Αρχική > Featured > Δειπνώντας στο σκοτάδι: Η απόλυτη εμπειρία για το πώς θα ήταν η ζωή σου αν ήσουν τυφλή

Δειπνώντας στο σκοτάδι: Η απόλυτη εμπειρία για το πώς θα ήταν η ζωή σου αν ήσουν τυφλή

Κι όμως αρκεί μία ώρα για να σε κάνει να δεις τα πράγματα αλλιώς. Στην κυριολεξία. Χτες βράδυ είχα την εμπειρία ενός δείπνου πολύ διαφορετικού, πολύ αποκαλυπτικού. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσε η Novartis Hellas μαζί με την Αστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Με Άλλα Μάτια”, μας ζητήθηκε να δειπνήσουμε στο σκοτάδι. Στο απόλυτο σκοτάδι, εκεί που κανένα φως δεν φτάνει για να ταράξει το βαθύ μαύρο της όρασης ενός τυφλού ατόμου. Ο λόγος; Να μπορέσουμε έστω και λίγο (μόνο για μία ώρα) να βυθιστούμε στον άγνωστο (για έναν βλέποντα) κόσμο των συνανθρώπων μας με τυφλότητα.

Το «Δείπνο στο Σκοτάδι» λειτουργεί αποκαλυπτικά

Το θετικό, θα λέγαμε, στην περίπτωσή μας ήταν πως όλα, μα όλα, είχαν προσχεδιαστεί, είχαν κατασκευαστεί για να λειτουργήσουν σαν μια “φοβερή” εμπειρία. Θα είχαμε το δείπνο μας σε ένα χώρο όπου κανένα εμπόδιο φυσικά δεν θα υπήρχε, ούτε καν ένα μικρό σκαλάκι, και θα οδηγούμασταν στη θέση μας από εκπαιδευμένο εθελοντή, που όχι μόνο μπορούσε να κινηθεί με άνεση στο σκοτάδι, αλλά θα μας σέρβιρε κιόλας στο σκοτάδι. Κοντά μας, στο τραπέζι όπου κάθισα, για τη μία ώρα που παραμείναμε δειπνώντας, ήταν ο Δημήτρης, που με έκπληξη αντιληφθήκαμε στο τέλος ότι ήταν και ο ίδιος τυφλός.

Αντιμέτωποι με βαθιά συναισθήματα

Και ναι, το Δείπνο στο Σκοτάδι» αποτελεί μία μοναδική βιωματική εμπειρία που μένει πραγματικά αξέχαστη. Στην αρχή καλείσαι να αντιμετωπίσεις το φόβο και την ανασφάλεια που σε καταλαμβάνει, πριν καν μπεις στην αίθουσα. Και στη συνέχεια, όλο αυτό το αντιλαμβάνεσαι σαν ένα παιχνίδι. Και μόνο όταν περάσει η επίδραση το παιχνιδιού, τα γέλια και τα αστεία της πρώτης έκπληξης, έρχεται η στιγμή της συνειδητότητας. Αυτή που αρχίζει να σε βαραίνει, οδηγώντας το μυαλό να δυιλίζει τα όσα ζεις μέσα σε αυτό το “πρωτότυπο” δείπνο, όπου καταλαβαίνεις τον διπλανό σου από τη φωνή, όπου χρειάζεται να ψαχουλέψεις για να βρεις τα μαχαιροπίρουνα (για να αποφασίσεις γρήγορα ότι όχι, δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιήσεις το μαχαίρι ενώ δεν βλέπεις πού είναι το φαγητό και τι είναι αυτό το φαγητό), όπου χρειάζεται να “χαϊδέψεις” το πιάτο σου γύρω γύρω για να αντιληφθείς τις διαστάσεις του και, τέλος, να βάλεις στοίχημα με τον διπλανό για το αν το νερό θα πέσει μέσα στο ποτήρι… “Αν νιώθεις το ποτήρι να βαραίνει, τότε το νερό πέφτει μέσα…”.

“Δεν ξέρω τι αναγράφουν οι ετικέτες των προϊόντων που αγοράζω στο σούπερ μάρκετ”

Η παρέμβαση του κ. Βαγγέλη Αυγουλά, δικηγόρος, τυφλός, πρόεδρος της ΑΜΚΕ, έρχεται για να σε προβληματίσει ακόμη περισσότερο: “Εγώ είμαι τυφλός, μένω μόνος μου στην Αθήνα και θα σας πω ότι μια μεγάλη μου δυσκολία είναι, για παράδειγμα, ότι ποτέ δεν έχω τη δυνατότητα να ξέρω αν το γάλα που θα αγοράσω έχει λήξει ή όχι. Σκεφτείτε ότι οι τυφλοί δεν μπορούν να δουν τη  ημερομηνία λήξης των προϊόντων που αγοράζουν, δεν ξέρουν αν αυτό που έχουν στο ψυγείο τους είναι ληγμένο ή όχι, δεν μπορούν να διαβάσουν τα συστατικά μιας ετικέτας…” αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Αυγουλάς.

Αισιόδοξα τα νέα

Σε μία ώρα, η δική μας βιωματική εμπειρία είχε τελειώσει. Ήταν κάτι παραπάνω από αποκαλυπτική όμως. Γιατί για λίγο σε έβαζε στη θέση των ανθρώπων με τυφλότητα. Για να σκεφτείς όλες τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους, αυτές που ούτε καν σου περνούν από το μυαλό και από την άλλη για να εκτιμήσεις την προσπάθειά τους. Να μη το βάζουν κάτω, να σπουδάζουν, να εργάζονται, να αθλούνται, να γίνονται Ολυμπιονίκες. Και γι’ αυτό τους αξίζουν πολλά μπράβο. Όπως επίσης και σε όλους εκείνους, επιστήμονες και εταιρείες που στέκονται στο πλάι τους και πασχίζουν ώστε τα νέα να είναι καλά γι’ αυτούς. Σήμερα, νέες γονιδιακές και μη θεραπείες για σοβαρά προβλήματα όρασης βρίσκονται σε επίπεδο κλινικών δοκιμών ή έχουν ήδη πάρει έγκριση για τη χορήγησή τους και υπόσχονται ότι θα βελτιώσουν ή και θα αντιστρέψουν την τυφλότητα σε κάποιες περιπτώσεις.

Βίωσε κι εσύ την εμπειρία

Το “Dinner in the Dark” είναι μια βιωματική εμπειρία στην οποία καθένας μπορεί να συμμετάσχει. Τι θα κερδίσεις; Το δείπνο αυτό μπορεί και ξυπνά τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της οράσεως, ενώ βοηθά επίσης τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα μιας μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας. Οι σερβιτόροι που καθοδηγούν και σερβίρουν τους καλεσμένους, είναι ειδικά εκπαιδευμένοι τυφλοί και βλέποντες εθελοντές, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών προτύπων «Dinner in The Dark». Οι παρευρισκόμενοι, καλούνται να δειπνήσουν στο απόλυτο σκοτάδι, χρησιμοποιώντας τις υπόλοιπες αισθήσεις τους, όπως η αφή και η όσφρηση, λαμβανομένων εκ των προτέρων όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Μέχρι σήμερα, τη διοργάνωση έχουν απολαύσει πάνω από 2.800 άτομα ανά την Ελλάδα!

Έλα σε επαφή με τους ανθρώπους από την ΑΜΚΕ Με άλλα μάτια και μάθε πού διοργανώνεται το επόμενο Δείπνο στο σκοτάδι.