Μαριάννα Σκυλακάκη: «Αξίζει να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια άλλων ανθρώπων»

«Είμαι επικίνδυνη»: Υπάρχει κάτι σε αυτές τις δύο λέξεις όταν τις βλέπεις γραμμένες μαζί. Όταν τις βλέπεις τη μία δίπλα στην άλλη. Σου δίνουν θάρρος, δύναμη. Ή σου προκαλούν αμηχανία, αμφιβολία, ενδοιασμούς. 100 γυναίκες γράφουν για την πραγματικότητα που βιώνουν στην Ελλάδα του σήμερα και ξεκινώντας με τη φράση «Είμαι επικίνδυνη» η καθεμιά μοιράζεται την αλήθεια της.

100 γυναίκες με διαφορετικές ηλικίες, επαγγέλματα, οικογένειες, αξίες, ρίζες, επιλογές, τόλμησαν να καταθέσουν την ιστορία τους με ειλικρίνεια και ελευθερία. Οικειοποιήθηκαν την ταμπέλα που έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες για να ορίσει γυναίκες που τολμούσαν να είναι διαφορετικές και δημιούργησαν ένα μοναδικό μωσαϊκό ιστοριών που σοκάρουν, συγκινούν, αφυπνίζουν, προκαλούν ρίγη ταύτισης και αυθόρμητες κραυγές διαφωνίας, αλλά πάνω απ’ όλα ξεσκεπάζουν τις πραγματικότητες που πολλές φορές αγνοούμε και αμφισβητούμε όταν δεν μοιάζουν με τη δική μας.

Εμείς μιλήσαμε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Είμαι επικίνδυνη» από την KeyBooks μιλήσαμε με τη Μαριάννα Σκυλακάκη, οικονομολόγο και Εκδότρια και Αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης, μία από τις 100 γυναίκες που γράφουν σ΄αυτό για την πραγματικότητα που βιώνουν στην Ελλάδα του σήμερα.

%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%83%ce%ba%cf%85%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%ce%b1%ce%be%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%bb%ce%ad%cf%80%ce%bf%cf%850

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του σήμερα;

Όπως διαπιστώνουμε τόσο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, όσο και κοιτάζοντας γύρω μας στην κοινωνία, το να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του σήμερα σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Έχει μεγάλη αξία να αναστοχαστούμε γύρω από τη δική μας εμπειρία η καθεμιά, αλλά ίσως ακόμα μεγαλύτερη να ακούσουμε τις εμπειρίες άλλων γυναικών που ίσως διαφέρουν σε σημεία από τη δική μας. Μας εξέπληξε ευχάριστα το πόσο διαφορετικές είναι οι οπτικές γωνίες που προκύπτουν από τα κείμενα του βιβλίου μας. Ήταν μέσα στους στόχους μας να δείξουμε την πολυσυλλεκτικότητα της γυναικείας εμπειρίας, που φυσικά είναι ακόμα πιο έντονη καθώς κανείς προσθέτει περισσότερες φωνές και «ψηφίδες» στις αρχικές 100 γυναίκες που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους στο project. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν κοινοί προβληματισμοί που εκφράζονται ξανά και ξανά που δείχνουν ότι ο στόχος της έμφυλης ισότητας παραμένει ανεκπλήρωτος σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας εν έτει 2021.

Γιατί μια γυναίκα να θελήσει να γίνει επικίνδυνη; Ποιος ο λόγος να χρησιμοποιήσει την άμυνα προκειμένου να προχωρήσει στη ζωή της;

