Αρχική > Εικαστικά > Ελεύθερη είσοδος σε όλα τα μουσεία σήμερα!

Ελεύθερη είσοδος σε όλα τα μουσεία σήμερα!

Διεθνής Ημέρα Μουσείων2016_afissa (1)

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day).

Το μήνυμα της ημέρας είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την χώρα, ενώ η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου, στις 19:00, στο τιμώμενο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο συμπληρώνει 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του και πάνω από έναν αιώνα καθοριστικής συμβολής στη διαμόρφωση του πολιτιστικού τοπίου της πόλης που το φιλοξενεί και ολόκληρης της χώρας.

Στην αποψινή κεντρική εκδήλωση, ομιλίες σχετικές με το θέμα του εορτασμού θα πλαισιωθούν από συναυλία της Χορωδίας της ΕΡΤ και απαγγελία των 24 ραψωδιών της Οδύσσειας από το Εθνικό Θέατρο. 

Τόσο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όσο και σε άλλα ιδρύματα έχουν προγραμματιστεί, ακόμη, ποικίλες εκδηλώσεις μέχρι το τέλος του μήνα Μαΐου, όπως ξεναγήσεις, περίπατοι και εκπαιδευτικές δράσεις. Δεν μας μένει, λοιπόν, σε όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν βρισκόμαστε να επισκεφθούμε το πιο κοντινό μας μουσείο! Άλλωστε η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα!