Εμμηνόπαυση: Δες την ως ευκαιρία να επανεκτιμήσεις την υγεία σου και όχι ως «εχθρό»!

Μέσα στα στάδια ζωής μίας γυναίκας έρχεται πολύ φυσιολογικά και η Εμμηνόπαυση, μία απαιτητική περίοδος με αρκετές αλλαγές, η οποία όμως μπορεί να αποτελέσει κι ένα εξαιρετικό κίνητρο για να φροντίσεις ακόμη περισσότερο τον εαυτό σου!

“Βλέπεις, όλες αυτές οι αλλαγές είναι σίγουρα πρωτόγνωρες, υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να ανακαλύψεις ένα «νέο φυσιολογικό» στην καθημερινότητά σου, να αποκτήσεις υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες και να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα. Στοιχεία που άλλωστε θα βοηθήσουν να κάνεις τη μετάβαση πιο εύκολα”, μας λέει ο Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Πρόκειται για μια φυσιολογική και συνάμα μεγάλη αλλαγή στη ζωή μίας γυναίκας που σηματοδοτείται από τη διακοπή της έμμηνου ρύσεως (της περιόδου). Πρακτικά, επιβεβαιώνεται 12 μήνες μετά την τελευταία περίοδο, ενώ το διάστημα που προετοιμάζει τη γυναίκα γι’ αυτήν (προ-εμμηνόπαυση ή κλιμακτήριος) μπορεί να διαρκέσει μερικά χρόνια πριν όπου ξεκινούν οι αλλαγές στη συχνότητα της περιόδου.

Η εμμηνόπαυση συνδέεται με μειωμένη λειτουργία των ωοθηκών της γυναίκας, καθώς περνούν τα χρόνια, κάτι που οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και άλλων ορμονών. Ένας μέσος όρος ηλικίας εμφάνισης είναι τα 51 έτη, ενώ ένα εύρος ηλικιών που εμφανίζεται συχνότερα είναι μεταξύ των 45 και 55 ετών και σημαίνει το τέλος της γόνιμης ηλικίας.

Ποιες αλλαγές συμβαίνουν στο Σώμα μιας Γυναίκας;

Τα συμπτώματα που θα παρατηρήσεις στον οργανισμό σου κατά την εμμηνόπαυση διαφέρουν αρκετά από γυναίκα σε γυναίκα. Ένα μικρό ποσοστό, γύρω στο 20% δεν εκδηλώνει καθόλου συμπτώματα, το 60% έχει ήπια συμπτώματα κι ένα 20% εμφανίζει πιο έντονα συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης: Από μπύρα μέχρι κεχριμπάρι: Τι δείχνει το χρώμα των ούρων για την υγεία μας

Ανάμεσα στις αλλαγές συμπεριλαμβάνονται:

εξάψεις,

δυσκολία στον ύπνο,

προβλήματα μνήμης,

διαταραχές διάθεσης – εκνευρισμός,

εφιδρώσεις,

αύξηση βάρους,

συχνούς πονοκεφάλους,

μείωση της σεξουαλικότητας,

ξηρότητα του κόλπου και

κούραση.

Τι θα βοηθήσει

Ανά περιπτώσεις η φαρμακευτική αναπλήρωση οιστρογόνων έχει φανεί ως αποτελεσματικός τρόπος για να ελεγχθούν ορισμένα από τα συμπτώματα, ωστόσο δεν οφείλονται όλες οι αλλαγές σε ορμονικές διαταραχές. Οι εξάψεις και τα προβλήματα στη μνήμη ενδέχεται να βελτιωθούν με τον καιρό, ενώ η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής, άσκησης και καθημερινότητας γενικότερα μπορεί να συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπισή τους.

Ένα διπλό όφελος που έχεις να λάβεις μέσω υγιεινότερων διατροφικών επιλογών αποτελεί και η πρόληψη στην υγεία της καρδιάς και των οστών, μιας που μακροπρόθεσμα η μείωση των οιστρογόνων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ παρατηρείται και μειωμένη πυκνότητα των οστών.

Γιατί αυξάνεται το βάρος στην εμμηνόπαυση;

Μία ερώτηση που ακούω συχνά από γυναίκες στην περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να μειώσω το βάρος μου;», λέει ο κ. Παπαχρήστος.

Δυστυχώς η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί και αρκετούς «σαμποτέρ» στη διατήρηση ή ακόμη και μείωση του βάρους σου. Πιο συγκεκριμένα:

Η διαταραχή των οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση αποθήκευσης λίπους. Με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται αργή, αλλά σημαντική, μείωση της μυϊκής μάζας που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των καύσεων ημερησίως.

