Φαντάζει ως η τέλεια λύση για την ανακύκλωση, αφού ένα ποτηράκι από χαρτί εκπέμπει πάνω από 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Και εκτιμάται ότι μόνο το 0,25% ανακυκλώνεται μετά τη χρήση τους.

Τώρα, το στούντιο Creme με έδρα το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης έρχεται να προτείνει μία ιδέα, που ναι μεν ήταν σε χρήση αιώνες πριν, φαίνεται όμως ότι μπορεί να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες του σήμερα.

Κατασκευασμένα από λαχανικά

Το HyO-Cup, το οποίο προτείνει, το στούντιο Creme, είναι κατασκευασμένο από λαχανικό που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο του σπιτιού μας και, κατά συνέπεια, είναι πλήρως βιοδιασπώμενο. Και το λαχανικό ακούει στο πολύ γνωστό όνομα της νεροκολοκύθας. Και θα αποτελέσουν την τέλεια πρόταση για ανακύκλωση.


Το ποτηράκι που σχεδίασε το νεοϋορκέζικο στούντιο είναι από νεροκολοκύθα. Η νεροκολοκυθιά είναι φυτό που μεγαλώνει γρήγορα, καρποφορεί κάθε χρονιά, και από τη στιγμή που αποξηραθούν τα νεροκολόκυθα αναπτύσσουν ανθεκτικό εξωτερικό και η ινώδης υφή τους γίνεται υδατοστεγής. Για αιώνες, τα νεροκολόκυθα χρησιμοποιούντο ως δοχεία υγρών. Και ως ποτήρια.

Τώρα, στον 21ο αιώνα, το στούντιο Creme προτείνει να επανέλθουν σε χρήση. Χρησιμοποίησαν καλούπια από τρισδιάστατο εκτυπωτή για την καλλιέργεια και κατάφεραν ένα σχέδιο το οποίο επιτρέπει να τα στοιβάζει κανείς το ένα μέσα στο άλλο, μιμούμενοι το σχήμα ενός γυάλινου ποτηριού.

Πρόταση για διαγωνισμό

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόταση του Creme είναι μία από τις 12 που συμμετέχουν στον επόμενο διαγωνισμό Nextgen Cup Challenge, διαγωνισμό για επανασχεδιασμό του ποτηριού μιας χρήσης που είναι βασισμένο στο χαρτί και δημιουργία ευρέως ανακυκλώσιμης εναλλακτικής ή εναλλακτικής που επιτρέπει κομποστοποίηση μετά τη χρήση.

 

 

από Σοφία Κωστάρα