«Πίσω από τις σκιές των ιατρικών σκέψεων»: Το νέο αυτοβιογραφικό βιβλίο του καθηγητή Αλεξάνδρου Χατζηπαύλου

πίσω-από-τις-σκιές-των-ιατρικών-σκέψε

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, του Ομότιμου Καθηγητή Ορθοπαιδικής και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Καθηγητή Ορθοπαιδικής και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Τexas (ΗΠΑ), Δρ. Αλεξάνδρου Χατζηπαύλου, με τίτλο: «Πίσω από τις σκιές των ιατρικών σκέψεων (παρεκκλίσεις, νοοτροπίες, μηχανορραφίες και εκπαίδευση)*», παρουσιάστηκε την 1η Ιουλίου 2022, σε μία εκδήλωση με άρωμα καλοκαιριού, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και την συν-διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρία Αθλητιατρικών Επιστημών και Ασφαλούς Άθλησης ΑΜΚΕ (SPORTSMEDWORLD) και η Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού (ΕΑΕΤΕ), στη μαρίνα Αλίμου, στο σκάφος Bounty.

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του καθηγητή Αλ. Χατζηπαύλου απευθύνεται στο ευρύ κοινό, εκλαϊκεύοντας την επιστημονική γνώση και αναδεικνύοντας με έναν ιδιαίτερο τρόπο την πολυπλοκότητα των ιατρικών σκέψεων και πράξεων.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο Καθηγητής Δερματολογίας, Νομικός, Πρόεδρος Ιπποκρατείου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, πρ. Γεν. Γραμ. Υπουργείου Παιδείας & Αντιπρύτανης, Δρ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης. Όπως ανέφερε ο ίδιος, προσέγγισε το βιβλίο με τον προσήκοντα σεβασμό για να εισέλθει στο πνεύμα και το συναίσθημα του συγγραφέα για να αποκωδικοποιήσει «φράσεις και νοήματα ενός στωικού ιατροφιλόσοφου με την ενδοσκοπική δύναμη της αυτοκριτικής και τη γενναιότητα να αντισταθεί στο κατεστημένο με την ολιστική προσέγγιση της ιατρικής που διακατέχει τον συγγραφέα».

%cf%80%ce%af%cf%83%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%ce%ba%ce%b9%ce%ad%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%cf%83%ce%ba%ce%ad%cf%88%ce%b50
Ο βραβευθείς από την Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού και την Ελληνική Εταιρία Αθλητιατρικών Επιστημών και Ασφαλούς Άθλησης ΑΜΚΕ (SPORTSMEDWORLD), Ομότιμος Καθηγητής Ορθοπαιδικής και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Καθηγητής Ορθοπαιδικής και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου Τexas (ΗΠΑ), Δρ. Αλέξανδρος Χατζηπαύλου, συγγραφέας του βιβλίου «Πίσω από τις σκιές των ιατρικών σκέψεων (παρεκκλίσεις, νοοτροπίες, μηχανορραφίες και εκπαίδευση)».

Για το σκοπό του βιβλίου, ο Καθηγητής, Δρ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης επεσήμανε ότι είναι «η παρουσίαση των προβληματισμών αναφορικά με περιστατικά που αντιμετωπίζει ο ιατρός και που μπορεί να καταλήξουν σε ιατρικά σφάλματα. Αυτά τα προβλήματα είναι πολλά. Οι βασικοί παράγοντες είναι: α) οι γνωστικές διαδικασίες στο συλλογισμό του ιατρού για αποφάσεις εκτέλεσης της ιατρικής πράξης, β) η τεχνική ικανότητά του, η οποία εξαρτάται από την εκπαίδευση και γ) η ενδεχόμενη συναισθηματική φόρτιση, η οποία επηρεάζει τις δύο προαναφερόμενες λειτουργίες».

Τι επηρεάζει μία ιατρική πράξη; Γιατί συμβαίνουν ιατρικά λάθη; Πώς θα αποφευχθούν;

«Οι συναισθηματικές προκαταλήψεις προερχόμενες από τις υποκειμενικές, εκάστου ιατρού, αντιλήψεις δε χωρούν στην επιστήμη, πολλώ δε μάλλον στην Ιατρική», τόνισε ο Καθηγητής Κ. Κουσκούκης. «Οι περί ηθικής σκέψεις βασίζονται, στο μέγιστο βαθμό, σε συναισθηματικές επιρροές του ιατρού. Η ηθική θα έπρεπε να διδάσκεται στις Πανεπιστημιακές Σχολές. Δυστυχώς, αυτό αμελείται και ο πάροχος ιατρικής φροντίδας αυτονοήτως θεωρείται ηθικά άμεμπτος. Ψυχολογικές μελέτες έχουν συμπεράνει πως πρόκειται για μία αντίληψη δίχως υπόσταση.