Ελλιπής ύπνος: ένα από τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι η δυσκολία στον ύπνο, ενώ κακή ποιότητα και λιγότερος ύπνος μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους.

Ινσουλινοαντίσταση, η οποία παρατηρείται συχνά στις γυναίκες με την αύξηση της ηλικίας, κάτι που δυσκολεύει τη μείωση του βάρους. Μετριάζοντας την ενεργειακή πρόσληψη και αυξάνοντας τις καύσεις με την καθημερινή σωματική άσκηση, μπορεί να σημειωθεί σημαντική διαφορά όμως.

Χρήσιμο tip

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφευχθεί μία στερητική δίαιτα, πολύ χαμηλών θερμίδων, για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω μείωση του μεταβολισμού μας.

Διατροφικές Συμβουλές για την Εμμηνόπαυση

Όπως σου έχω ήδη αναφέρει, με το πέρασμα των χρόνων οι ενεργειακές απαιτήσεις μίας γυναίκας μειώνονται κι αν δεν υπάρχει ισοζύγιο στην πρόληψη και δαπάνη θερμίδων προκύπτει σταδιακή αύξηση βάρους. Ένα φαινόμενο που φαίνεται να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Γι’ αυτό βάλε ποικιλία θρεπτικών τροφίμων, σήμερα κιόλας στην καθημερινότητά σου!

Διάλεξε έξυπνα τα λιπαρά σου

Μείωσε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών, από όλα τα λιπαρά τρόφιμα ζωικής προέλευσης και αντικατάστησέ τα με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Κατανάλωσε το άπαχο σημείο του κόκκινου κρέατος και ημίπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Χρήσιμο tip

Για εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης μπορείς να επιλέξεις ψάρι, λευκό κρέας όπως το κοτόπουλο και όσπρια. Για να λάβεις πρωτεΐνες ισάξιες με του κρέατος συνδύασε τα όσπρια μαζί με αμυλούχα τρόφιμα, ένα τέτοιο καλό παράδειγμα είναι το γνωστό σε όλους μας φακόρυζο.

“Ως πηγή λίπους για το φαγητό σου, προτίμησε το ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε μονονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Άλλο ένα είδος λίπους που θέλω να διατηρήσεις στη διατροφή σου είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, που προσλαμβάνεις κυρίως από τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, αλλά και από το λιναρόσπορο, τους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθάνε στην πρόληψη νοσημάτων φθοράς, όπως η αθηρωματική νόσος”, προσθέτει ο διατροφολόγος μας.

Κατανάλωσε πληθώρα φρούτων και λαχανικών

Διάλεξε άφθονα φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως εσπεριδοειδή, καρότα, πιπεριές, κ.ά., που είναι πλούσια σε καροτενοειδή, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά και πολλές ακόμη βιταμίνες και μέταλλα. Θα σου προσφέρουν επιπλέον κορεσμό, ενώ έχουν μικρή αξία στη συνολική θερμιδική πρόσληψη της ημέρα σου.

Επίλεξε «καλούς» υδατάνθρακες

Σε έχω βάλει σε σκέψεις; Ίσως να αναρωτιέσαι αν υπάρχουν καλοί και κακοί υδατάνθρακες. Θα σου το πω και αλλιώς, διάλεξε σύνθετους υδατάνθρακες, που θα απορροφηθούν πιο αργά από τον οργανισμό σου και απόφυγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό θα το κάνεις εύκολα αν ξεκινήσεις αντικαθιστώντας σταδιακά τα λευκά προϊόντα με τις αντίστοιχες «μαύρες» – ολικής άλεσης – επιλογές τους, στο ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, το ρύζι και η λίστα συνεχίζεται! Ταυτόχρονα, χώρισε τις πηγές υδατανθράκων (από φρούτα, λαχανικά, αμυλούχα) σε όλα τα γεύματα μέσα της ημέρας σου. Με αυτές τις 2 κινήσεις θα καταφέρεις να έχεις ευγλυκαιμία μέσα σε μια μέρα, ελέγχοντας καλύτερα και τα επίπεδα παραγωγής ινσουλίνης.

Βάλε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D σε καθημερινή βάση

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον γυναικείο πληθυσμό, που είναι σημαντικό να φτάνει τα 1000 με 1500mg ασβεστίου ημερησίως. Βασικές πηγές του; Το γάλα, το γιαούρτι και τα τυριά. Διάλεξε γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, cottage cheese, καθώς και άλλα τυριά χαμηλά σε λιπαρά.

