Εύκολος μουσακάς χωρίς τηγάνισμα και περιττές θερμίδες

Πλησιάζει το σαββατοκύριακο και ανυπομονούμε να μπούμε στην κουζίνα για να ετοιμάσουμε φαγητά που δεν προλαβαίνουμε μέσα στην εβδομάδα. Βέβαια, αυτή η συνταγή για μουσακά που θα σας δείξουμε σήμερα δεν είναι και τόσο απογορευτική από θέμα χρόνου, καθώς πρόκειται για ένα γρήγορο πιάτο που μπορείτε να απολαύσετε στο λεπτό.

Χωρίς να χρειάζεται να τηγανίσετε τις πατάτες και τις μελιτζάνες, χωρίς να πάρετε περιττές θερμίδες, απολαύστε ένα από τα πλέον κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας!

Υλικά

5 πατάτες

4 μελιτζάνες

½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 κ.σ. κρασί άσπρο

1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο

300 γρ. τυρί φέτα

αλάτι, πιπέρι

ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ:

3 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό

8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 ½ φλιτζ. τσαγ. γάλα

2 κρόκους αυγών

αλάτι, πιπέρι

μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Σε μια μέτρια κατσαρόλα σοτάρουμε τον κιμά και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο, τη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς, τρίβουμε με τα χέρια τη φέτα πάνω από την κατσαρόλα.

Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα μέτριο ταψί. Στρώνουμε μέσα τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες, φροντίζοντας να έχουν περίπου 1 εκατοστό πάχος και τις αλατίζουμε. Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις αλατίζουμε, τις κόβουμε σε λωρίδες και τις στρώνουμε σε ένα άλλο ταψί. Σκεπάζουμε τα ταψιά με αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε σε δυνατό φούρνο για περίπου μισή ώρα (ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες). Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, απλώνουμε τις ροδέλες μελιτζάνας πάνω από τις πατάτες και στρώνουμε από πάνω τον κιμά.

Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα με σύρμα. Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά προσθέτουμε το γάλα κρύο, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα καρυκεύματα και τους κρόκους διαλυμένους σε 2 κ.σ. γάλα και την απλώνουμε στο ταψί πάνω από τα υπόλοιπα υλικά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η μπεσαμέλ.

Διαβάστε επίσης

Pasta με σπανάκι και μανιτάρια – Μια αλλιώτικη συνταγή για τους λάτρεις των ζυμαρικών

Φτιάξε αυτή τη σαλάτα σε 2 μόλις λεπτά – Το υγιεινό πιάτο στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης

Σοκολατένια muffins με μπανάνα και ρεβύθια! Η συνταγή που θα σε εκπλήξει ευχάριστα!

Σχετικά Άρθρα
Νηστίσιμοι τοματοκεφτέδες- Το κόλπο για να μη σας διαλύονται στο τηγάνι!
Νηστίσιμοι τοματοκεφτέδες- Το κόλπο για να μη σας διαλύονται στο τηγάνι!
Σκορδαλιά με αμύγδαλο και πατάτα: Μία πρωτότυπη συνταγή για το συνοδευτικό της 25ης Μαρτίου
Σκορδαλιά με αμύγδαλο και πατάτα: Μία πρωτότυπη συνταγή για το συνοδευτικό της 25ης Μαρτίου
Σιροπιαστά “στραβά”: Το σαρακοστιανό γλυκό της χαράς από το Καστελλόριζο
Σιροπιαστά στραβά: Το παραδοσιακό γλυκό της χαράς από το Καστελλόριζο
Νηστίσιμα σκαλτσούνια: Ένα υπέροχο επιδόρπιο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Νηστίσιμα σκαλτσούνια: Ένα υπέροχο επιδόρπιο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
%cf%86%cf%84%ce%b9%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%bb%cf%85%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%80%cf%85%cf%81%cf%89%cf%840
Φτιάχνουμε χειροποίητο γλυκό, σπυρωτό χαλβά σε 15′
Μπακαλιαρόπιτα Κέρκυρας: Η top αποκριάτικη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις
Μπακαλιαρόπιτα Κέρκυρας: Η top αποκριάτικη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του