Τον τελευταίο καιρό ολοένα και αυξάνονται τα περιστατικά διαρρήξεων σε σπίτια, με τους ιδιοκτήτες να τρέμουν και μόνο στην ιδέα της παραβίασης του ιδιωτικού χώρου τους. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν αρκεί να ασφαλίζουμε τις πόρτες και τα παράθυρα κάθε φορά που φεύγουμε από το σπίτι, αφού υπάρχουν δύο συχνά λάθη που όλοι κάνουμε και προσελκύουμε τους διαρρήκτες.

Η ασφαλιστική εταιρεία Co-operative έκανε μία πρωτότυπη έρευνα και μίλησε με 25 πρώην διαρρήκτες για να εντοπίσει τα λάθη των ιδιοκτητών που λαμβάνουν υπόψη τους πριν ληστέψουν ένα σπίτι. Σύμφωνα λοιπόν με τους ερωτηθέντες, οι κάτοικοι ενός σπιτιού γίνονται στόχοι επειδή: α) αναβοσβήνουν τα φώτα κάθε μέρα την ίδια ακριβώς ώρα και β) κλείνουν τις κουρτίνες κάθε φορά που φεύγουν από την οικία τους.

Επιπλέον, η έρευνα εστίασε στα σημάδια εκείνα που απωθούν τους διαρρήκτες. Αυτά είναι τα γαβγίσματα των σκύλων και οι ενεργοποιημένοι συναγερμοί, ενώ τα αναμμένα φώτα και οι ταμπέλες που προειδοποιούν για σκύλους δεν τους κάνουν καμία αίσθηση.

Τα 10 πράγματα που απωθούν τους διαρρήκτες:

Κάμερα παρακολούθησης
Γάβγισμα σκύλου
Πόρτες ασφαλείας
Ανοιχτή τηλεόραση
Κλειδωμένα παράθυρα αλουμινίου
Αυτοκίνητα παρκαρισμένα έξω από το σπίτι
Φράκτες
Πύλες έξω από την κατοικία
Ανιχνευτές κίνησης

από Μαρία Ιωαννάτου