Στέλλα Καπεζάνου: «Οι γυναίκες οφείλουμε να είμαστε υποστηρικτικές μεταξύ μας»

στέλλα-καπεζάνου-οι-γυναίκες-οφείλο

«Είμαι επικίνδυνη»: Υπάρχει κάτι σε αυτές τις δύο λέξεις όταν τις βλέπεις γραμμένες μαζί. Όταν τις βλέπεις τη μία δίπλα στην άλλη. Σου δίνουν θάρρος, δύναμη. Ή σου προκαλούν αμηχανία, αμφιβολία, ενδοιασμούς. 100 γυναίκες γράφουν για την πραγματικότητα που βιώνουν στην Ελλάδα του σήμερα και ξεκινώντας με τη φράση «Είμαι επικίνδυνη» η καθεμιά μοιράζεται την αλήθεια της.

100 γυναίκες με διαφορετικές ηλικίες, επαγγέλματα, οικογένειες, αξίες, ρίζες, επιλογές, τόλμησαν να καταθέσουν την ιστορία τους με ειλικρίνεια και ελευθερία. Οικειοποιήθηκαν την ταμπέλα που έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες για να ορίσει γυναίκες που τολμούσαν να είναι διαφορετικές και δημιούργησαν ένα μοναδικό μωσαϊκό ιστοριών που σοκάρουν, συγκινούν, αφυπνίζουν, προκαλούν ρίγη ταύτισης και αυθόρμητες κραυγές διαφωνίας, αλλά πάνω απ’ όλα ξεσκεπάζουν τις πραγματικότητες που πολλές φορές αγνοούμε και αμφισβητούμε όταν δεν μοιάζουν με τη δική μας.

Εμείς, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Είμαι επικίνδυνη» από την KeyBooks μιλήσαμε με την εικαστικό Στέλλα Καπεζάνου και μία από τις 100 γυναίκες που γράφουν σ΄ αυτό για την πραγματικότητα που βιώνουν στην Ελλάδα του σήμερα.

%cf%83%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b6%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%bf%cf%86%ce%b5%ce%af%ce%bb%ce%bf0

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του σήμερα;

Τι σημαίνει… εξαρτάται πόσων χρόνων είσαι. Σήμερα αν είσαι ένα 20χρονο κορίτσι δεν υπάρχουν ανισότητες… γιατί οι σύγχρονοί σου έχουν μεγαλώσει από γονείς όπου οι μητέρες δεν έχουν μεγαλώσει διαφορετικά τα κορίτσια. Μεγάλωσα με τη μητέρα μου στο σπίτι και δεν ένιωσα ποτέ ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι υποτακτικές να έχουν ένα μικρότερο ρόλο στην κοινωνία. Μεγάλωσα και με τη γιαγιά μου μια πολύ δυναμική γυναίκα για την εποχή της, οπότε δεν ένιωσα πραγματικά σαν γυναίκα ότι πρέπει να προσπαθήσω περισσότερο. Κι ενδεχομένως είναι και η δουλειά που κάνω τέτοια που την αναγνώριση, την επιτυχία, ο, τι κέρδισα, το κέρδισα με ευκολία χωρίς να μπει κάποιο εμπόδιο…. Η Τέχνη θίγει θέματα νωρίτερα, πριν αρχίσουν να απασχολούν την κοινωνία. Οι γυναίκες καλλιτέχνες τελευταία έχουν γίνει κάτι πολύ σημαντικό και όλοι σέβονται τις γυναίκες κι αυτά που δημιουργούν, τα θέματα τα οποία τις απασχολούν… δεν έχω νιώσει μειωμένη εκεί…. Δεν πιστεύω, λοιπόν, πως τα νέα παιδιά, τα 20χρονα αγόρια βλέπουν τις γυναίκες κατώτερες, δεν έχουν στο μυαλό τους τα παλιά κλισέ, δεν υπάρχει καμία διάκριση ανάμεσά τους.

Γιατί μια γυναίκα να θελήσει να γίνει επικίνδυνη; Ποιος ο λόγος να χρησιμοποιήσει την άμυνα προκειμένου να προχωρήσει στη ζωή της;

Το να είναι μια γυναίκα επικίνδυνη δε θεωρώ ότι είναι αμυντική. Επικίνδυνη μπορεί να θεωρηθεί κατά τη δικιά μου γνώμη μια γυναίκα η οποία είναι πάρα πολύ δυνατή. Και χρησιμοποιεί όλα τα όπλα που κατέχει για να προχωρήσει τη ζωή της. Αυτό δεν είναι επικίνδυνο… Αυτό ήταν αναμενόμενο από έναν άνδρα, μπορεί να είναι και από μια γυναίκα. Μπορεί να ήταν επικίνδυνο ορισμένα χρόνια πριν που δεν ήταν ισάξια θέση της γυναίκας και του άνδρα στην κοινωνία. Αλλά τη δεδομένη στιγμή είναι το αναμενόμενο.

