Αρχική > Featured > Ένα μαύρο εξώφυλλο θα ανοίξει συζήτηση για τις αμβλώσεις; Αλήθεια τώρα;

Ένα μαύρο εξώφυλλο θα ανοίξει συζήτηση για τις αμβλώσεις; Αλήθεια τώρα;

Μεγάλη αίσθηση και ποικίλες αντιδράσεις δημιούργησε το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο (29/12/2019) της εφημερίδας Sportime το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Ημέρα του Αγέννητου Παιδιού.

Το σε μαύρο φόντο εξώφυλλο, απεικόνιζε ένα έμβρυο πάνω σ΄ένα μεγάλο ενήλικο χέρι, ενώ δίπλα είναι παρατετεγμένα διάφορα στοιχεία για τις εκτρώσεις στην Ελλάδα. Από κάτω αναγράφεται με κεφαλαία η πρόταση: “ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΖΗΣΩ”.

Να θυμίσουμε πως στις 9 Ιουλίου η Ιερά Σύνοδος πήρε την απόφαση να καθιερώσει την ημέρα του αγέννητου παιδιού, λαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό και επίσημα θέση κατά των εκτρώσεων, ενώ το  κίνημα “Αφήστε με να ζήσω” ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ημέρα θα εορτάζεται την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου (τέσσερις μόλις μέρες μετά τη Γέννηση του Χριστού. Εύστοχος ο παραλληλισμός. Στις υπόλοιπες χώρες, ωστόσο, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου για να συμπίπτει με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου).

Οι σκέψεις, τα ερωτήματα και οι ερμηνείες πολλές. Καταρχάς μία καθαρόαιμα αθλητική εφημερίδα επέλεξε ως εξώφυλλο το συγκεκριμένο, που ουδεμία σχέση έχει με τον αθλητισμό. Και πρόκειται για μία εφημερίδα που απευθύνεται σε μία πολύ συγκεκριμένη ομάδα κοινού. «Κάθε χρόνο θανατώνεται πληθυσμός ίσος με το άθροισμα των κατοίκων της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης», διαβάζουμε. «Χωρίς αμβλώσεις σε τέσσερα μόνο χρόνια, ο πληθυσμός της χώρας θα ήταν κατά τέσσερα εκατομμύρια μεγαλύτερος», αναφέρεται σε άλλο μεσότιτλο της εφημερίδας.

Τι μπορεί να εξυπηρετεί ένα τέτοιο «τρομακτικό» εξώφυλλο στο οποίο θίγεται εξαιρετικά υπαινικτικά το θέμα του αφανισμού της ελληνικής… φυλής την εποχή που πολλοί ακροδεξιοί κάνουν λόγο για εξισλαμισμό της Ευρώπης (και πρώτης της Ελλάδας); Πρόκειται για μία νέα μορφή προπαγάνδας;

Αλήθεια πάμε καλά; Εν έτει 2019 είναι δυνατόν να διαβάζουμε όλα αυτά σε μία αθλητική εφημερίδα και τίποτα να μην μας προβληματίζει; Και είναι δυνατόν να βγαίνει την ίδια μέρα ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, και να αναφέρει στον λογαριασμό του στα social media: «Συγχαίρω την Εφημερίδα παρά τις αντιδράσεις. Στην  Ελλάδα δεν αμφισβητείται το δικαίωμα, της γυναίκας στην άμβλωση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε ότι το να έχουμε διπλάσιες εκτρώσεις από γεννήσεις γεννά ζητήματα επιβίωσης του Έθνους μας».

Για την ιστορία η έκτρωση δεν είναι έγκλημα, αλλά δικαίωμα βάσει του νόμου 1609/1986,  που τέθηκε σε ισχύ από τις 3 Ιουλίου 1986. Πρόκειται για ένα αναφαίρετο δικαίωμα των γυναικών που ουδείς είναι σε θέση να ειρωνεύεται, να αμφισβητεί εμμέσως και να θέτει ζήτημα επιβίωσης του Έθνους μας υπαινισσόμενος πως για όλα φταίνε οι εκτρώσεις!

Και αυτό το ζήτημα να το θέτει στην Ελλάδα του σήμερα, μία χώρα που όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει να κάνει παιδί, δεν ξέρει τι να το κάνει μέχρι τα πέντε του χρόνια, αν δεν έχει παππούδες και γιαγιάδες σε εγρήγορση. Γιατί δεν υπάρχει καμία απολύτως κρατική μέριμνα για την προσχολική παιδεία, πέραν του νηπιαγωγείου. Ελάχιστοι είναι οι  δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, οι περισσότεροι τελείως ακατάλληλοι. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ζητά από τις γυναίκες να τεκνοποιούν σε μια χώρα που η προνηπιακή εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική. Σε μια χώρα που βγαίνουν ΕΣΠΑ και τα παιδιά που μένουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς είναι κάθε χρόνο χιλιάδες. Σε μια χώρα που τα σχολεία κλείνουν με κάθε αφορμή. Είτε λόγω απεργιών, είτε λόγω γενικών συνελεύσεων, είτε λόγω σεμιναρίων των δασκάλων (ναι, είναι εξαιρετικά δύσκολο το να κάνουν οι δάσκαλοι σεμινάριο ή γενική συνέλευση εκτός του ωραρίου τους). Για να μην αναφερθούμε στις σχολικές γιορτές που είτε είναι ανύπαρκτες είτε διαρκούν μια ώρα και οι γονείς παίρνουν τα παιδιά “πακέτο” μαζί τους στη δουλειά ή όπου μπορούν. Για να μην αναφερθούμε στις ενημερώσεις και την επίδοση των σχολικών βαθμολογιών που λαμβάνουν χώρα στη μία το μεσημέρι, όταν ο γονιός δουλεύει. Για να μην αναφερθούμε πώς άνθρωποι είναι και τα παιδιά και αρρωσταίνουν και κάποιος πρέπει να τα κρατήσει στο σπίτι. Για να μην αναφερθούμε στο ότι και οι δύο γονείς έχουν μόνο 4 μέρες σχολική άδεια το χρόνο.

Και αυτά τα προβλήματα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ας μην αναφερθούμε και σε άλλα και κυρίως στα οικονομικά. Ζούμε στην εποχή του απόλυτου σουρεαλισμού. Στην εποχή που τίποτα δεν ευνοεί να κάνει κάποιος παιδί αν δεν είναι ζάμπλουτος. Στην εποχή που ζητάμε από τη γυναίκα να γίνει σούπερ ήρωας, ακόμη και να επωμιστεί το βάρος της επιβίωσης της ελληνικής φυλής.

Πολύ ατυχές όλο αυτό με το εξώφυλλο της αθλητικής εφημερίδας, πολύ σκοταδιστικό, πολύ λυπηρό και εξόχως εξοργιστικός ο υπόγειος τρόπος στόχευσης και του νεαρότερου ποδοσφαιρόφιλου κοινού, μία μερίδα του οποίου φανατικοποιείται πολύ εύκολα.

Σημειωτέον, τη μέρα αυτή με το άσχετο με τα αθλητικά εξώφυλλο «έτυχε» να έχει πεθάνει και ένας σπουδαίος Ελληνας, ο Θάνος Μικρούτσικος. Η είδηση αυτή πέρασε κυριολεκτικά στα ψιλά γράμματα. Να αυτό θα ήταν ένα ωραίο και ανατρεπτικό εξώφυλλο….

Όπως είθισται – και ευτυχώς- τα social media αντέδρασαν άμεσα.