Βρέθηκε ο τάφος της Κλεοπάτρας; Μία σήραγγα ίσως οδηγεί στη λύση του μυστηρίου

βρέθηκε-ο-τάφος-της-κλεοπάτρας-μία-σήρ

Μία σήραγγα που μπορεί να οδηγεί στο «Άγιο Δισκοπότηρο» των αρχαιολόγων, τον χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας ανακαλήφθηκε λαξευμένη σε στρώματα βράχων κάτω από τον αρχαίο ναό Taposiris Magna της Αιγύπτου.

Το τούνελ, που θεωρείται «γεωμετρικό θαύμα», έχει μήκος περίπου 1,5 χιλιόμετρο, ύψος περίπου 1,8 μέτρα και λέγεται ότι μοιάζει με το Ευπαλίνειο όρυγμα που βρίσκεται στη Σάμο και θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά επιτεύγματα του κλασικού κόσμου.

Η αρχαιολόγος Καθλίν Μαρτίνεζ του Πανεπιστημίου του Σαν Ντομίνγκο είναι πεπεισμένη εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία ότι η τελευταία Φαραώ της Αιγύπτου και ο εραστής της Μάρκος Αντώνιος, θάφτηκαν μέσα στο ναό και είναι σίγουρη ότι η σήραγγα θα μπορούσε να είναι ο δρόμος προς αυτή την ανακάλυψη. Ο ναός, το όνομα του οποίου σημαίνει «μεγάλος τάφος του Όσιρι», βρίσκεται κοντά στην Αλεξάνδρεια.

Η Μαρτίνεζ δήλωσε στο ιστότοπο Heritage Key ότι υπάρχει 1% πιθανότητα η βασίλισσα να είναι θαμμένη εκεί και ότι η εύρεση των λειψάνων της θα ήταν «η πιο σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα».

Μετά την ήττα του από τον Οκταβιανό, ο Μάρκος Αντώνιος επέστρεψε στην Αίγυπτο. Βλέποντας τους άντρες του να στρέφονται τελικά με το μέρος του Οκταβιανού και να επιτίθενται στην Αλεξάνδρεια, αποφάσισε να αυτοκτονήσει. Η αρχαιολόγος πιστεύει ότι, μετά την αυτοκτονία του η Κλεοπάτρα έθεσε σε εφαρμογή λεπτομερή σχέδια ώστε να θαφτούν και οι δύο εκεί.

Στο παρελθόν η Μαρτίνεζ είχε δηλώσει στο National Geographic ότι «η Κλεοπάτρα διαπραγματεύτηκε με τον Οκταβιανό για να της επιτρέψει να θάψει τον Μάρκο Αντώνιο στην Αίγυπτο.

«Ήθελε να ταφεί μαζί του επειδή ήθελε να αναπαραστήσει τον μύθο της Ίσιδας και του Όσιρι», εξήγησε η αρχαιολόγος. Και πρόσθεσε «Το πραγματικό νόημα της λατρείας του Όσιρι είναι ότι εξασφαλίζει την αθανασία. Μετά το θάνατό τους, οι θεοί θα επέτρεπαν στην Κλεοπάτρα να ζήσει με τον Αντώνιο σε μια άλλη μορφή, ώστε να είναι αιώνια μαζί».

%ce%b2%cf%81%ce%ad%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%bf-%cf%84%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%bf%cf%80%ce%ac%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%ae%cf%810
Πηγή: Υπουργείο Τουρισμού της Αιγύπτου

Τι βρέθηκε κάτω από τη Μεσόγειο

Οι ομάδες που εργάζονταν στην περιοχή ανακάλυψαν ένα τμήμα της σήραγγας που ήταν βυθισμένο κάτω από τη Μεσόγειο. Κάτω από το ίζημα της λάσπης βρήκαν κεραμικά αγγεία και ελκυστήρες, καθώς και ένα κομμάτι ασβεστόλιθου.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα θεμέλια του ναού Taposiris Magna μπορεί επίσης να βρίσκονται κάτω από το νερό, εξαιτίας τουλάχιστον 23 σεισμών που έπληξαν τις αιγυπτιακές ακτές μεταξύ του 320 μ.Χ. και του 1303 μ.Χ..

Η Μαρτίνεζ ανακάλυψε επίσης αρκετά σημαντικά αντικείμενα στο εσωτερικό του ναού, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων που φέρουν τις εικόνες και τα ονόματα τόσο της Κλεοπάτρας, όσο και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μερικά ακέφαλα αγάλματα, καθώς και αγάλματα της θεάς Ίσιδας.

