Ελπίδες δίνουν οι Έλληνες επιστήμονες, καθώς ξεκινούν δοκιμές για φάρμακο κατά του ιού

Άλλη μια αχτίδα αισιοδοξίας ξεπρόβαλε σήμερα και ακούει στο όνομα κολχικίνη. Αποτελεί δε την ελληνική πρόταση στη μάχη κατά του φονικού κορονοϊού. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έγκαιρη χορήγηση της κολχικίνης ίσως μειώνει την επιθετικότητα της πνευμονίας και επομένως τις πιθανότητες ο ασθενής να αναπτύξει αναπνευστική ανεπάρκεια, οποία θα χρειαστεί μηχανική υποστήριξη (διασωλήνωση).

Χθες, μεγάλη ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Καρδιολογίας κ. Σπύρο Δευτεραίο, κατέθεσε ερευνητική πρόταση στον ΕΟΔΥ που αφορά την χρήση της κολχικίνης, για τη θεραπεία ασθενών από την νόσο του κορωνοϊού (COVID-19).

Αυτήν τη στιγμή δεν μιλάμε για θεραπεία, αλλά για προστασία. Πρόκειται για ένα γνωστό φάρμακο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όχι αντιικό, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, ιδίως παθήσεων που σχετίζονται με την καρδιά.

Στο ερευνητικό πρωτόκολλο συμμετέχει μεγάλος αριθμός διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, από τον χώρο της της Λοιμωξιολογίας, της Καρδιολογίας, της Επιδημιολογίας, της Πνευμονολογίας και της Εντατικής Θεραπείας.

Μελέτη GRECCO-19 (The Greek study in the Effects of Colchicine in Covid-19 complications prevention)

Σπυρίδων Γ. Δευτεραίος, Γεράσιμος Σιάσος, Γεώργιος Γιαννόπουλος, Δημήτριος Α. Βραχάτης, Χρήστος Αγγελίδης, Σωτηρία Γ. Γιωτάκη, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Ελένη Γιαμαρέλλου, Χαράλαμπος Γώγος, Γεώργιος Δαΐκος, Μάριος Λαζανάς, Παγώνα Λάγιου, Γεώργιος Σαρόγλου, Νικόλαος Σύψας, Σωτήριος Τσιόδρας, Δημήτριος Χατζηγεωργίου, Νικόλαος Μουσσάς, Αναστασία Κοτανίδου, Νικόλαος Κουλούρης, Ευάγγελος Οικονόμου, Ανδρέας Καούκης, Χαράλαμπος Κοσσυβάκης, Κωνσταντίνος Ραϊσάκης, Κατερίνα Φουντουλάκη, Μιχάλης Κόμης, Δημήτριος Τσιαχρής, Ελένη Σαρρή, Ανδρέας Θεοδωράκης, Luis Martinez-Dolz, Sanz-Sánchez Jorge, Bernhard Reimers, Giulio G. Stefanini, Michael Cleman, Δημήτριος Φιλίππου, Χριστόφορος Δ. Ολύμπιος, Βλάσιος Ν. Πυργάκης, Ιωάννης Γουδέβενος, Γεώργιος Χάχαλης, Θεόφιλος Μ. Κωλέττης, Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης, Δημήτριος Τούσουλης, Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Κέντρα Εξωτερικού

Department of Cardiovascular Medicine – Yale University, USA

Υπεύθυνος: Prof. Michael Cleman

Department of Cardiovascular Medicine, Humanitas Clinical and Research Institute, Rozzano, Milan, Italy

Υπεύθυνοι: Dr. Bernhard Reimers (Director), Prof. Giulio Stefanini

Cardiology Department, Hospital Universitario y Politécnico La Fe

University of Valencia. Valencia (Spain)

Υπεύθυνος: Dr. Luis Martínez Dolz MD, PhD, FESC (Director, Ass. Prof)

Η κολχικίνη

Είναι ένα γνωστό φάρμακο με αντιφλεγμονώδεις και άλλες μοναδικές ιδιότητες, που χρησιμοποιείται για την θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως η ουρική αρθρίτιδα, ο μεσογειακός πυρετός, οι περικαρδίτιδες και άλλες.

Την τελευταία 10ετία, οι Σ. Δευτεραίος, Χ. Στεφανάδης και M.Cleman (από το Yale University), επεξέτειναν τις ενδείξεις και χρησιμοποίησαν την κολχικίνη με επιτυχία στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και στην αντιμετώπιση της επαναστένωσης των stent, δημοσιεύοντάς ερευνητικά αποτελέσματα σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι η κολχικίνη πιθανότατα θα έχει θετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα σε ασθενείς με κορωνοϊο (νόσος COVID 19), ενισχύεται πολύ και από το γεγονός ότι μετά την Ελληνική ερευνητική ομάδα, και ερευνητική ομάδα από τον Καναδά, ετοιμάζεται να χορηγήσει το φάρμακο σε 6.000 άτομα θετικά στον ιό, έχοντας ανακοινώσει σχετικό πρωτόκολλο.

Το ερευνητικό αυτό πρωτόκολλο, εγκρίθηκε ομόφωνα από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΔΥ, και θα αρχίσει άμεσα η κλινική μελέτη.

Σχετικά Άρθρα
Τι να περιμένω μετά από την θεραπεία κιρσών με Laser;
Τι να περιμένω μετά από την θεραπεία κιρσών με Laser;
Από τις συχνότερες αιτίες θανάτου ο καρκίνος του πνεύμονα
Από τις συχνότερες αιτίες θανάτου ο καρκίνος του πνεύμονα
American Space Piraeus - Piraeus Municipal Library
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών: Τα 14 δικαιώματα που πρέπει να ενισχυθούν
«Έχουμε τη δύναμη» Εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό για τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV)
«Έχουμε τη δύναμη» Εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό για τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV)
Αιμορροφιλία: «Ισότιμη πρόσβαση για όλους: Αναγνώριση όλων των αιμορραγικών διαταραχών»
Αιμορροφιλία: «Ισότιμη πρόσβαση για όλους: Αναγνώριση όλων των αιμορραγικών διαταραχών»
Αναποτελεσματικά τα αντιβιοτικά για τις περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού
Αναποτελεσματικά τα αντιβιοτικά για τις περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του