Αρχική > Celebrities > Διάσημες που κέρδισαν τη μάχη με τη νευρική ανορεξία και στέλνουν το δικό τους μήνυμα αισιοδοξίας

Διάσημες που κέρδισαν τη μάχη με τη νευρική ανορεξία και στέλνουν το δικό τους μήνυμα αισιοδοξίας

Η 2α Ιουνίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφικών Διαταραχών και δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη νευρική ανορεξία, την πιο «διάσημη» από όλο το φάσμα των διατροφικών διαταραχών. Το 1/4 του πληθυσμού έχει εμφανίσει νευρική ανορεξία τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Όταν η ανορεξία έρχεται στη ζωή του ασθενή εξυπηρετεί ένα βασικό στόχο: τη διαχείριση των δύσκολων συναισθημάτων όπως άγχος, πόνος, θυμός, απογοήτευση, πικρία. Δηλαδή, ο περιορισμός της τροφής αποσκοπεί στην επίλυση κάποιων προβλημάτων, μόνο που στην πορεία δημιουργεί περισσότερα.

Πολλές είναι οι διάσημες από το χώρο της τηλεόρασης, της υποκριτικής, του μόντελινγκ, που πάλεψαν με τη νευρική ανορεξία και είχαν το ψυχικό σθένος να την αντιμετωπίσουν και να βγουν νικήτριες. Δεν ήταν μάλιστα λίγες εκείνες που μίλησαν δημόσια για την περιπέτειά τους, θέλοντας να αφυπνίσουν τις γυναίκες γύρω από το σοβαρό αυτό ζήτημα υγείας.

Μάρα Δαρμουσλή

Πέντε χρόνια πάλεψε με τη νευρική ανορεξία η Μάρα Δαρμουσλή. Μάλιστα, σε ηλικία 20 ετών έφτασε να ζυγίζει μόλις 20 κιλά.

«Με είδε ο μάνατζέρ μου και μου είπε: Πώς έχεις γίνει έτσι σαν κρεμάστρα; Δεν πρόκειται να δουλέψεις έτσι. Ταρακουνήθηκα καθώς όλα είχαν γίνει για τη δουλειά. Με επιμονή και υπομονή ξεπέρασα την ανορεξία. Ωστόσο, η μάστιγα αυτή έχει πολλά κεφάλια και μου γύρισε σε πολυετή βουλιμία», έχει αποκαλύψει στο παρελθόν.

Ζέτα Δούκα

Η νευρική ανορεξία χτύπησε την πόρτα της Ζέτας Δούκα στην εφηβεία. Η ηθοποιός, η οποία σήμερα είναι πρόεδρος του κέντρου υποστήριξης ατόμων με διατροφικές διαταραχές «Ανάσα», είχε φτάσει τότε να ζυγίζει μόλις 40 κιλά.

«Ήταν κάτι εφιαλτικό, θα μπορούσα να έχω πεθάνει. Έτρωγα και έκανα εμετό για να μην παχύνω. Μπορούσα να κάνω εμετό ακόμη και 10 φορές την ημέρα. Έπρεπε να πάρω κάποιες ορμόνες για να επανέλθει το σύστημα του οργανισμού μου σε φυσιολογική κατάσταση», έχει εξομολογηθεί.

Ολυμπία Χοψονίδου

Και η Ολυμπία Χοψονίδου βρέθηκε αντιμέτωπη με την ανορεξία. «Έτρωγα μόνο σαλάτες και φρυγανιές με αποτέλεσμα να αισθάνομαι για μεγάλο χρονικό διάστημα αδύναμη και να έχω συνεχώς ζαλάδες. Όλοι μου έλεγαν πόσο είχα αλλάξει και πόσο είχε αγριέψει το πρόσωπό μου». Στα 16 της και για περίπου δύο χρόνια το μοντέλο ζύγισε μόλις 48 κιλά. Οι γονείς της τη στήριξαν και σήμερα έχει δημιουργήσει μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Τατιάνα Στεφανίδου

Η Τατιάνα Στεφανίδου έχει μιλήσει ανοιχτά για τις διατροφικές διαταραχές που πέρασε, όταν στα νεανικά της χρόνια ασχολιόταν με το χορό.

«Είχα πολλά θέματα από παιδί. Έχει φταίξει ο χορός και η σχέση με τη μάνα. Είχα πλάσει και την εικόνα της τελειότητας στο μυαλό μου, συν ο χορός που πρέπει να είσαι σκελετός, με οδήγησαν σε διατροφικές διαταραχές», έχει παραδεχθεί, αποκαλύπτοντας ότι είχε φτάσει να ζυγίζει 48 κιλά με ύψος 1.72.

Μαντώ Γαστεράτου

Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση προχώρησε η Μαντώ Γαστεράτου, καθώς μίλησε για την περιπέτειά της στο παρελθόν, όταν ήρθε κι εκείνη αντιμέτωπη με τη νευρική ανορεξία: «Πέρασα νευρική ανορεξία λίγο πριν από τα καλλιστεία από χαζομάρα μου. Είμαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου και είχα βάλει ένα ανόητο στοίχημα ότι θα πρέπει να είμαι τόσα κιλά, να έχω τόσο λίπος… Τώρα που βλέπω φωτογραφίες από τότε θεωρώ πως ήμουν πιο άσχημη από ποτέ. Είχα αποστεωθεί. Δεν πίστευα αυτό που είχα κάνει στον εαυτό μου».

Βικτόρια Μπέκαμ

Για τη δική της μάχη με την ανορεξία έχει μιλήσει και η Βικτόρια Μπέκαμ, εξηγώντας τη διαρκή αγωνία να δείχνει και να είναι αδύνατη.

«Στο γυμναστήριο, αντί να κοιτάζω τη στάση του σώματος, μετρούσα την περιφέρεια, αλλά και το προγούλι, να δω αν έχω αδυνατίσει. Ξεκίνησα να τρέφομαι αποκλειστικά με λαχανικά. Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου πως είχα κάποια διατροφική διαταραχή», έχει παραδεχθεί.