Αρχική > Τι Νέα; > Έχει τελικά σημασία αν το αποχαιρετιστήριο ποίημα του Τσιόδρα δεν ήταν του Ελύτη;

Έχει τελικά σημασία αν το αποχαιρετιστήριο ποίημα του Τσιόδρα δεν ήταν του Ελύτη;

Η καθημερινή live ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά έλαβε τέλος σ΄ένα κλίμα εξόχως συγκινητικό το απόγευμα της Τρίτης 26/5. Ο δημοφιλής λοιμωξιολόγος έκανε έναν απολογισμό της δικής του συνεισφοράς και εμπλοκής με τον κορωνοϊό και αφού τόνισε πως ο ιός έχει εξαιρετικά χαμηλή διάδοση πια στη χώρα, ενημέρωσε πως οι γραπτές ενημερώσεις θα είναι καθημερινές μέχρι τις 31 Μαΐου. Έπειτα θα είναι εβδομαδιαίες.

72 ημέρες, λοιπόν, μετά απ’ την πρώτη τους live ενημέρωση που έγινε στις 13 Μαρτίου, ο Σωτήρης Τσιόδρας αποχαιρέτησε το τηλεοπτικό κοινό διαβάζοντας μια ευχή που του έστειλαν μαθητές με ειδικές δεξιότητες, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά και ένα ποίημα του Ελύτη.

Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι οι διάφοροι κακεντρεχείς που αντί να μείνουν στο μήνυμα, έμειναν στο… δάχτυλο και έσπευσαν να ειρωνευτούν και να δηλώσουν το πόσο σπουδαγμένοι είναι. Πιο συγκεκριμένα, στάθηκαν στο ότι τελικά το ποίημα αυτό δεν είναι του σπουδαίου Νομπελίστα ποιητή μας.

Το ποίημα είχε ως εξής:

Στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία

Μπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα

και με τα πιο μικρά.

Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.

Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.

Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους.

Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια.

Που ξέρω ν’ ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους.

Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.

Πολύ…

Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.

Πολύ…

Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς.

Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.

Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.

Που μπορώ και κλαίω ακόμα.

Και που τραγουδάω… μερικές φορές…

Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.

Και ευωδιές που με γοητεύουν…

Ναι, το ποίημα δεν είναι του Ελύτη….

Και ναι, όντως, το ποίημα αυτό δεν είναι του Ελύτη. Είναι ένα κείμενο –ποίημα το ονομάζουν– απλοϊκού ύφους, με θέμα τάχα την απλότητα, του οποίου η πατρότητα ψευδώς αποδίδεται στον Ελύτη! Όπως αναφέραν το ellinikahoaxes στις 9 Ιανουαρίου 2019: ΔΕΝ έγραψε ο Ελύτης ποίημα με τίτλο «Στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία». Το ποίημα δεν είναι του Ελύτη. Δεν το βρίσκουμε σε καμία από τις ποιητικές συλλογές του. Άλλη μια απόδειξη πως τη σύγχρονη εποχή του διαδικτύου, όλα είναι ρευστά, πόσο μάλλον τα πνευματικά δικαιώματα. Άλλα γραπτά αποδίδονται σε άλλον συγγραφέα και άλλα κείμενα γίνονται προϊόν λογοκλοπής. Για να μη μιλήσουμε για τα άπειρα fake news, τη μάστιγα αυτή των ημερών.

Πειράζει που ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λάθος και δεν τριπλοτσέκαρε την πατρότητα του ποιήματος;  Όχι βέβαια, ούτε αυτό αναιρεί το ήθος και το κύρος του ούτε σαν επιστήμονα ούτε σαν ανθρώπου. Και βέβαια δεν αναιρεί την πηγαία συγκίνηση που μετέδωσε στο τηλεοπτικό κοινό την ώρα που το αποχαιρετούσε.

Η ανάρτηση της Ακρίτα

Ανάμεσα σ΄αυτούς που έσπευσαν να σημειώσουν το λάθος της πατρότητας του ποίηματος και η Έλενα Ακρίτα. Ωστόσο ούτε αυτή η ανάρτηση κατάφερε να μειώσει τη δύναμη του αποχαιρετισμού του ανθρώπου αυτού που στάθηκε στο πλευρό εκατομμυρίων Ελλήνων τις μέρες αυτές.

«Η αυθεντικότητα του ποιήματος του Ο.Ελύτη έχει καταρριφθεί κι απ’ τα ελληνικά hoaxes: Η πρώτη εμφάνιση του κειμένου, όπως λογικά και η συγγραφή του, έγινε το 2009 από τον blogger «βιολιστής στη στέγη» με τίτλο «Παράθυρα χωρίς θέα».