Το ιατρικό επάγγελμα έχει πολλούς στρεσογόνους παράγοντες, οι οποίοι επίσης μπορούν να επηρεάζουν την διανοητική ικανότητα του γιατρού και να τον οδηγούν σε λάθη κυρίως κατά τη διάρκεια της γνωστικής διαδικασίας του συλλογισμού του. Είναι γεγονός πως ακόμα και οι ώρες του 24ώρου επηρεάζουν την αποδοτικότητα του ιατρού. Η αποδοτικότητα της θεραπείας εξαρτάται όχι μόνο από τον ιατρό, αλλά και από τη συμμόρφωση του ασθενούς», κατέληξε.

%cf%80%ce%af%cf%83%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%ce%ba%ce%b9%ce%ad%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%cf%83%ce%ba%ce%ad%cf%88%ce%b52
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αθλητιατρικών Επιστημών και Ασφαλούς Άθλησης ΑΜΚΕ (SPORTSMEDWORLD), Δημήτρης Τσιτσιρόπουλος, ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής, Δρ. Αλέξανδρος Χατζηπαύλου, ο Χειρουργός ρομποτικής, Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, η πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού (ΕΑΕΤΕ), Ρούλα Σκουρογιάννη, ο Καθηγητής Δερματολογίας, Νομικός, Πρόεδρος Ιπποκρατείου Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, & μέλος της ΕΑΕΤΕ, Δρ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης.

«Δυστυχώς, οι απάτες στην Ιατρική δεν μπορούν να αποφευχθούν! Θα μπορούσαν, όμως, να ελαχιστοποιηθούν!»

Ο ίδιος ο συγγραφέας και καθηγητής Ορθοπαιδικής, Δρ. Αλ. Χατζηπαύλου, υπογραμμίζει στον πρόλογο του βιβλίου του: «Δυστυχώς, οι απάτες στην Ιατρική δεν μπορούν να αποφευχθούν διότι οι ιατροί δεν είναι υπεράνθρωποι. Θα μπορούσαν, όμως, να ελαχιστοποιηθούν, αν οι βασικές αρχές Ηθικής και συμπεριφοράς διδάσκονταν σε οργανωμένα μαθήματα στους φοιτητές και τους ειδικευόμενους ιατρούς».

Κάνοντας, πραγματικά, κατάθεση ψυχής, και κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των προσκεκλημένων, κατά την ομιλία του, ο Δρ. Αλ. Χατζηπαύλου αναφέρθηκε με αφοπλιστική ειλικρίνεια σε πραγματικά περιστατικά ιατρικών λαθών, από την προσωπική του εμπειρία, αναλύοντας τους παράγοντες που παρεμβάλλονται στην εκτίμηση του περιστατικού από τον ιατρό και συχνά μπορούν να οδηγήσουν σε λάθος εκτίμηση.

Στο τέλος της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στον καθηγητή και συγγραφέα, Δρ. Αλ. Χατζηπαύλου από τους συνδιοργανωτές. Ειδικότερα, εκ μέρους της ΑΜΚΕ SPORTSMEDWORLD και του προέδρου της κ. Δημήτρη Τσιτσιρόπουλου, MSc,PT (ειδικού Αθλητικών κακώσεων & Aποκατάστασης, Touro College, NY-USA), απονεμήθηκε στον Καθηγητή Αλ. Χατζηπαύλου πλακέτα για τα 50 χρόνια συνεχούς και πολύπλευρης προσφοράς στην ιατρική και την έρευνα.

Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο γνωστός χειρουργός λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής, Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

%cf%80%ce%af%cf%83%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%ce%ba%ce%b9%ce%ad%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%cf%83%ce%ba%ce%ad%cf%88%ce%b54
Ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής, Δρ. Αλέξανδρος Χατζηπαύλου, μιλά για τις “σκιές των ιατρικών σκέψεων”. Δίπλα του η πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού (ΕΑΕΤΕ), Ρούλα Σκουρογιάννη .

Εκ μέρους της ΕΑΕΤΕ, η πρόεδρος, κα Ρούλα Σκουρογιάννη, MA (δημοσιογράφος και επικοινωνιολόγος) αναγόρευσε τον Καθηγητή Αλ. Χατζηπαύλου Επίτιμο Μέλος της Ένωσης ως ελάχιστη αναγνώριση του σπουδαίου και πολυετούς έργου του, εντός και εκτός Ελλάδας.

Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε από την ΑΜΚΕ SPORTSMEDWORLD και στον Καθηγητή Δερματολογίας, Δρ. Κ. Κουσκούκη για την άοκνη προσφορά του στην επιστήμη. Και αυτή η βράβευση έγινε από τον Δρ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Ομογένειας, συντάκτες του ιατρικού τύπου και διαπρεπείς εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας της χώρας, μεταξύ των οποίων οι: Χρήστος Γώγος, (Ιατρός – Νευροχειρουργός – Υποψήφιος Δήμαρχος Βύρωνα), Γεώργιος Βασταρδής, (Διευθυντής Κλινικής Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης (MISS) του Metropolitan General), Ιωάννης Λύρας, (Πλαστικός Χειρουργός-Πρόεδρος EAPS-ACEIP-Επίτημος Πρόξενος της

Βραζιλίας στην Ελλάδα), Δημήτριος Κούβελας, (Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ), Γεώργιος Γουδέβενος, (Dr. of Manual Medicine-Φυσικοθεραπευτής), Άγις Χρυσαφίδης, (Νομικός, Ειδικός στη Διοίκηση Υγείας), Κωνσταντίνος Παύλου, (B.Sc. M.Sc., Sc.D., FAAKPE), Φοίβη Στριμενοπούλου, (Διευθύντρια στο Μεσογειακό Κέντρο Αποκατάστασης-Λουτράκι), Νικόλαος Ντζελβές, (Διευθυντής ΔΟΕ-Οικονομικός Επιθεωρητής-Υποστράτηγος Ε.Α.) κ.α.

*Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: Broken Hill Publishers LTD

Διαβάστε επίσης

«Το μαύρο φόρεμα του κόρακα»: Τα εφτά διηγήματα της συλλογής του Θοδωρή Γκόνη διαβάζονται με μια ανάσα

Επταλφάβητα μυστικά της Αργυρένιας Πελεκάνου: Ένα διήγημα για μικρούς και μεγάλους, μια ιστορία με ανατρεπτικές αποκαλύψεις

«Ελευθέριος Βενιζέλος – Ακολουθώντας τα βήματά του στην Ιστορία» – Το βιβλίο που μας ταξιδεύει στην εποχή του μεγάλου πολιτικού

Σχετικά Άρθρα
Διαβάσαμε το βιβλίο της Δήμητρα Ιωάννου "Αλεξάνδρεια- Γητειές, Μάγια και Μπαχάρια" και δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω από αυτό το ταξίδι
Διαβάσαμε το βιβλίο της Δήμητρας Ιωάννου “Αλεξάνδρεια” και δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω από αυτό το ταξίδι
«Η Κυρά των Αγγέλων» της Αλέκας Ζωγράφου είναι το βιβλίο που θα μας συντροφεύσει αυτό το καλοκαίρι
«Η Κυρά των Αγγέλων» της Αλέκας Ζωγράφου είναι το βιβλίο που θα μας συντροφεύσει αυτό το καλοκαίρι
Τι σχέση μπορεί να έχει το… Παζλ με τη ζωή και την πορεία μας; Στο νέο της βιβλίο η ψυχολόγος Έφη Ανδρεουλάκου μας βοηθά να ενώσουμε τα κομμάτια του προσωπικού μας παζλ
Τι σχέση μπορεί να έχει το… Παζλ με τη ζωή και την πορεία μας;
«Γλυκιά πενικιλίνη»: Δεκατέσσερις ιστορίες «γειτονεύουν» στο βιβλίο της Μαρίνας Παπαγεωργίου
«Γλυκιά πενικιλίνη»: 14 ιστορίες «γειτονεύουν» στο γεμάτο νοσταλγία βιβλίο της Μαρίνας Παπαγεωργίου
«Το μαύρο φόρεμα του κόρακα»: Τα εφτά διηγήματα της συλλογής του Θοδωρή Γκόνη διαβάζονται με μια ανάσα
«Το μαύρο φόρεμα του κόρακα»: Τα εφτά διηγήματα της συλλογής του Θοδωρή Γκόνη διαβάζονται με μια ανάσα
Ο Κώστας Κρομμύδας και η "Γεωγραφία είναι πολύ κουλ" στους μεγάλους νικητές των Βραβείων Public 2022
Ο Κώστας Κρομμύδας και η “Γεωγραφία είναι πολύ κουλ” στους μεγάλους νικητές των Βραβείων Public 2022

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του