Μπορούν 80 ολόκληρα χρόνια να χωρέσουν σε μια παράσταση μιάμισης ώρας, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή και προσφέροντάς του ταυτόχρονα έντονη συγκίνηση και γερές δόσεις γέλιου; Το έργο «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» καθηλώνει το κοινό με τα σπουδαία και τόσο αληθινά διδάγματα για τη ζωή, σε μια παράσταση που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τις μεγάλες θεατρικές παραγωγές, αποδεικνύοντας ότι η ομαδική δουλειά και η αγάπη είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας.

Πρόκειται για μια παράσταση με πρωταγωνιστή τον χρόνο. Η ιστορία της ζωής δύο γυναικών από τα 8 έως τα 88 χρόνια τους, ζωντανεύει επί σκηνής μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Στράτου Λύκου, που καταφέρνει μέσα με μια γρήγορη και ζωντανή παράσταση να κρατά συνεχώς σε εγρήγορση τον θεατή χωρίς να τον κουράζει, περνώντας με εξαιρετική μαεστρία από τη μία ηλικιακή φάση στην άλλη.

Δύο κορίτσια ανακαλύπτουν τη ζωή προσπαθώντας να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, ενώ τις παρακολουθούμε να αλλάζουν μορφές, πρόσωπα και ρόλους. Η Μαρίνα Σαμάρκου και η Εβίτα Συρίγου, συμφοιτήτριες από το πρώτο έτος στη δραματική σχολή, ήθελαν πάντα να παίξουν μαζί σε αυτό το έργο. Σήμερα, λίγα χρόνια μετά, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους πάνω στη σκηνή και εντυπωσιάζουν με τις ερμηνείες τους.


Το Infowoman.gr παρακολούθησε την εξαιρετική παράσταση και βρέθηκε στα παρασκήνια του θεάτρου Άβατον για να συνομιλήσει με τις πρωταγωνίστριες. Τα δύο κορίτσια εξηγούν πώς όλοι οι συντελεστές έχουν συμβάλλει -ο καθένας από τη σκοπιά του- ώστε ο θεατής να βιώνει όλες τις αλλαγές που συντελούνται στην παράσταση σαν να βρίσκεται μέσα σε μία χρονοκάψουλα:

«Οι θεατές παρακολουθούν τη ζωή και τη σχέση των δύο ηρωίδων μας, της Καίτης και της Λίζας, από την ηλικία των 8 ετών μέχρι τα γεράματά τους. Το έργο είναι τόσο καλογραμμένο, ώστε οι εικόνες που πρέπει να αποδώσει ο κάθε ηθοποιός έχουν μια πολύ ωραία ολοκλήρωση, οπότε είναι αρκετά εύκολο να αποδώσουμε την κάθε ηλικιακή φάση. Επίσης, είναι τέτοια η σκηνοθεσία του Στράτου Λύκου, που είναι σαν να παίζουμε συνεχώς επί σκηνής. Είναι πολύ αληθινό και ζωντανό», αναφέρει η Μαρίνα Σαμάρκου με την Εβίτα Συρίγου να συμπληρώνει: «Είναι εύκολο και για τον θεατή, γιατί οι αλλαγές γίνονται πάρα πολύ γρήγορα, αλλιώς η παράσταση θα ήταν τεράστια. Βοηθάει και το σκηνικό ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, επειδή το έργο είναι πολύ γρήγορο και αλλάζουν πολλές εικόνες, πρέπει να είναι ένα σκηνικό που να είναι ιδανικό και η Εμμανουέλα Αλφιέρη το έχει καταφέρει αυτό. Όλες οι συνθήκες είναι ιδανικές και το χαιρόμαστε πολύ!»

Αντιμετωπίσατε τυχόν δυσκολίες και πώς τις ξεπεράσατε;

Μαρίνα Σαμάρκου: «Πάντα υπάρχουν δυσκολίες ειδικά αν σκεφτούμε ότι όλο αυτό δημιουργείται από εμάς τους ίδιους, την παραγωγή την κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Γενικά, είμαστε μια ομάδα που εργάζεται σε όλα τα επίπεδα, ο καθένας με τον ρόλο του, αλλά οι δυσκολίες ξεπερνιούνται όταν υπάρχει πίστη σε αυτό που πρόκειται να δημιουργήσουμε. Το μαγικό για μένα στο θέατρο είναι οι άνθρωποι. Αυτοί κάνουν μια δουλειά να είναι ωραία και να μπορείς να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες, αλλά κι αυτοί μπορούν εξίσου να την καταστρέψουν. Εγώ αισθάνομαι πολύ ευλογημένη και τυχερή γιατί πραγματικά αυτό που κάνουμε, όταν το ξεκινήσαμε το πιστέψαμε όλοι το ίδιο, οπότε όλες οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν».