Όταν αποκτήσατε συνείδηση του εαυτού σας, όταν ήρθε η στιγμή να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας για να τη δρομολογήσετε όπως ονειρευόσασταν, εκείνη τη μαγική στιγμή υπήρξε κάτι που σας φόβισε; Που σας έκανε να κοντοσταθείτε, να αναρωτηθείτε αν θα τα καταφέρετε;

Η αμφιβολία υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους. Έρχεται αυτή η στιγμή που είσαι έτοιμος να κάνεις μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου κι ενδεχομένως μπορεί λίγο να πέσεις από την αμφιβολία αλλά όταν έχεις να πάρεις μια σημαντική απόφαση, όπως για τη σχολή σου, για το γάμο σου, πάντα υπάρχει μια αμφιβολία: αν θα ακολουθήσουμε το βασικό μας ένστικτο, γιατί δεν είναι μόνο η λογική. Όταν αρχίσεις να σκέφτεσαι κάτι με τη λογική θα αρχίσεις να αμφιβάλλεις. Αν ακούσεις την καρδιά σου και τι λέει το ένστικτο σου, τότε η απόφαση θα είναι σωστή ή τουλάχιστον θα είναι σωστή για την εξέλιξή σου.

Υπήρξαν στιγμές που τα κοινωνικά στερεότυπα, οι προκαταλήψεις, ο οπισθοδρομικότητα σάς έβαλαν φρένο;

Ευτυχώς, έχω μεγαλώσει σε μια οικογένεια με δυο πολύ δυνατές γυναίκες. Ήμασταν πάντα υποστηρικτικές μεταξύ μας και δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό κοινωνικών στερεοτύπων εις βάρος μίας γυναίκας ποτέ. Είμαστε τρεις αδελφές και δεν είχαμε ποτέ τέτοια θέματα.

Τι ήταν αυτό που σας έδωσε ώθηση, που σας βοήθησε να μην εγκαταλείψετε;

Για εμένα ήταν η αγάπη στην Τέχνη. Δεν θα εγκατέλειπα ποτέ τη δουλειά που κάνω. Είναι τέτοια η αγάπη μου για το αντικείμενό μου που δεν είχε καμία σημασία αν θα είχε επιτυχία ή όχι. Αν θα ανταποκριθεί ο κόσμος της Τέχνης ή όχι. Εγώ θα ζωγράφιζα έτσι κι αλλιώς. Και πιστεύω πως επειδή ήταν τέτοια η αγάπη μου για την Τέχνη, πήγε τόσο καλά. Ήταν ανάγκη μου το να ζωγραφίζω και όχι στοίχημα αν θα τα καταφέρω ή όχι.

Ιδανικά τι θα θέλατε να πετύχετε μέσα από το μοίρασμα της προσωπικής σας ιστορίας;

Το κλείσιμο που κάνω στη δική μου ιστορία είναι πόσο σημαντικές είναι οι γυναικείες συμμαχίες. Για εμένα αυτή ήταν η βάση στη ζωή μου και πιστεύω ότι οι γυναίκες πολλές φορές δε δίνουν αρκετή σημασία σε αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις έναν κύκλο με υποστηρικτικές απέναντί σου γυναίκες. Και αν ζούμε σε έναν κόσμο που υπάρχει και μία έστω μειοψηφία ανθρώπων ακόμα που πιστεύουν ότι οι γυναίκες αξίζουν λιγότερα από τους άνδρες, οφείλουμε οι ίδιες να είμαστε σταθερές στον εαυτό μας και υποστηρικτικές στις άλλες γυναίκες.

*Τα συγγραφικά δικαιώματα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για την αρωγή οργανισμών που υποστηρίζουν γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία. Μια ιδέα και πρωτοβουλία της Women Act σε συνεργασία με την αθηΝΕΑ, με την υποστήριξη του Women on Top.

Σχετικά Άρθρα
Χρόνιοι Ασθενείς σε καθεστώς συνεχιζόμενης πανδημίας - Μπορούν τα "αγκάθια" να γίνουν εφαλτήρια;
Χρόνιοι Ασθενείς σε καθεστώς συνεχιζόμενης πανδημίας – Μπορούν τα “αγκάθια” να γίνουν εφαλτήρια;
Η Εύη Δόβελου στο Infowoman.gr: "Αν πράγματι το κράτος ενδιαφερόταν, δεν θα υποτιμούσε τόσο την καλλιτεχνική εκπαίδευση"
Η Εύη Δόβελου στο Infowoman.gr: “Αν πράγματι το κράτος ενδιαφερόταν, δεν θα υποτιμούσε τόσο την καλλιτεχνική εκπαίδευση”
Τι μας διδάσκει η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν με την παραίτησή της;
Τι μας διδάσκει η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν με την παραίτησή της;
Η Σοφία Λαμπιδώνη στο Infowoman.gr: "Η τέχνη οφείλει να είναι παρούσα! Με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο"
Η Σοφία Λαμπιδώνη στο Infowoman.gr: “Η τέχνη οφείλει να είναι παρούσα! Με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο”
Ο σκηνοθέτης Κοραής Δαμάτης στο Infowoman.gr: "Οι νεότερες γενιές ακούνε περισσότερο και βρίσκουν τρόπους να αντιδράσουν γρήγορα"
Ο σκηνοθέτης Κοραής Δαμάτης στο Infowoman.gr: “Οι νεότερες γενιές ακούνε περισσότερο και βρίσκουν τρόπους να αντιδράσουν γρήγορα”
Η Στέλλα Κρούσκα στο Infowoman.gr: "Η μασημένη τροφή, όποιος κι αν μας την ταΐζει, δεν μας κάνει καλό"
Η Στέλλα Κρούσκα στο Infowoman.gr: “Η μασημένη τροφή, όποιος κι αν μας την ταΐζει, δεν μας κάνει καλό”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του