Στην περίπτωση που δεν σου αρέσει το γάλα όμως ή έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, μπορείς να διαλέξεις κάποιο φυτικό μη γαλακτοκομικό ρόφημα με ασβέστιο, για παράδειγμα σόγιας, και να προσθέσεις εναλλακτικές πηγές στη διατροφή σου, όπως το μπρόκολο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια και τα αμύγδαλα.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D από την άλλη πλευρά, έρχεται να συμβάλει στην απορρόφηση του ασβεστίου, έτσι φρόντισε να έχεις επαρκείς διατροφικές πηγές μέσα στη μέρα σου, αλλά και… λίγα λεπτά στον ήλιο!

Θα την συναντήσεις στα λιπαρά ψάρια, τον κρόκο αυγού και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το μεγαλύτερο μέρος της ωστόσο το συνθέτει ο οργανισμός μας με τη βοήθεια του ήλιου, 15 με 30 λεπτά αρκούν, πρόσεξε όμως να αποφύγεις τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ενημερώσου για τις πηγές «ζάχαρης» στη διατροφή σου

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται άμεσα με μια σειρά από περιοδοντικές ασθένειες, δηλαδή τα πολλά γλυκά θα «χαλάσουν» τα δόντια σου και θα θαμπώσουν το όμορφο χαμόγελό σου. Επίσης, η υψηλή πρόσληψη στον καφέ και στα γλυκά μπορεί να αυξήσει τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Και όπου ελεύθερες ρίζες βάλε ρυτίδες, κουρασμένο δέρμα, ταλαιπωρημένα μαλλιά και γενικότερα πρόωρη γήρανση. Ακόμη, η πολλή ζάχαρη ανεβάζει γρήγορα το σάκχαρο με αποτέλεσμα την αυξημένη έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας και ενδεχομένως μελλοντικά η εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Αναγνώρισε τις πηγές της ζάχαρης και περιόρισέ τες!

Εκτός από τα γλυκά, η ζάχαρη κρύβεται σε αρκετά τρόφιμα της καθημερινότητάς μας:

Διάβασε τις ετικέτες τροφίμων και αναζήτησε τον όρο «σάκχαρα» συνήθως βρίσκεται κάτω από τους υδατάνθρακες. Έτσι θα μπορείς να συγκρίνεις διαφορετικά προϊόντα και να παίρνεις αυτό με τα λιγότερα σάκχαρα.

Μείωσε την πρόσληψη των αναψυκτικών. Εκτός από τη γεύση που απολαμβάνεις, σου δίνουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων. Πάντα να προτιμάς το νερό για την ενυδάτωσή σου.

Εάν επιλέγεις συχνά light προϊόντα χαμηλών λιπαρών να είσαι προσεκτική… συχνά τα λιπαρά αντικαθίστανται από ζάχαρη οπότε μη σε ξεγελάει η ταμπέλα «διαίτης» και ψάξε το περισσότερο.

Ούτε οι χυμοί του εμπορίου είναι ιδιαίτερα αθώοι. Προτίμησε είτε φυσικούς χυμούς (χωρίς να τους στραγγίξεις), είτε ακόμη καλύτερα ολόκληρα τα φρούτα που θα σε χορτάσουν σαφώς περισσότερο.

Φυτικές ίνες, Βιταμίνη Ε και Αντιοξειδωτικά

Ποια τρόφιμα συνδυάζουν όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά; Οι ξηροί καρποί, που θα αποτελέσουν τέλειο μικρο-σνακ συνδυαστικά με τα φρούτα σου. Ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών αυτών θα σε βοηθήσει με την αντιμετώπιση των εξάψεων και της κολπικής ξηρότητας. Βάλε ποικιλία στην καθημερινότητά σου μέσα από φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσπορους και ό,τι ακόμη σου αρέσει.

Χρήσιμο tip

Αντί να καταναλώσεις τους ξηρούς καρπούς από την αρχική σακούλα, προτίμησε να φτιάξεις τις δικές σου μικρότερες μερίδες, μιας που είναι δύσκολο να μείνεις στην ενδεδειγμένη ποσότητα εάν ξεκινήσεις!

