Αρχική > Cinema > Είδαμε τον “Καζαντζάκη” του Γ. Σμαραγδή: Γιατί πρέπει να το κάνεις κι εσύ!
%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b6%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b6%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3-%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b40

Είδαμε τον “Καζαντζάκη” του Γ. Σμαραγδή: Γιατί πρέπει να το κάνεις κι εσύ!

Πόσο συχνά καταφέρνει μια ταινία να σε απορροφήσει τόσο, ώστε να χρειάζεσαι κάποιο χρόνο για να επανέλθεις στην πραγματικότητα; Πόσο συχνά μένεις στην αίθουσα του κινηματογράφου, ακόμα και όταν οι τίτλοι τέλους δεν εμφανίζονται πια στην οθόνη, μόνο και μόνο επειδή δεν πιστεύεις ότι η ταινία τελείωσε;

Όταν μια ταινία σε ρουφάει βαθιά στον κόσμο της, τότε εκείνη έχει καταφέρει το στόχο της. Και η συγκεκριμένη ταινία σίγουρα πετυχαίνει αυτό που ζητά. Να καθηλώσει το θεατή, να τον μαγέψει και να του ανοίξει πόρτες στην ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου και μιας εποχής μακρινής και “ξένης” στο σήμερα, αλλά τόσο επίκαιρης και σύγχρονης που σε τρομάζει…

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής επιστρέφει στα κινηματογραφικά δρώμενα με μια ταινία που συγκινεί!

Πλήθος κόσμου βρέθηκε, λοιπόν, στην avant premiere της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή “Καζαντζάκης” τη Δευτέρα (20-11). Πολιτικοί, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι και άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου τίμησαν με την παρουσία τους, τους συντελεστές της ταινίας, η οποία απέσπασε θετικότατες κριτικές.

Ο “Καζαντζάκης” αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την πολύπλοκη προσωπικότητα του μεγάλου κρητικού συγγραφέα μέσα από τα γραπτά κείμενα του ίδιου. Η πρώτη σκηνή τον δείχνει στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου ξαπλωμένο με την αγαπημένη του σύζυγο, “την ασπίδα της ζωής του” όπως έλεγε, Ελένη Σαμίου στο πλευρό του. Η συγκίνηση ακόμα και από την πρώτη αυτή σκηνή είναι διάχυτη.

Έπειτα, μεταφερόμαστε στην Οθωμανική Κρήτη και στα παιδικά χρόνια του συγγραφέα όπου αμέσως γίνεται αντιληπτή η έντονη σχέση με τον πατέρα του, η οποία και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα ζωή του.

%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b6%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b6%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3-%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b40

Η ταινία μοιάζει σαν να χωρίζεται σε κεφάλαια, τα οποία ορίζονται από τα σπουδαία έργα του. Κάθε έργο του είναι και μια σημαντική στιγμή της ζωής του. Τα ταξίδια του, οι σχέσεις του, οι αποφάσεις του, όλα αποτυπώνονται στο χαρτί του.

Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε μια πολύ έντονη ζωή, για την οποία πολλά ίσως δεν γνωρίζουμε. Η ταινία, βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Αναφορά στον Γκρέκο», μας ανοίγει πύλες σε όλα εκείνα που βασάνιζαν τον μεγάλο δημιουργό και σε όλα εκείνα που τον κράτησαν ζωντανό στις πολύ δύσκολες στιγμές.

Γνωρίζουμε όχι μόνο το ελεύθερο πνεύμα του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και την ανθρώπινη πλευρά του.

Ο κρουστός λόγος του Καζαντζάκη διέπει όλη την ταινία και σε κάνει να ανατριχιάζεις. Οι πρωταγωνιστές διαλεγμένοι ένας ένας για αυτούς τους ρόλους, η φωτογραφία, η μουσική, σε ταξιδεύουν σε εκείνη την εποχή και νιώθεις σαν να ζεις και εσύ όσα εκείνοι.

Οι δυσκολίες, οι κακουχίες, οι θάνατοι, αλλά και οι φιλίες, οι επιτυχίες, οι χαρές που τον σημάδεψαν, παρουσιάζονται σε μας μέσα από εικόνες πλημμυρισμένες με ελληνικό φως.

Η αγάπη, άλλωστε, του Νίκου Καζαντζάκη για την Ελλάδα ήταν γνωστή. Και σε αυτήν την αγάπη αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό και η ταινία.

Ο Νίκος Καζαντζάκης δεν απαρνήθηκε ποτέ τις ρίζες του. Δεν αρνήθηκε ποτέ την χώρα του, ακόμα και όταν Εκείνη τον αποδοκίμασε, τον εγκατέλειψε, τον αποκήρυξε.

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ως Νίκος Καζαντζάκης στα νιάτα του, μεταφέρει με απρόσμενο τρόπο αυτό το πάθος του δημιουργού για την πατρίδα του. Την αγάπη και την λαχτάρα του να πετύχει κάτι καλύτερο για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και την απογοήτευση που εκείνος νιώθει όταν για πολλοστή φορά βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν τοίχο στενομυαλιάς και απαξίωσης.

%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b6%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b6%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3-%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b42

Κι η Μαρίνα Καλογήρου με την ευγενική παρουσία της ενσαρκώνει τη συντρόφισσα του Νίκου Καζαντζάκη με μια απίστευτη φυσικότητα και δύναμη. Η Ελένη Σαμίου – Καζαντζάκη, άλλωστε, ήταν η γυναίκα που καθόρισε τη ζωή του συγγραφέα.

Το σημείο αναφοράς του από την αρχή ως το τέλος…

Το 2017 έχει κηρυχθεί έτος Νίκου Καζαντζάκη, μιας και φέτος γιορτάζονται τα 60 χρόνια από το θάνατό του και η συγκεκριμένη ταινία δεν θα μπορούσε να είναι παρά ο καλύτερος φόρος τιμής στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου!

%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b6%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b6%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3-%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b40 %ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b6%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b6%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3-%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b42

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του %ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b6%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b6%ce%ac%ce%ba%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3-%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%b44