Αρχική > Βιβλίο > Ένας έμπειρος ορειβάτης και αναρριχητής σε «Χαμένες διαδρομές»

Ένας έμπειρος ορειβάτης και αναρριχητής σε «Χαμένες διαδρομές»

Όποιος γνωρίζει το background του Τζώρτζη Μηλιά είναι σίγουρο ότι θα οδηγηθεί σε λάθος συμπεράσματα. Ένα βιβλίο για «Χαμένες Διαδρομές» (εκδ. Ανάβαση με εξώφυλλο και σκίτσα του Αλέκου Ασημακόπουλου) από έναν έμπειρο ορειβάτη και αναρριχητή το πιο πιθανό είναι να τον κάνει να πιστέψει ότι στα χέρια του έχει έναν ψαγμένο οδηγό για ξεχασμένες ορθοπλαγιές ή δύσκολα περάσματα.

Συμβουλή πρώτη λοιπόν. Μην είστε προκατειλημμένοι με τους τύπους του βουνού και της περιπέτειας. Μπορεί (λόγου χάριν) να έχουν όντως τον… ακάθιστο, να αγαπούν την αδρεναλίνη σαν δεύτερη φύση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όλη αυτή η ενέργεια δεν μετατρέπεται και σε μια βαθύτερη αναζήτηση, «ένα νόημα πέρα από το αδυσώπητο των βράχινων τοίχων» (όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο).

Με αυτή ακριβώς την αφετηρία ο Μηλιάς μάς μεταφέρει εκεί, στην «άλλη ζωή», σε υπέροχους ορεινούς παράδεισους, αλλά και επικίνδυνες «ορθοπλαγιές», παίζοντας μεταξύ ιστορικής πραγματικότητας (γνωστών διαδρομών και ονομάτων της αναρριχητικής κοινότητας) και επινοημένων ηρώων.

Μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας και με μπόλικη δόση «Ιντιάνα Τζόουνς των βουνών», το βιβλιαράκι αυτό είναι ό,τι πρέπει για να σας κάνει να ξεχάσετε την κατσαρόλα στο μάτι – αν δεν τελειώσει το βιβλίο, βλέφαρο δεν σηκώνεται. Εκείνο όμως που μένει περισσότερο απ’ όλα είναι ότι οι Χαμένες Διαδρομές του μας επιτρέπουν να ζήσουμε και κάτι από τον «ιδιωτικό χώρο» των ηρώων τους, την αγάπη και τον θαυμασμό τους για την φύση, την αλληλεγγύη μεταξύ τους, τα κίνητρα τους.

Ο Τζώρτζης Μηλιάς είναι εκπαιδευτικός (καθηγητής χημείας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση), αλλά από παιδί είχε τον αθλητισμός μέσα στην καθημερινότητα του . Πρωταθλητής και μέλος της εθνικής ομάδας στο σκι κατάβασης και το θαλάσσιο σκι, ασχολήθηκε με πολλά σπορ του βουνού, την ορειβασία, το ορειβατικό σκι και την αναρρίχηση. Από το 1997 συνδυάζοντας τις αγάπες του – εκπαίδευση και αθλητισμό – δημιουργήσε μαζί με τον αδελφό του Ίωνα Μηλιά το Milias Camps όπου παιδιά (και μεγαλύτερα παιδιά) μυούνται στην τέχνη της ορειβασίας και την αναρρίχησης. Το «Χαμένες Διαδρομές» έρχεται μετά από πολλές δημοσιεύσεις και βιβλία με εκπαιδευτικό και αθλητικό περιεχόμενο. Τα πιο γνωστά είναι τα βιβλία κόμικ χημείας, βιολογίας και οικολογίας όπου μαζί ε τον ζωγράφο Γιώργο Μηλιώρη προσπαθούν να μετατρέψουν την μάθηση σε παιχνίδι.

Τζώρτζης Μηλιάς

Από την Χάρη Ποντίδα