Ποιες είναι οι εντυπώσεις του κόσμου ως τώρα από την παράσταση;

Εβίτα Συρίγου: «Εγώ είχα έναν ενδοιασμό ως προς τους άντρες θεατές γιατί το έργο είναι κυρίως γυναικείο. Είχα λίγο άγχος για το πώς θα το εκλάβουν οι άντρες. Όμως, κι εκείνοι τελικά που έχουν έρθει, διασκεδάζουν πολύ γιατί είναι ένα έργο που έχει τα πάντα. Είναι κοινωνικό με κωμικά στοιχεία. Συγκινούνται πολύ, γελάνε πολύ και περνάνε καλά και αυτό νομίζω ότι είναι το σημαντικότερο. Γιατί οι άντρες είναι πιο δύσκολο κοινό γι’ αυτό το συγκεκριμένο έργο».

Ποια είναι τα μηνύματα που περνάει η παράσταση στους θεατές;

Μαρίνα Σαμάρκου: «Είναι πολλά τα μηνύματα και για τον καθένα μπορεί να είναι διαφορετικά. Σίγουρα το έργο είναι ανθρωποκεντρικό, νομίζω ότι όλοι έχουμε βρεθεί σε μια θέση αρκετά δύσκολη όπως αυτή της Καίτης, δηλαδή να έχει προδοθεί από έναν πολύ κοντινό της άνθρωπο. Τουλάχιστον για το δικό μου ρόλο, από τη δική μου πλευρά, το μήνυμα είναι πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις μια δυσκολία -μια προδοσία στην προκειμένη περίπτωση- και πώς μπορείς να το διαχειριστείς, αν θα αποφασίσεις να το πάρεις σαν θετικό και να προχωρήσεις τη ζωή σου ή αν θα το διαγράψεις από τη ζωή σου μαζί με τον άνθρωπο που σου δημιούργησε όλη αυτή τη στεναχώρια».

Εβίτα Συρίγου: «Ο καθένας επικεντρώνεται σε άλλο πράγμα, για παράδειγμα στο πώς μεγαλώνουν οι δύο πρωταγωνίστριες: Η μία χωρίς αυτοπεποίθηση θέλει να μοιάσει στην ανεξάρτητη ξαδέρφη της και η άλλη έχει βιώσει στοργή από τους γονείς της, εμπιστοσύνη, ανεξαρτησία, που ίσως τελικά δεν θα έπρεπε να τα έχει σε τόσο μεγάλο βαθμό. Η διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού, οι βάσεις που παίρνει από την οικογένεια, είναι σημαντικές και αυτό το δείχνει ξεκάθαρα το έργο.

Γιατί να έρθει κάποιος να δει την παράσταση;

«Είναι ένα έργο που αφορά τον κόσμο, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Δίνουμε τα πάντα επί σκηνής επί μιάμιση ώρα και έχουμε πονέσει πολύ γι’ αυτό, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο», αναφέρει η Εβίτα Συρίγου στο Infowoman.gr, ενώ η Μαρίνα Σαμάρκου προτρέπει κι εκείνη από την πλευρά της τους θεατές: «Θα παρακολουθήσουν μια πολύ καλοκουρδισμένη σκηνοθεσία, είναι ένα έργο που έχει ανέβει πάρα πολλές φορές και είναι πολύ γνωστό. Δεν έχουμε δει τις προηγούμενες σκηνοθεσίες, οπότε δεν έχουμε εικόνα, αλλά νομίζω ότι έχουμε κάνει μια πολύ όμορφη προσέγγιση. Το αν είμαστε καλές ή όχι, δεν μπορούμε να το κρίνουμε εμείς, αλλά σίγουρα τους ρόλους μας τους έχουμε αγαπήσει και δεν τους έχουμε πρόχειρα μελετήσει».

Η παράσταση «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9:15 μ.μ. στο θέατρο Άβατον (Ευπατρίδων 3, Κεραμεικός).

από Μαρία Ιωαννάτου