Θα έλεγα ότι η διάθεση να είναι κάποια επικίνδυνη έχει άλλη «απόχρωση» ανάλογα με το αντικείμενο της επικινδυνότητάς της. Για παράδειγμα, μια μητέρα θα γίνει επικίνδυνη προκειμένου να προστατεύσει το παιδί της – τι πιο λογικό από αυτό; Για εμένα, το να θέλει κανείς να αναδείξει και να διορθώσει συστημικές αδικίες έχει κάτι το «επιθετικό» απέναντι σε ένα σύστημα που διαιωνίζει αυτές ακριβώς τις αδικίες. Όμως, αν συμφωνούμε ότι κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν, δεν είναι απαραίτητο; Νομίζω ότι σε έναν τέλειο κόσμο δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να είναι κανείς και καμιά επικίνδυνος ή επικίνδυνη. Αλλά, καθώς βελτιώνουμε τα πράγματα γύρω μας, καθώς τον φτιάχνουμε καλύτερο, πιο δίκαιο, πιο συμπεριληπτικό, το να είσαι επικίνδυνη είναι μια στάση ζωής προς τα κακώς κείμενα αυτού του κόσμου. Είναι επίσης μια στάση που δεν δέχεται ότι ο κόσμος «είναι όπως είναι». Μας προσκαλεί και μας προκαλεί να βρούμε τρόπους να τον αλλάξουμε. Μια γυναίκα λοιπόν αξίζει να γίνει «επικίνδυνη» για να αποτελέσει μέρος του μοχλού της προόδου που θα φέρει την έμφυλη ισότητα στη χώρα μας.

Όταν αποκτήσατε συνείδηση του εαυτού σας, όταν ήρθε η στιγμή να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας για να τη δρομολογήσετε όπως ονειρευόσασταν, εκείνη τη μαγική στιγμή υπήρξε κάτι που σας φόβισε; Πού σας έκανε να κοντοσταθείτε, να αναρωτηθείτε αν θα τα καταφέρετε;

Ακόμα, πολλές φορές κοντοστέκομαι και αναρωτιέμαι. Όταν καταθέτει κανείς τις σκέψεις του και την άποψή του δημόσια, όπως κάναμε για το βιβλίο αυτό αλλά και όπως κάνω καθημερινά στην αθηΝΕΑ, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να παρεξηγηθούν ή να παρερμηνευτούν τα λεγόμενά του. Νομίζω όμως ότι αν κανείς είναι ειλικρινής απέναντι σε αυτό που κάνει και στις προθέσεις του, σε βάθος χρόνο αυτό το πιστώνεται. Χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης που αντέχουν σε πάσης φύσεως δυσκολίες. Άρα, το καλύτερο αντίδοτο στο φόβο της αποτυχίας είναι η αίσθηση ότι δουλεύει κάποιος μεθοδικά, με άξιους ανθρώπους σε «δεμένες» ομάδες, για κάτι το οποίο πιστεύει και αγαπά. Ανεξαρτήτως προορισμού, είναι αυτή η συνθήκη που αποτελεί για εμένα επιτυχία από μόνη της!

Υπήρξαν στιγμές που τα κοινωνικά στερεότυπα, οι προκαταλήψεις, η οπισθοδρομικότητα σάς έβαλαν φρένο;

Δεν ξέρω αν μου έβαλαν φρένο, πάντως σίγουρα με έχουν προβληματίσει και με έχουν απασχολήσει. Στη δική μου περίπτωση, θα έλεγα ότι συνάντησα περισσότερα τέτοια στερεότυπα σε σχέση με το φύλο μου μεγαλώνοντας και καθώς απέκτησα τις δύο κόρες μου, παρά νωρίτερα στην καριέρα μου. Άρχισα να συνειδητοποιώ τις ειδικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν γυναίκες στην προσπάθειά τους να ισορροπήσουν οικογενειακές υποχρεώσεις με επαγγελματικές, την καχυποψία που γεννά πολλές φορές η γυναικεία φιλοδοξία, αλλά και το πόσο πολυπαραγοντική και σύνθετη υπόθεση είναι η έμφυλη ισότητα. Κατάλαβα επίσης πόσο σημαντικό είναι μην κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια: να μη θεωρούμε δηλαδή ότι επειδή κάτι δεν μας έχει συμβεί εμάς ή δεν στάθηκε εμπόδιο σε εμάς, δεν υπάρχει ή δεν συμβαίνει. Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις είναι εκεί και μας βλάπτουν όλους και όλες – είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι μια δεδομένη στιγμή, είτε τα βιώνουμε στο πετσί μας είτε όχι. Στην κατανόηση αυτή βοηθά το να ακούμε και να μιλάμε παραπάνω για τα ζητήματα αυτά. Η αφύπνιση στα ζητήματα έμφυλης ισότητας μας αφορά όλες και όλους – δεν έχει έμφυλο πρόσημο κατά την άποψή μου.