Περιόρισε το Αλκοόλ

Εάν πίνεις ήδη αλκοόλ, τότε φρόντισε να μην ξεπερνάει το ένα ποτό την ημέρα, μιας που ενδέχεται να σε δυσκολέψει με ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και η αϋπνία. Επιπλέον, το αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της απορρόφησης ασβεστίου ή την αύξηση απέκκρισής του από τα νεφρά, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Κάνε την ενσυνείδητη διατροφή καθημερινότητα

Δεν πρόκειται για άλλον έναν τρόπο μείωσης βάρους, αλλά για τρόπο ζωής και καθημερινότητας! Κατανάλωσε το φαγητό σου με ηρεμία, χωρίς κάποια άλλη δραστηριότητα και σερβιρισμένο, ώστε να μπορέσεις να αφιερώσεις όλες σου τις αισθήσεις σε αυτό. Έτσι μόνο θα το απολαύσεις πραγματικά και θα του δώσεις τον χώρο και τον χρόνο που απαιτείται για να σε «χορτάσεις». Νιώσε την κάθε μπουκιά, δες το πιάτο σου, άκουσε τους ήχους καθώς μασάς. Έτσι, όχι μόνο απολαμβάνεις την ώρα του φαγητού σου, αλλά θα μπορέσεις να σταματήσεις το φαγητό και όταν χορτάσεις πραγματικά, κάτι που θα σε βοηθήσει σταδιακά και στη διαχείριση βάρους σου χωρίς να χρειάζεσαι άλλο ένα χαρτί δίαιτας…

«Να πάρω συμπληρώματα διατροφής;»

Είναι πιθανό να σε αγχώνει αν τελικά λαμβάνεις τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι και να αναρωτιέσαι εάν θα χρειαστείς συμπληρώματα διατροφής. Εάν πράγματι πιστεύεις ότι δεν έχεις την ποικιλία τροφίμων που αναφέρω παραπάνω, για πιο ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά, είναι σημαντικό να το συζητήσεις με τον ιατρό σου ή τον διαιτολόγο σου ώστε να σου συστήσει ο ίδιος το κατάλληλο συμπλήρωμα για εσένα εάν το κρίνει απαραίτητο.

Τι γνωρίζουμε για τα φυτικά οιστρογόνα;

Τα φυτικά οιστρογόνα είναι μια ομάδα συστατικών που προέρχονται από φυτικά τρόφιμα. Η δομή και δράση τους είναι παρόμοια με εκείνη των ανθρώπινων οιστρογόνων, αλλά είναι πιο αδύναμα (η ισχύς τους κυμαίνεται από 1/100 μέχρι 1/1000 της ισχύς της οιστραδιόλης). Όταν καταναλώνονται τα φυτικά οιστρογόνα ή οι ισοφλαβίνες, μπορεί να έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία, όπως η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και η διατήρηση της πυκνότητας των οστών, ακόμη και να μειώσουν κάποια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως τις εξάψεις ή τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Έρευνα που συγκέντρωσε τα αποτελέσματα 15 μελετών έδειξε ότι η κατανάλωση φυτο-οιστρογόνων μείωσε τις εξάψεις, χωρίς να προκαλέσουν κάποια σοβαρή παρενέργεια.

Κατά την εμμηνόπαυση, όταν ο οργανισμός παράγει μικρή ή καθόλου ποσότητα οιστρογόνων, τότε τους άδειους υποδοχείς τους καταλαμβάνουν τα φυτοοιστρογόνα, παράγοντας την ίδια ήπια οιστρογονική δράση προς ανακούφιση της γυναίκας.

Αν και δεν έχουμε καταλάβει ακόμα όλα τα αναγκαία οφέλη των φυτικών οιστρογόνων και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, είναι καλό να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου περισσότερα φαγητά πλούσια σε φυτικά οιστρογόνα. Αυτά τα περιλαμβάνουν τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο από προϊόντα σόγιας, όπως το γάλα, το γιαούρτι, ψωμί από λιναρόσπορο, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Χρήσιμο tip

Εάν ξεκινάς τώρα την πιο συχνή κατανάλωση των τροφίμων αυτών δώσε λίγο χρόνο, καθώς θα χρειαστούν κάποιοι μήνες συστηματικής επιλογής τους για να δεις αξιοσημείωτη διαφορά.

Σχετικά Άρθρα
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: 'Υπνος και Καρδιά
Δωρεάν webinar «Φάκελοι Υγείας»: ‘Υπνος και Καρδιά
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας: SOS λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα
2ο Συνέδριο Ασθενών: Ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα σήμερα
Δωρεάν πρόγραμμα εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας - Πότε ξεκινά
Δωρεάν πρόγραμμα εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – Πότε ξεκινά

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του