Αρχική > Featured > Ένα μοναδικό υπερθέαμα απόψε στον ουρανό – Ο Δίας θα είναι ορατός από τη Γη

Ένα μοναδικό υπερθέαμα απόψε στον ουρανό – Ο Δίας θα είναι ορατός από τη Γη

Ένα μοναδικό θέαμα επιφυλάσσει η αποψινή νύχτα για τους λάτρεις του διαστήματος καθώς ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, θα είναι ορατός από τη Γη. Ο Δίας, η Γη και ο Ήλιος θα ευθυγραμμιστούν, με τον πλανήτη μας να βρίσκεται ανάμεσά τους. Αυτή η συγκυρία, λοιπόν, είναι εξαιρετική για όσους θέλουν να θαυμάσουν το μοναδικό θέαμα!

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γιγάντιος πλανήτης, ο μεγαλύτερος του ηλιακού μας συστήματος, θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη και θα φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο. Ο πλανήτης μας θα βρεθεί ακριβώς ανάμεσα στο Δία και στον Ήλιο, ένα φαινόμενο που λέγεται «αντίθεση» και συμβαίνει κάθε περίπου 13 μήνες. Η επόμενη φορά που η Γη και ο Δίας θα πλησιάσουν τόσο μεταξύ τους θα είναι τον Ιούλιο του 2020.

Θα είναι ορατός ακόμα και με κιάλια

Ακόμα και με ένα καλό ζευγάρι κιάλια, πολύ περισσότερο με ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, θα είναι δυνατό να δει κανείς -σαν φωτεινές κηλίδες κοντά του- τα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία (αυτά που πρώτος είχε δει ο Γαλιλαίος), καθώς και μερικές λεπτομέρειες από τα πυκνά νέφη του ή ακόμα και τη «μεγάλη ερυθρά κηλίδα», την τεραστίων διαστάσεων θύελλα που μαίνεται στον πλανήτη εδώ και αιώνες.