Αρχική > Featured > Ένα μικρό αγόρι που πασχίζει να φροντίσει την αλκοολική μητέρα του «κέρδισε» το φετινό βραβείο Booker

Ένα μικρό αγόρι που πασχίζει να φροντίσει την αλκοολική μητέρα του «κέρδισε» το φετινό βραβείο Booker

Ο Ντάγκλας Στιούαρτ (Douglas Stuart)  είναι ο μεγάλος νικητής του φετινού βραβείου Booker 2020, με το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Shuggie Bain». Πρόκειται ένα ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα για ένα αγόρι, στη Γλασκώβη της δεκαετίας του 1980, το οποίο μεγαλώνει σε συνθήκες φτώχειας κοντά σε μια μητέρα που παλεύει με τον εθισμό. Ο συγγραφέας δήλωσε πως το βιβλίο αυτό του άλλαξε τη ζωή.

Ο 44χρονος Στιούαρτ, που έχει αμερικανική και βρετανική υπηκοότητα, είναι ο δεύτερος Σκoτσέζος που κερδίζει το βραβείο των 50.000 λιρών, μετά τον Τζέιμς Κέλμαν, που είχε βραβευθεί για το μυθιστόρημα «How Late It Was, How Late». Μάλιστα, βιβλίο αυτό είχε, αρχικά, απορριφθεί από τριάντα εκδότες πριν φτάσει στα χέρια των Αμερικανών και Βρετανών εκδοτών που αποφάσισαν, τελικά, να το κυκλοφορήσουν.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο ακολουθεί τον κεντρικό ήρωα Shuggie, καθώς πασχίζει να φροντίσει την αλκοολική μητέρα του, Agnes, της οποίας η καταβύθιση στον αλκοολισμό συμπίπτει με την ολοένα και αυξανόμενη επίγνωση του νεότερου γιου της για την σεξουαλικότητά του. Το μυθιστόρημα είναι αφιερωμένο στη μητέρα του συγγραφέα, την οποία έχασε από τον αλκοολισμό σε ηλικία 16 ετών.

Ο Ντάγκλας Στιούαρτ γεννήθηκε στη Γλασκόβη της Σκοτίας, σπούδασε στο Royal College of Art του Λονδίνου. Μετά την αποφοίτησή του μετακόμισε το 2000 στη Νέα Υόρκη, όπου ζει μέχρι σήμερα, και εργάστηκε στη μόδα για εταιρείες όπως οι Calvin Klein, Ralph Lauren και Gap. Το Shuggie Bain είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, ενώ έχει ήδη ολοκληρώσει το δεύτερο μυθιστόρημά του και μετά την κατάκτηση του Booker δηλώνει πως θα αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή.

Όταν έμαθε ότι είναι ο νικητής του βραβείου, ο Στιούαρτ δακρυσμένος δήλωσε «εντελώς σοκαρισμένος» και ευχαρίστησε τη μητέρα του, που είναι «σε κάθε σελίδα αυτού του βιβλίου. Έχω πει ανοιχτά ότι δεν θα υπήρχα χωρίς εκείνη, η δουλειά μου δεν θα υπήρχε».