Αρχική > Featured > Ένα σκίτσο μαχαιριά στην καρδιά – Το 14χρονο αγόρι που πνίγηκε στη Μεσόγειο και όλη του η περιουσία ήταν ο έλεγχός του

Ένα σκίτσο μαχαιριά στην καρδιά – Το 14χρονο αγόρι που πνίγηκε στη Μεσόγειο και όλη του η περιουσία ήταν ο έλεγχός του

Κανείς δεν ξέρει το όνομά του. Πέρασε στην ιστορία ως το 14χρονο αγόρι, που βρέθηκε στη φουρτουνιασμένη θάλασσα της Μεσογείου πνιγμένο, κουβαλώντας πάνω του, ως μόνο περιουσιακό του στοιχείο στο μακρύ ταξίδι του από την πατρίδα του ως το νέο, πολιτισμένο κόσμο, τον έλεχο από το σχολείο του. Ένα έλεγχο που αποδείκνυε πόσο καλός μαθητής ήταν και αυτό σκόπευε να αποτελέσει το διαβατήριό του στη νέα πατρίδα που θα έφτανε. Φευ! Δεν πρόλαβε να φτάσει.

Η Ιταλίδα ιατροδικαστής Κριστίνα Κατανέο, όμως, φρόντισε να μάθουν όλοι την ιστορία του. Η ίδια είχε την άχαρη δουλειά να εξετάσει πολλά από τα θύματα της Μεσογείου, μετανάστες, νέους, παιδιά, γυναίκες και άντρες, που ρίσκαραν -και κάποιοι έχασαν- τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη.

Η Κατανέο αποφάσισε να καταγράψει τις ιστορίες των ανθρώπων που αναγκάστηκε να εξετάσει. Αφού εκείνοι δεν μπορούσαν, το έκανε εκείνη. Στο βιβλίο της Naufraghi senza volto (σ.σ. Απρόσωπα ναυάγια) υπάρχει και μια συγκλονιστική ιστορία: ένα 14χρονο αγόρι πνίγηκε στη Μεσόγειο. Όταν η ιατροδικαστής εξέτασε τη σορό του ήρθε αντιμέτωπη με μια συγκλονιστική αποκάλυψη. Στο μπουφάν του είχε ράψει, προσεκτικά διπλωμένο, τον έλεγχο του σχολείου του. Δεν είχε λεφτά. Δεν είχε έγγραφα. Είχε μόνο τον έλεγχο που αποδείκνυε πόσο καλός μαθητής ήταν. Τον έλεγχο που ήλπιζε ότι θα του προσέφερε ένα καλύτερο μέλλον μέσα από ένα ιταλικό ή ένα ευρωπαϊκό σχολείο.

Και έρχεται η σειρά του γνωστού σκιτσογράφου Makkox. Αυτός έφτιαξε το σκίτσο που έχει γεμίσει τα social media τις τελευταίες μέρες. Δείχνει ένα αγόρι, το 14χρονο αγόρι από το Μάλι, καθισμένο στο βυθό της Μεσογείου να δείχνει τον έλεγχο του σε ένα χταπόδι, έναν καρχαρία κι άλλα πλάσματα του βυθού. Κι εκείνα να του δίνουν συγχαρητήρια για τους βαθμούς του.

Το αγόρι ήταν ανάμεσα στα θύματα ναυαγίου στη Μεσόγειο στις 18 Απριλίου του 2015. 528 άνθρωποι είχαν ανασυρθεί νεκροί και εκατοντάδες είχαν κριθεί αγνοούμενοι. Εκτιμάται ότι οι θάνατοι από το ναυάγιο εκείνο φτάνουν έως και τους 900! Χάρη στη δουλειά της Κατανέο και των συνεργατών της στο Εργαστήριο Ανθρωπολογίας και Οδοντολογίας στο Μιλάνο, αναγνωρίστηκαν τα θύματα.

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στις 11 Ιανουαρίου στην Il Foglio και το αριστούργημα του Makkox δεν άργησε να γίνει viral και να συγκινήσει τους πάντες.