Ο Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε τη λειτουργία της Φιλοσοφικής Βιβλιοθήκης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη, διαθέτοντας έναν ανεκτίμητο θησαυρό τουλάχιστον 500.000 τίτλων.Τα βιβλία είναι ταξινομημένα σε ενιαίες θεματικές ενότητες, γεγονός που καθιστά τη Βιβλιοθήκη εύχρηστη, τόσο για τους φοιτητές στην εκπαίδευση των οποίων η λειτουργία της προσδοκάται ότι θα συμβάλει τα μέγιστα, όσο και για τους ερευνητές.

Χρειάστηκαν 13 χρόνια

Η ολοκαίνουργια βιβλιοθήκη της Σχολής συστάθηκε από τα 16 σπουδαστήρια και βιβλιοθήκες που λειτουργούσαν έως τώρα ξεχωριστά στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής. Η δημιουργία της ξεκίνησε πριν από δεκατρία χρόνια και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Το τριώροφο κτίριο, με εμβαδόν 7.500 τ.μ., δημιουργεί νέα δεδομένα για τη λειτουργία της Φιλοσοφικής, η οποία αποκτά πλέον έναν ενιαίο χώρο μελέτης, έρευνας και εκπαίδευσης.

20.000 σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις


Στις προθήκες της φιλοξενεί πάνω από 500.000 βιβλία, παπύρους και χειρόγραφα, με εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα, περίπου 20.000 σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις, 4.000 τεκμήρια συλλογής οπτικοακουστικού και φωτογραφικού υλικού και 3.800 τίτλους περιοδικών.

Η Βιβλιοθήκη προσφέρει 400 θέσεις αναγνωστών και θα είναι ανοιχτή για όλους τους φοιτητές αλλά και το κοινό. Επίσης διαθέτει και αμφιθέατρο όπου θα φιλοξενούνται συνέδρια και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις. Επιπλέον διαθέτει νέο σύστημα ασφαλείας που αναγνωρίζει όλα τα βιβλία, ενώ υπάρχουν ειδικές συσκευές για τον δανεισμό και την επιστροφή ενός βιβλίου.

από Σοφία Κωστάρα