Αρχική > Featured > Διφθερίτιδα: Η ξεχασμένη νόσος επέστρεψε – Πρέπει να εμβολιάζονται οι ενήλικες;

Διφθερίτιδα: Η ξεχασμένη νόσος επέστρεψε – Πρέπει να εμβολιάζονται οι ενήλικες;

Τα εμβόλια κατά του τετάνου και της διφθερίτιδας, γίνεται στα παιδιά στην ηλικία των 12 ετών. Συστήνεται για τους ενήλικες να εμβολιάζονται κατά του τετάνου κάθε 10 χρόνια.

Επιπρόσθετα χρειάζεται ξανά αντιτετανικό εμβόλιο όταν υπάρξει τραυματισμός με χώμα, σάλιο η κόπρανα στην πληγή και έχουν περάσει 5 χρόνια από τον τελευταίο αντιτετανικό εμβολιασμό. Επίσης το ίδιο ισχύει όταν ο τραυματισμός προκληθεί από κάποιο ακάθαρτο αντικείμενο μεταλλικό ή άλλο.

Το βακτηρίδιο που προκαλεί τον τέτανο, βρίσκεται στο χώμα και στα έντερα των ζώων. Έτσι οι κηπουροί ή άτομα που χειρίζονται ζώα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στους εμβολιασμούς τους εναντίον του τετάνου.

Η διφθερίτιδα

Η διφθερίτιδα είναι οξεία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα. Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα.

Τα αρχικά συμπτώματα της διφθερίτιδας

Τα πρώτα συμπτώματα θα σου θυμήσουν τη γρίπη. Βήχας, πυρετός, πονόλαιμος είναι τα συμπτώματα που εμφανίσει ο ασθενής. Αν όμως δεν το προλάβει, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή παράλυση στο σώμα, ανάλογα με το σημείο του εγκεφάλου που έχει προσβληθεί.

“Αρχικά μοιάζει με γριπώδη συνδρομή, ανέφερε η κ. Αναστασία Μοσχοβάκη, ειδική παθολόγος, η οποία μίλησε στο Sputnik. Προοδευτικά, όμως, η κλινική εξέταση δείχνει στην περιοχή του φάρυγγα προσκολλημένες μεμβράνες. Η διφθερίτιδα προκαλεί σοβαρές βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα και παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος, λόγω μίας τοξίνης που παράγεται από το βακτηρίδιο της διφθερίτιδας. Μπορεί να προσβάλλει ανθρώπους όλων των ηλικιών, σίγουρα, όμως, τα μικρότερα παιδιά είναι πιο ευπρόσβλητα. Είναι άκρως μεταδοτική.

Μια νόσος που είχε εκλείψει

Η διφθερίτιδα έχει εκλείψει εδώ και δεκαετίες λόγω του εμβολιασμού

Σύμφωνα με την ειδική παθολόγο, η νόσος της διφθερίτιδας έχει εκλείψει. «Κρούσματα έχουμε να δούμε, νομίζω, από τη δεκαετία του 1970. Εδώ και χρόνια έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για τη διφθερίτιδα, το οποίο ανήκει στην ομάδα των παιδικών εμβολίων. Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο για τέτανο-διφθερίτιδα-κοκκύτη. Μάλιστα, για τους ενήλικες υπάρχει επαναληπτική δόση του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας, κάθε 10 χρόνια».

Τι προκάλεσε την επανεμφάνισή της

Ο βασικός λόγος επανεμφάνισης μίας νόσου είναι η άρνηση εμβολιασμού.

Τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν οι ενήλικες

Ανάλογα με την ηλικία, τα διάφορα ιατρικά προβλήματα και το ιστορικό, χρειάζονται να γίνονται στους ενήλικες τα ακόλουθα εμβόλια:

  • Εμβόλιο εναντίον του μηνιγγιτιδόκοκκου
  • Εμβολιασμός εναντίον του τέτανου και της διφθερίτιδας κάθε 10 χρόνια
  • Εμβόλιο εναντίον της γρίπης κάθε χρόνο, ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 50 ετών
  • Εμβόλιο εναντίον του πνευμονιόκοκκου
  • Εμβόλιο εναντίον της ηπατίτιδας Β και Α, ιδιαίτερα στα άτομα που διατρέχουν ψηλό κίνδυνο από τις ασθένειες αυτές
  • Εμβολιασμός με το τριπλό εμβόλιο εναντίον της ιλαράς, ερυθράς και των μαγουλάδων (MMR)
  • Εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς