Αρχική > Featured > Δημοσκόπηση Infowoman: Οι Ελληνίδες γύρισαν την πλάτη στον έρωτα – Τι τους έλειψε στην καραντίνα

Δημοσκόπηση Infowoman: Οι Ελληνίδες γύρισαν την πλάτη στον έρωτα – Τι τους έλειψε στην καραντίνα

Ήταν τέλη Φεβρουαρίου όταν ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σημαίνοντας την αρχή για μία σειρά από εξελίξεις στη χώρα που δεν πιστεύαμε ότι θα βιώσουμε. Μέσα σε λίγες ημέρες, στις 13 Μαρτίου, ανακοινώθηκε ότι καφετέριες, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα κατεβάζουν ρολά, ενώ σχεδόν μία εβδομάδα αργότερα μπήκε στη ζωή μας η απαγόρευση της κυκλοφορίας και η μετακίνηση μόνο με αποστολή sms και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Καταστάσεις πρωτόγνωρες για όλους, μια νέα πραγματικότητα με την οποία ήρθαμε αντιμέτωποι από τη μία στιγμή στην άλλη. Η καραντίνα μπήκε για τα καλά στη ζωή μας. Συνηθίσαμε να μένουμε μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αφήσαμε πίσω τις αγαπημένες μας ασχολίες, αλλά και μάθαμε να εργαζόμαστε αποκλειστικά από το σπίτι ξεπερνώντας τυχόν δυσκολίες, αφιερώσαμε χρόνο στον εαυτό μας, αναπτύξαμε ταλέντα που δεν γνωρίζαμε ότι είχαμε και πήραμε χρόνο να σκεφτούμε – ο καθένας για τον εαυτό του.

Τι σας έλειψε περισσότερο στην καραντίνα;

Τώρα που από το #Μένουμε_σπίτι έχουμε πλέον περάσει στη φάση του #Μένουμε_ασφαλείς, πηγαίνουμε λίγες ημέρες πίσω και θυμόμαστε τι ήταν εκείνο που μας έλειψε περισσότερο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Το Infowoman.gr διεξήγαγε δημοσκόπηση με διάρκεια από τις 23 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου, ρωτώντας τους αναγνώστες ακριβώς αυτό: «Τι σας έλειψε περισσότερο στην καραντίνα;». Και τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενδιαφέροντα…

Πιο σημαντικές οι διαπροσωπικές σχέσεις για τους Έλληνες

Το μεγαλύτερο ποσοστό αναγνωστών (32%) απάντησε ότι οι φίλοι και οι συγγενείς τούς έλειψαν περισσότερο όλο αυτό το διάστημα, ενώ τη δεύτερη θέση με ποσοστό 18% καταλαμβάνει η έξοδος για διασκέδαση. Στην τρίτη θέση με ποσοστό 13% έρχεται η προπόνηση στο γυμναστήριο ή άλλο αθλητικό χώρο, ενώ ακολουθεί με ποσοστό 10% η εργασία. Στην πέμπτη θέση με ίδιο ποσοστό (8%) κατατάσσονται τα ψώνια στα μαγαζιά και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις (θέατρο/σινεμά/συναυλίες). Προς μεγάλη μας έκπληξη, στις δύο τελευταίες θέσεις συναντάμε τον ερωτικό σύντροφο με ποσοστό 6% και το ραντεβού στο κομμωτήριο ή spa με ποσοστό μόλις 5%.

Θέλοντας να καταλήξουμε σε ορισμένα πιο διαφωτιστικά συμπεράσματα σχετικά με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης απευθυνθήκαμε στην κλινική ψυχολόγο Χαρά Παπασαράντη, από την οποία αρχικά ζητήσαμε να μας μιλήσει για τη σπουδαιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων σε περιόδους κρίσης.

«Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι το πρώτο και πιο σημαντικό σε μια τέτοια περίοδο κρίσης. Όσο πιο καλές σχέσεις έχουμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε, είτε είναι συγγενείς είτε φίλοι, αυτό ακριβώς είναι που μας κρατάει σε μια καλή ισορροπία ψυχολογικά για να αντιμετωπίσουμε την όποια δυσκολία στη ζωή μας. Τώρα που περνάμε δύσκολα, τους χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο. Συχνά ακούω ότι «γιατί να έρθω στον ψυχολόγο αφού έχω τον φίλο μου να τα πω;». Αυτό είναι αλήθεια. Ο φίλος θα εκφράσει τα συναισθήματά του, σε αντίθεση με τον ψυχολόγο που θα εκφέρει μια πιο αντικειμενική άποψη.

Αυτή την περίοδο περνάμε μια φάση αξιολόγησης – συνειδητά ή όχι. Αξιολογούμε τους φίλους, τη σχέση μας, την εργασία μας – τα πάντα. Οπότε μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί κάποιοι φίλοι να έρθουν πιο κοντά μας και άλλοι να απομακρυνθούν και να χαθούν. Και αυτό είναι φυσιολογικό να συμβεί. Επιπλέον, αυτή την περίοδο γίναμε πιο ειλικρινείς μεταξύ μας. Εκφράσαμε συναισθήματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα εκφράζαμε, αλλά επειδή τώρα πιεστήκαμε τα βγάλαμε από μέσα μας».

