Αρχική > Featured > Εύκολη συνταγή για γλυκό κεράσι- Το απόλυτο συνοδευτικό του γιαουρτιού και του… παγωτού!

Εύκολη συνταγή για γλυκό κεράσι- Το απόλυτο συνοδευτικό του γιαουρτιού και του… παγωτού!

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας των κερασιών! Και μάλιστα των ωραίων κερασιών, αυτών που είναι τραγανών και έξτρα νόστιμων! Τι πιο ωραία ιδέα λοιπόν από το να φτιάξουμε ένα ωραίο γλυκό κεράσι, το οποίο μπορούμε να φάμε είτε σκέτο (με παγωμένο νεράκι δίπλα να παίρνει την πολλή γλύκα) είτε με γιαούρτι είτε και με παγωτο!

Το tip της συνταγής αυτής είναι τα… πετροκέρασα. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη και πολύ ευαίσθητη ποικιλία κερασιών (ευαίσθητη γιατί μαυρίζουν εύκολα) με ιδιαίτερη γλύκα και έχουν υψηλή θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες. Αν δε βρείτε πετροκέρασα, χρησιμοποιείστε τα συνηθισμένα κατακόκκινα κεράσια.

Υλικά για το γλυκό

1 κιλό κεράσια σφικτά και τραγανα καθαρισμένα

1 κιλό ζάχαρη

1/2 φλ. νερό

χυμό από 1 μικρό λεμόνι ή μισό λεμόνι

1 βανίλια ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

2 λίτρα νερό προαιρετικά

Εκτέλεση
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τα κεράσια, 2 λίτρα νερό, 2 λεμόνια κομμένα (αφού στύψουμε πρώτα τον χυμό τους). Τα αφήνουμε για 2 ώρες ώστε να γίνουν ακόμη πιο τραγανά.
  • Ακολούθως τα ξεπλένουμε με μπόλικο νερό. Βγάζουμε τα κουκούτσια και το κοτσάνι και τα τοποθετούμε τα κεράσια σε μία κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Αφήνουμε μία νύχτα στο ψυγείο για να κατεβάσουν τους χυμούς τους.
  • Την επόμενη μέρα προσθέτουμε στα κεράσια και στη ζάχαρη τα 100 γρ. νερό και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, να πάρουν βράση χωρίς να ανακατεύουμε.
  • Ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα όταν πάρει το γλυκό βράση
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως σκεπασμένο με μία πετσέτα.
  • Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό για 10-15 λεπτά για να δέσει. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά και τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.