Αρχική > Επικαιρότητα > Δημοσκόπηση: Οι μισοί Έλληνες φοβούνται ότι θα κολλήσουν κορωνοϊό!

Δημοσκόπηση: Οι μισοί Έλληνες φοβούνται ότι θα κολλήσουν κορωνοϊό!

Πανελλαδική δημοσκόπηση αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα έδειξε τις ανησυχίες και τις σκέψεις των Ελλήνων αυτήν την περίοδο.

Σύμφωνα με το δείγμα που εξετάστηκε, το 50% των πολιτών εκτιμά πολύ έως αρκετά πιθανό να κολλήσει τον κορωνοϊό, ενώ το 42% θεωρεί μικρή ή ανύπαρκτη την πιθανότητα να νοσήσει.

Αναλυτικότερα

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Το 87% χαρακτηρίζει θετικές τις ενέργειες του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ενώ το 10% τις χαρακτηρίζει αρνητικές. Το 54% συμφωνεί πως η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν απαραίτητη, το 7% θεωρεί πως δεν ήταν απαραίτητη η απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας ενώ ένα 37% ζητά επιπλέον μέτρα.

Προσωπική υγιεινή – Απόσταση ασφαλείας

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το 87% δηλώνει πως ενέτεινε τα μέτρα προσωπικής υγιεινής σε αντίθεση με το υπόλοιπο 13% που δεν έχει αλλάξει. Το 75% τηρεί την απόσταση ασφαλείας 2 μέτρων από τους ανθρώπους εκτός σπιτιού ενώ το 22% παραδέχεται ότι μερικές φορές ξεχνιέται. Το 3% δεν κρατά αποστάσεις.

Μισθοί – Εργασία

Αναφορικά με την εργασία, τον μισθό ή το εισόδημα στις μέρες του κορωνοϊού, το 73% απαντά πως έχει επηρεαστεί αρνητικά.

Εκτίμηση για μέτρα

Tο 30% εκτιμά ότι τα έκτακτα μέτρα θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Απριλίου, το 55% προβλέπει πως θα παραταθούν για να καλύψουν και το καλοκαίρι, το 10% προβλέπει ότι τα μέτρα θα κρατήσουν μέχρι το τέλος του έτος και το 5% έναν χρόνο ή και περισσότερο.

Ενημέρωση από τα υπουργεία και τα media

Σχεδόν επτά στους δέκα (67%) παρακολουθούν κάθε απόγευμα την καθιερωμένη ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά για την πορεία της πανδημίας, το 21% την βλέπει δύο-τρεις φορές την εβδομάδα, το 7% σπανιότερα και το 5% ποτέ. Το 86% την θεωρεί επαρκή και τεκμηριωμένη, ενώ μόλις το 6% την χαρακτηρίζει ανεπαρκή. Συνολικά, οι μισοί θεωρούν ότι η κάλυψη του ζητήματος του κορωνοϊού γίνεται «πολύ καλά» από την ελληνική τηλεόραση.

Σημειώστε πως η έρευνα για τον κορωνοϊό έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων με την μεθοδολογία iCATI-WEB και με περίοδο διεξαγωγής από 27/3/2020 έως 31/3/2020.