Αρχική > Featured > Έχετε αναρωτηθεί τι μπορεί να κρύβει το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας;

Έχετε αναρωτηθεί τι μπορεί να κρύβει το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας;

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας μπορεί να κοσμείται με φώτα και λάμψη, αλλά γνωρίζατε ότι 25.000 έντομα, ακάρεα και αράχνες βρίσκουν καταφύγιο στα κλαδιά του; «Υπάρχουν πολλά έντομα που κρύβονται σε ένα φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο», σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Bjarte Jordal από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν.

«Αν ταρακουνήσετε το δέντρο πάνω από ένα λευκό σεντόνι πριν το πετάξετε μετά τα Χριστούγεννα, θα ανακαλύψετε αρκετά μικρά έντομα. Πέφτουν σε χειμερία νάρκη προτού τα δέντρα κοπούν. Κατά κανόνα εκκρίνουν υγρά από το σώμα τους, δημιουργούν ένα υγρό περιβάλλον και είναι εντελώς αδρανή, αλλά ξυπνούν όταν το δέντρο μπαίνει στη ζέστη του σαλονιού. Όταν αισθάνονται τη θερμότητα και ξυπνούν από το φως, πιστεύουν ότι η ήρθε άνοιξη και ξεκινούν την διαδικασία επανόδου στη ζωή».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι γενικά δεν πρέπει να ανησυχούν, ωστόσο, προειδοποιούν ότι ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργίες. «Αυτά τα έντομα δεν αποτελούν κίνδυνο για τους ανθρώπους ή τα έπιπλα. Προφανώς, αν υπάρχει ακραία ποσότητα ακάρεων σε ένα δέντρο, τα άτομα με σοβαρές αλλεργίες μπορεί να αντιδράσουν σε αυτό».

Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν πολλά έντομα και στις γλάστρες με τα φυτά που υπάρχουν στα περισσότερα νοικοκυριά. Όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτά προσελκύουν πολλά έντομα, δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο που φέρνουν στο σπίτι είναι γεμάτο από μικρά έντοιμα;

«Πιθανότατα όχι, αυτά τα μικρά έντομα είναι αόρατα για το ανθρώπινο μάτι. Πιστεύω ότι υπάρχει μια υπερβολή στους ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερη γνώση της φύσης, αλλά όταν φέρνετε ένα δέντρο στην άνεση του καθιστικού σας, το δέντρο φέρει μέρος της φύσης μαζί του, αλλά ταυτόχρονα οι άνθρωποι τείνουν να απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από τη φύση».