Μόλις το 10% των αναγνωστών δήλωσε ότι του έλειψε η εργασία του. Μήπως αυτό μας κάνει να αναρωτηθούμε ότι χρειάζονταν αυτό το «διάλειμμα»;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ειδικά στην πόλη, είναι πάρα πολύ καταπιεστικός. Οπότε είναι λογικό αυτό το ποσοστό. Φυσικά και θέλεις να μείνεις στο σπίτι σου, να δεις ταινίες, να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σου, να μην τρέχεις συνεχώς. Γι’ αυτό άλλωστε βλέπουμε ότι το γυμναστήριο κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 13%. Είναι κι αυτό μια εκτόνωση στην καταπίεση. Πολλοί άνθρωποι το είδαν σαν μία ευκαιρία να κάνουν κάτι με πιο χαλαρούς ρυθμούς, οτιδήποτε ευχαριστεί τον καθένα», αναφέρει η κλινική ψυχολόγος Χαρά Παπασαράντη.

Η επιστροφή στην κανονικότητα και την εργασία μπορεί να δημιουργήσει άρνηση στα άτομα, προβλήματα άγχους ή κατάθλιψη;

Όχι, δε νομίζω να δημιουργήσει τέτοιους είδους προβλήματα. Είναι περισσότερο θέμα χρόνου και προσαρμογής. Θεωρώ ότι είναι τόσο βαθιά ριζωμένο μέσα μας ότι πρέπει να δουλέψουμε για να επιβιώσουμε, που δε χωρούν δεύτερες σκέψεις. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, στο πλαίσιο της αξιολόγησης που αναφέραμε παραπάνω, να δεις κατά πόσο σε ευχαριστεί αυτό που κάνεις. Πέρα από το καθαρά οικονομικό κομμάτι, κατά πόσο η δουλειά που κάνουμε μας ευχαριστεί. Αν κάποιος έχει τόσο μεγάλη άρνηση να επιστρέψει στην εργασία του, μάλλον κάτι συμβαίνει».

Στην προτελευταία θέση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης του Infowoman.gr, σχετικά με το τι ήταν εκείνο που σας έλειψε περισσότερο κατά τη διάρκεια της καραντίνας, έρχεται με ποσοστό μόλις 6% ο ερωτικός σύντροφος. Πού οφείλεται άραγε το τόσο χαμηλό ποσοστό, ειδικά όταν υπάρχουν αρκετά ζευγάρια που δεν είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν καθημερινά εξαιτίας της καραντίνας;

«Ίσως οι άνθρωποι είχαν περισσότερο ανάγκη την ουσιαστική επικοινωνία παρά την ερωτική συνεύρεση αυτή την περίοδο. Αυτή η απαγόρευση μπορεί να μείωσε την ερωτική επιθυμία επειδή υπήρχαν τα πρακτικά προβλήματα της μετακίνησης. Επίσης, πολλά ζευγάρια συνηθίζουν να βάζουν τα προβλήματα της σχέσης τους «κάτω από το χαλάκι». Οπότε, με την παραμονή στο σπίτι και την απόσταση αυτά τα προβλήματα ίσως ήρθαν στην επιφάνεια και η ανάγκη να δει ο ένας τον άλλον δεν ήταν αρκετά έντονη.

Αυτό συμβαίνει και στα έγγαμα ζευγάρια. Είναι ένας από τους λόγους που προκαλεί έντονες συγκρούσεις. Επίσης, τα παντρεμένα ζευγάρια ή εκείνα που συζούν χρειάζονται χώρο και χρόνο για τον εαυτό τους. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας και καταπιέστηκε ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Και εδώ χρειάζεται να κάνουμε την αξιολόγησή μας. Να δούμε πόσο μας στηρίζει ο σύντροφό μας, πόσο κατανοεί τις ανάγκες μας, πόσο συντροφικός είναι. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να ήταν αδιάφορος ως προς τη σύντροφό του και μέσα στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας δε γινόταν κατανοητό από εκείνη, αλλά αν στη διάρκεια της καραντίνας πήρε μεγάλη έκταση τότε ίσως άρχισε να εκλαμβάνεται ως πραγματική αδιαφορία».

Στην τελευταία θέση βρίσκεται η επίσκεψη σε κομμωτήριο/spa προς μεγάλη μας έκπληξη, αφού πρόκειται για επιχειρήσεις που άνοιξαν τις πόρτες τους από την πρώτη ημέρα της σταδιακής άρσης των μέτρων και μάλιστα, με διευρυμένο ωράριο για να ικανοποιήσουν τον μεγάλο αριθμό πελατών. Μήπως όμως τελικά δεν είναι τόσο μεγάλη η μερίδα του κοινού που ανυπομονούσε όλο αυτό το διάστημα να κλείσει ραντεβού για μαλλιά και μανικιούρ;

«Ο κόσμος επαναπροσδιόρισε τα σημαντικά πράγματα και τις σημαντικές ανάγκες στη ζωή του. Αυτό είναι το συμπέρασμα. Είναι πολύ ωραίο όταν συμβαίνει αυτό. Είναι το θετικό μήνυμα που πρέπει όλοι να κρατήσουμε: Δεν πρέπει να μας τρομάζει το γεγονός ότι τα πράγματα αλλάζουν. Πρέπει να βλέπουμε τη θετική πλευρά. Να βλέπουμε πώς θα βελτιώσουμε τα πράγματα, να κάνουμε αλλαγές. Ακόμα και οι συγκρούσεις με τον σύντροφό μας, ακόμα και η άρνηση να επιστρέψουμε στην εργασία μας, πρέπει να μας κινητοποιήσουν να κάνουμε κάτι. Όλο αυτό μπορεί να είναι μια καλή νέα αρχή για πάρα πολλά πράγματα».