Πλησιάζει το σαββατοκύριακο και ανυπομονούμε να μπούμε στην κουζίνα για να ετοιμάσουμε φαγητά που δεν προλαβαίνουμε μέσα στην εβδομάδα. Βέβαια, αυτή η συνταγή που θα σας δείξουμε σήμερα δεν είναι και τόσο απογορευτική από θέμα χρόνου, καθώς πρόκειται για ένα γρήγορο πιάτο που μπορείτε να απολαύσετε στο λεπτό.



Χωρίς να χρειάζεται να τηγανίσετε τις πατάτες και τις μελιτζάνες, χωρίς να πάρετε περιττές θερμίδες, απολαύστε ένα από τα πλέον κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας!

Υλικά

5 πατάτες
4 μελιτζάνες
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κ.σ. κρασί άσπρο
1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο
300 γρ. τυρί φέτα
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ:


3 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 ½ φλιτζ. τσαγ. γάλα
2 κρόκους αυγών
αλάτι, πιπέρι
μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Σε μια μέτρια κατσαρόλα σοτάρουμε τον κιμά και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο, τη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς, τρίβουμε με τα χέρια τη φέτα πάνω από την κατσαρόλα.

Αλείφουμε με λίγο λάδι ένα μέτριο ταψί. Στρώνουμε μέσα τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες, φροντίζοντας να έχουν περίπου 1 εκατοστό πάχος και τις αλατίζουμε. Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις αλατίζουμε, τις κόβουμε σε λωρίδες και τις στρώνουμε σε ένα άλλο ταψί. Σκεπάζουμε τα ταψιά με αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε σε δυνατό φούρνο για περίπου μισή ώρα (ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες). Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, απλώνουμε τις ροδέλες μελιτζάνας πάνω από τις πατάτες και στρώνουμε από πάνω τον κιμά.

Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα με σύρμα. Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά προσθέτουμε το γάλα κρύο, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα καρυκεύματα και τους κρόκους διαλυμένους σε 2 κ.σ. γάλα και την απλώνουμε στο ταψί πάνω από τα υπόλοιπα υλικά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η μπεσαμέλ.

από Μαρία Ιωαννάτου