Έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 82 ετών ο μεγάλος ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος Σαράντος Καργάκος. Ο σπουδαίος δάσκαλος του Ελληνισμού έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων, σκορπίζοντας θλίψη στους οικείους του αλλά και στους απανταχού Έλληνες.

Γεννήθηκε το 1937 στο Γύθειο Λακωνίας. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε στα μεγαλύτερα φροντιστήρια των Αθηνών. Δίδαξε επίσης στην Σχολή Πολέμου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στην Σχολή Εθνικής Άμυνας και στην Διακλαδική Σχολή Θεσσαλονίκης. Αρθρογράφησε σε πλήθος επιστημονικών περιοδικών και εφημερίδων και εξέδωσε πάνω από 75 βιβλία ιστορικού και φιλολογικού περιεχομένου.

Η σχέση του με την πολιτική

Παρά τις δελεαστικές προτάσεις που δέχτηκε από πολιτικούς αρχηγούς για να πολιτευθεί, αρνήθηκε την «αρένα» της πολιτικής και ακολούθησε τον δρόμο της διδασκαλίας. Αποσύρθηκε από την φροντιστηριακή δραστηριότητα το 1983 και έκτοτε αφοσιώθηκε στην άσκηση του συγγραφικού και δημοσιογραφικού έργου.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στις 11:15 στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, έναντι του 2ου Νεκροταφείου Αθηνών.

από Μαρία Ιωαννάτου