Κλεοπάτρα: Η σαγηνευτική βασίλισσα της Αιγύπτου

Η Κλεοπάτρα ήταν η τελευταία μιας μακράς σειράς Πτολεμαίων ηγεμόνων της Αιγύπτου, που κατάγονταν από τον Έλληνα στρατηγό Μέγα Αλέξανδρο. Κυβέρνησε από το 51 π.Χ. έως το 30 π.Χ. – μέχρι την ημέρα που πέθανε.

Ανέβηκε στον θρόνο μετά το θάνατο του πατέρα της, Πτολεμαίου ΙΒ’ και συμβασίλευσε με το δεύτερο αδελφό της τον βασιλιά Πτολεμαίο ΙΓ’. Για να κερδίσει την υποστήριξη του λαού της, η Κλεοπάτρα ανακηρύχθηκε επίσης κόρη του Ρα, του αιγυπτιακού θεού του ήλιου.

Η Κλεοπάτρα χρησιμοποίησε τη γοητεία της για να αποπλανήσει αρχικά τον Ιούλιο Καίσαρα για να εδραιώσει τη συμμαχία της Αιγύπτου με τη Ρώμη, και στη συνέχεια για να αποπλανήσει τον δεύτερο στην ιεραρχία του, Μάρκο Αντώνιο. Το 41 π.Χ. ο Μάρκος Αντώνιος σύναψε πολιτική συμμαχία με την Κλεοπάτρα και στη συνέχεια οι δυο τους έγιναν εραστές. Ωστόσο, ο Μάρκος Αντώνιος ήταν ήδη παντρεμένος με την Οκταβία.

Σύμφωνα με το History Channel, ο Αντώνιος χώρισε τη σύζυγό του και παντρεύτηκε την Κλεοπάτρα. Ο γάμος όμως αυτός παραβίαζε έναν ρωμαϊκό νόμο που απαγόρευε στους Ρωμαίους να παντρεύονται αλλοδαπές. Ο Οκταβιανός κήρυξε στη συνέχεια πόλεμο στην Κλεοπάτρα και τον Αντώνιο, νικώντας και τους δύο. Η Κλεοπάτρα κατέφυγε στο μαυσωλείο που είχε παραγγείλει για τον εαυτό της και όλοι πίστεψαν ότι αυτοκτόνησε.

Ο Αντώνιος πέθανε στην αγκαλιά της Κλεοπάτρας, αφού μαχαιρώθηκε θανάσιμα επειδή νόμιζε ότι η βασίλισσά του είχε αυτοκτονήσει. Η Κλεοπάτρα πράγματι αυτοκτόνησε λίγο αφότου ο εραστής της υπέκυψε στα τραύματά του. Ο Οκταβιανός επέστρεψε στην Ιταλία όπου έγινε ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης, ενώ η Κλεοπάτρα και ο Αντώνιος θάφτηκαν κάπου στην Αίγυπτο.

Διαβάστε επίσης:

Σοφία Χατζηπαντελή: «Είμαι κοντή και όχι τόσο αδύνατη, μάχομαι να σας δείξω ότι δεν είμαι το τυπικό μοντέλο”

Προβληματίζει η νέα εικόνα του Μάικλ Ντάγκλας – Όλοι αναρωτιούνται τι του συμβαίνει

Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση “Η κυρία Κλάιν” – Για το Σάββατο 12 Νοεμβρίου

Σχετικά Άρθρα
Όσκαρ 2023: Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις η 95η απονομή - Επικράτησαν τα φαβορί - Δείτε όλους τους νικητές
Όσκαρ 2023: Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις η 95η απονομή – Επικράτησαν τα φαβορί – Δείτε όλους τους νικητές
Στη Eurovision 2023 με το "What They Say" του Victor Vernicos - Δείτε το επίσημο video clip
Στη Eurovision 2023 με το “What They Say” του Victor Vernicos – Δείτε το επίσημο video clip
Η θέση της γυναίκας στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων
Η θέση της γυναίκας στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων
Οι Chórεs δεν είναι μία απλή χορωδία, αλλά η ίδια η δύναμη της γυναικείας φωνής
Οι Chórεs δεν είναι μία απλή χορωδία – Είναι η δύναμη της γυναικείας Φωνής
Ο Μέμος Μπεγνής - και όχι μόνο- γιορτάζει με πολύ τραγούδι την παραμονή των Χριστουγέννων στο City Link!
Ο Μέμος Μπεγνής – και όχι μόνο- γιορτάζει με πολύ τραγούδι την παραμονή των Χριστουγέννων στο City Link!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα αναφοράς 12 έως 18 Δεκεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 47.497 κρούσματα και 150 θάνατοι, ενώ βρίσκονται 104 διασωληγνωμένοι.
Οι γειτονιές της Αθήνας γιορτάζουν φέτος τα Χριστούγεννα: Δείτε όλες τις δωρεάν εκδηλώσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του