Θα μπορούσες να είσαι ρατσιστής; Καταλήγεις σε συμπεράσματα σχετικά με τους ανθρώπους με βάση τα κοινωνικά στερεότυπα; Οι περισσότεροι ρατσιστές αισθάνονται μίσος ή ενεργούν βίαια προς τα μέλη μιας φυλής ή ομάδας που δεν συμπαθούν, αλλά ο ρατσισμός δεν είναι πάντα τόσο εύκολα αντιληπτός.

Ακόμα κι αν νομίζετε ότι δεν έχετε βλάψει ποτέ κανέναν, οι βαθιά ριζωμένες ρατσιστικές πεποιθήσεις σας μπορεί να έχουν υποσυνείδητο αποτέλεσμα στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε στους ανθρώπους. Η αναγνώριση του ρατσισμού είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για να τον σταματήσουμε.

Εξετάστε τη διαδικασία της σκέψης σας

Θεωρείτε ότι μερικές φυλές ή ομάδες ανθρώπων είναι καλύτερες ή χειρότερες από άλλες; Η πεποίθηση ότι ορισμένες φυλές είναι ανώτερες ενώ άλλες είναι κατώτερες είναι η βάση του ρατσισμού. Αν πιστεύετε βαθιά ότι η φυλή στην οποία ανήκετε έχει ιδιότητες που την κάνουν καλύτερη από τις άλλες, αυτή είναι μια πραγματικά ρατσιστική σκέψη. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας για αυτό που πιστεύετε.

Εξετάστε πώς συμπεριφέρεστε στους άλλους

Δείτε αν η εξωτερική εμφάνιση ενός ατόμου αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο συζητάτε μαζί του. Αντιμετωπίζετε όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο ή κάνετε κάτι για να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας όταν μιλάτε με άτομα που διαφέρουν από εσάς; Εάν συμπεριφέρεστε άσχημα σε ανθρώπους διαφορετικών φυλών, αυτή είναι σίγουρα ρατσιστική συμπεριφορά.


Παρατηρήστε αν αισθάνεστε λιγότερο άνετα να μιλάτε με ανθρώπους άλλων φυλών. Αν όλοι οι φίλοι σας ανήκουν στην ίδια φυλή με εσάς και έχουν τις ίδιες πεποιθήσεις ή δεν είστε διατεθειμένοι να «αγκαλιάσετε» τη διαφορετικότητα, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ρατσισμού.

Αλλάξτε απόψεις

Αναγνωρίστε τα στερεότυπα όταν τα συναντάτε. Μόλις καταλάβετε τι να αναζητήσετε, θα συγκλονιστείτε από τις ρατσιστικές συμπεριφορές που προωθούνται από ανθρώπους που γνωρίζετε, από τις ειδήσεις, τους πολιτικούς, ταινίες, βιβλία, κ.ά. Τα στερεότυπα είναι ενσωματωμένα στην κουλτούρα μας και το να τα φέρουμε στο φως είναι ένας τρόπος για να αλλάξουμε τις απόψεις μας και να βοηθήσουμε να σταματήσει ο ρατσισμός.

Τα στερεότυπα σήμερα δεν είναι πάντα τόσο φανερά, αλλά σίγουρα υπάρχουν. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να εκπαιδεύεστε. Το να μάθετε πώς να εξαφανίσετε τον ρατσισμό από τη ζωή σας είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Ο ρατσισμός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, αλλά επισημαίνοντας την αδικία όταν τη βλέπουμε αντί να στρέφουμε το κεφάλι μας από την άλλη, μπορούμε να κάνουμε το καθήκον μας και να τον σταματήσουμε.

από Μαρία Ιωαννάτου