Αρχική > Featured > Εάν πίνω νερό με λεμόνι θα χάσω πιο εύκολα βάρος; Ο ειδικός απαντά…

Εάν πίνω νερό με λεμόνι θα χάσω πιο εύκολα βάρος; Ο ειδικός απαντά…

Είναι το μυστικό ευεξίας στο οποίο ορκίζονται πολλοί διάσημοι: νερό με λεμόνι. Ξεκινώντας τη μέρα σας με ένα ποτήρι ζεστό ή κρύο νερό με λεμόνι υποτίθεται ότι «ξυπνάτε τον μεταβολισμό σας» και «διώχνετε τις τοξίνες». Σίγουρα, το νερό με λεμόνι είναι νόστιμο, αλλά υπάρχει κάποια αλήθεια στις μαγικές του ιδιότητες; Δείτε παρακάτω για να μάθετε…

Βοηθάει στην απώλεια βάρους;

«Όχι, το νερό με λεμόνι από μόνο του δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, επειδή δεν περιέχει συστατικά που είτε θα επιταχύνουν τον μεταβολισμό ή θα μειώσουν την απορρόφηση των θερμίδων», αναφέρει η διαιτολόγος Amanda Baker Lemein. Υπάρχουν και άλλοι ισχυρισμοί ότι η οξύτητα στα λεμόνια αυξάνει το ποσοστό της πέψης, αλλά ο διαιτολόγος και personal trainer Jim White, αναφέρει ότι μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία του pH σας μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας δεν θα έχει δραστικές αλλαγές στον ρυθμό της πέψης, προκειμένου να βελτιωθεί η απώλεια βάρους.

Υπάρχουν άλλες θεωρίες ότι οι πηκτίνες στα λεμόνια θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε χορτασμένοι, αλλά η ποσότητα της πηκτίνης στο νερό με λεμόνι είναι εξαιρετικά χαμηλή. Και ενώ μια μελέτη του 2008 που συνδέει τις πολυφαινόλες με την απώλεια λίπους, οι πολυφαινόλες στα λεμόνια βρίσκονται στον φλοιό και όχι στον χυμό τους. Επιπλέον, η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια, όχι σε ανθρώπους.

Αποτοξινώνει τον οργανισμό;

Μια άλλη παρανόηση σχετικά με το νερό με λεμόνι είναι ότι θα αποτοξινώσει το σώμα σας. Για τους αρχάριους, το σώμα σας κάνει αρκετά καλή δουλειά από μόνο του όσον αφορά την αποτοξίνωση (χάρη στο συκώτι και τα νεφρά σας), οπότε δεν υπάρχουν τρόφιμα ή υγρά που θα απαλλάξουν μαγικά το σώμα σας από οποιεσδήποτε τοξίνες. Στην πραγματικότητα, το νερό με λεμόνι μπορεί να σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Προκαλεί εξαιρετικό έλλειμμα θερμίδων και σας στερεί τα βασικά μικρο και μακροθρεπτικά συστατικά, τα οποία επιβραδύνουν το μεταβολισμό σας.

Αν ψάχνετε κάτι για να καθαρίσετε το πεπτικό σας σύστημα, μπορείτε να το κάνετε με την κατανάλωση ινών ή πίνοντας άφθονο νερό, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι το νερό με λεμόνι προσφέρει οποιεσδήποτε αποτοξινωτικές επιδράσεις.

Πρέπει να πίνουμε νερό με λεμόνι;

Εάν απολαμβάνετε τη γεύση του, απολαύστε το! «Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για την απώλεια βάρους, οπότε αν η προστιθέμενη γεύση από το λεμόνι σας παροτρύνει να πίνετε περισσότερο νερό, σε συνδυασμό με μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων, θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος», αναφέρει η διαιτολόγος Amanda.

Και ενώ ο χυμός λεμονιού θα σας παρέχει την απαραίτητη βιταμίνη C, η οποία μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, δεν αποτελεί μαγικό ρόφημα απώλειας βάρους. Το νερό με λεμόνι δεν θα αποτοξινώσει άμεσα το σύστημά σας, ούτε θα επιταχύνει την απώλεια βάρους ή θα θεραπεύσει οποιεσδήποτε σοβαρές παθήσεις. Είναι υπερβολικά υπερτιμημένο όσον αφορά την απώλεια βάρους, επομένως είναι καλύτερο να μην έχετε μεγάλες προσδοκίες από αυτό.