Τι ήταν αυτό που σας έδωσε ώθησε, που σας βοήθησε να μην εγκαταλείψετε;

Στη ζωή μου παίρνω δύναμη από την οικογένειά μου, από τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδές μου, και εμπνέομαι από άνδρες και γυναίκες που προσπαθούν και επιμένουν. Η έμπνευση υπάρχει παντού γύρω μας, αρκεί να μάθουμε να τη βλέπουμε, να την αναγνωρίζουμε και να την επικροτούμε.

Βιώνει η Ελληνίδα την ισότητα; Είναι μακρύς ο δρόμος να την κατακτήσει; Ποια είναι τα προαπαιτούμενα;

Νομίζω ότι η Ελληνίδα βιώνει περισσότερη ισότητα απ’ ό,τι στο παρελθόν, όμως δεν θεωρώ ότι σε μια σειρά από θεμελιώδη ζητήματα έχουμε επιτύχει τον στόχο της έμφυλης ισότητας στη χώρα μας. Δεν δέχομαι να αποτελεί για κανέναν εμπόδιο το φύλο του. Μπορούμε ειλικρινά να πούμε ότι το φύλο δεν παίζει κανένα ρόλο στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα; Σίγουρα όχι. Η λίστα με τα προαπαιτούμενα για να αλλάξει αυτό είναι μακριά. Θα έλεγα όμως ότι οτιδήποτε βελτιώνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε και αφαιρεί συστημικά εμπόδια από το δρόμο μας, διευρύνοντας τις επιλογές μας, είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ιδανικά τι θα θέλατε να πετύχετε μέσα από το μοίρασμα της προσωπικής σας ιστορίας.

Θα ήθελα όσες και όσοι τη διαβάσουν να σκεφτούν ότι αξίζει να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια άλλων ανθρώπων. Ότι έχει αξία να γίνουν επικίνδυνες και επικίνδυνοι για αυτά που πιστεύουν. Όπως γράφω στο κείμενό μου στο βιβλίο: «Το αν θα πάρουμε τη σκυτάλη και θα τρέξουμε το δικό μας κομμάτι σ’ αυτό τον αγώνα με στόχο την ισότητα είναι στο χέρι μας. Ας μην την αφήσουμε να πέσει κάτω επειδή βλέπουμε τη γραμμή του τερματισμού. Τα τελευταία μέτρα είναι αυτά που θα κάνουν όλη τη διαφορά».

*Τα συγγραφικά δικαιώματα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για την αρωγή οργανισμών που υποστηρίζουν γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία. Μια ιδέα και πρωτοβουλία της Women Act σε συνεργασία με την αθηΝΕΑ, με την υποστήριξη του Women on Top.

Σχετικά Άρθρα
Φρανσουάζ Αρντί: Η εμβληματική Γαλλίδα της pop μουσικής και της μόδας δεν είναι πια εδώ
Φρανσουάζ Αρντί: Η εμβληματική Γαλλίδα της pop μουσικής και icon των 60’s δεν είναι πια εδώ
Η σαρωτική Μαλβίνα Κάραλη μέσα από τα δικά της λόγια: 20 ατάκες - μαθήματα ζωής
Η σαρωτική Μαλβίνα Κάραλη μέσα από τα δικά της λόγια: 20 ατάκες – μαθήματα ζωής
Ζεϊνέπ Μποζ: Ποια είναι η Τουρκάλα αρχαιολόγος που στηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Ζεϊνέπ Μποζ: Ποια είναι η Τουρκάλα αρχαιολόγος που στηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Έγραψε ιστορία η Κλαούδια Σέινμπαουμ: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μεξικού και τι την περιμένει
Γράφει ιστορία η Κλαούδια Σέινμπαουμ: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο Μεξικό των 10 γυναικοκτονιών την ημέρα
Άρτεμις Γρύμπλα, τελικά πόσο αποδεχόμαστε το κάτι διαφορετικό;
Άρτεμις Γρύμπλα, τελικά πόσο αποδεχόμαστε το κάτι διαφορετικό;
Η Χρυσοξένη Προκοπάκη στο Infowoman: «Η γραφή είναι ένας τρόπος να υπάρχω και να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο»
Η Χρυσοξένη Προκοπάκη στο Infowoman: «Η γραφή είναι ένας τρόπος να υπάρχω και να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο»

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του