. Στην πρώτη περίπτωση, οι άνδρες ήταν πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία (κατά μέσο όρο 27 ετών) και στη δεύτερη 21 ετών.

«Αυτές οι εξαναγκαστικές συνευρέσεις φαίνεται ότι συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας», εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης. Οι γυναίκες αυτές έχουν πιο συχνά ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, κάνουν περισσότερες αμβλώσεις, πάσχουν από ενδομητρίωση, από ασθένεις που μπορεί να οδηγήσουν σε στειρότητα. Η γενικότερη υγεία τους είναι επίσης χειρότερη, είναι πιο επιρρεπείς στη χρήση ναρκωτικών ή έχουν ψυχολογικά προβλήματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