Πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Θέατρο η τελετή παράδοσης – παραλαβής για πρώτη φορά μεταξύ πρώην και νυν διευθυντή, παρουσία μάλιστα της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και του γενικού γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Ο Στάθης Λιβαθινός «έδωσε τη σκυτάλη» στον Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος με τη σειρά του αναφέρθηκε σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για εκείνον.Ο Δημήτρης Λιγνάδης που αναλαμβάνει στις 31 Αυγούστου, ζήτησε περίπου 20 μέρες για να ενημερωθεί και να καλέσει πάλι τους δημοσιογράφους για να ανακοινώσει τα σχέδια και το πρόγραμμά του. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι επειδή ξέρει τι σημαίνει πραγματική ζωή, το γραφείο του θα είναι πάντα, διαρκώς, ανοιχτό για όλους.

Η συγκινητική αποκάλυψη

Το πιο συγκινητικό σημείο της εκδήλωσης ήταν όταν ο Δημήτρης Λιγνάδης αποκάλυψε ότι η ημέρα που θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του συμπίπτει με την 30η επέτειο θανάτου του πατέρα του, του σπουδαίου φιλόλογου και μεταφραστή Τάσου Λιγνάδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 31 Αυγούστου 1989. «Του αφιερώνω τη χαρά της τιμής που μου γίνεται σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Οι συνεργάτες του

Ως αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια ο Δημήτρης Λιγνάδης όρισε την Έρη Κύργια, ενώ διευθύντρια του γραφείου του την Αναστασία Διαμαντοπούλου. Επιπλέον, τόνισε ότι σε λίγο καιρό θα έχει νέο Διοικητικό Συμβούλιο και ότι θα κάνει τον δικό του προγραμματισμό. Παραμένει άγνωστο αν και πόσες από τις παραγωγές που έχει ήδη σχεδιάσει ο Στάθης Λιβαθινός θα υλοποιηθούν.

Σημαντική είναι επίσης η ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού ότι ο επόμενος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα έχει γνωστοποιηθεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022, έξι μήνες πριν από τη λήξη θητείας του Δημήτρη Λιγνάδη, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία και ενημέρωση. Θα προκύψει μέσα από προκήρυξη της θέσης που θα καταρτιστεί σε διάλογο με τον καλλιτεχνικό κόσμο και τον ίδιο τον Δημήτρη Λιγνάδη.

από Ευγενία Κολοβού