«Ο Συλλαίος» – Μία μικρασιατική περιπέτεια που γράφτηκε το 1909 από έναν Έλληνα γιατρό, ξαναζωντανεύει σήμερα στον Ιανό

ο-συλλαίος-μία-μικρασιατική-περιπ

Ο Έλληνας δημοτικός γιατρός της Σμύρνης Νικόλαος Βακαλόπουλος έγραψε το 1909 το βιβλίο “Ο Συλλαίος”. Εκείνος δεν σώθηκε και βρήκε τον θάνατο σε μία τούρκικη φυλακή παρά το γεγονός ότι είχε παρασημοφορηθεί για τις ιατρικές του υπηρεσίες.

Το βιβλίο όμως, ήταν ένα από τα ελάχιστα πράγματα που κατάφερε να διασώσει στο ταξίδι του ξεριζωμού από την Σμύρνη στον Πειραιά, η σύζυγός του.

Έναν αιώνα μετά, το πολύτιμο αυτό βιβλίο που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, ξαναζωντανεύει λόγω της άσβηστης επιθυμίας του εγγονού του συγγραφέα, του μηχανικού Αντώνη Βλασσόπουλου, να διατηρήσει την πνευματική κληρονομιά του γιατρού Νικόλαου Βακαλόπουλου, με ένα βιβλίο – δοκίμιο το οποίο παρουσιάζεται την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις “Ροδολίβος”, στον Ιανό της Αθήνας (Σταδίου 24) στις 6 το απόγευμα.

%ce%bf-%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%af%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%cf%800

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Αντώνης Βλασσόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου

Όλγα Καρλάτου-Ράνκιν, ηθοποιός

Κυριάκος Πιπίνης, επιμελητής της έκδοσης

Τάκης Σαλκιτζόγλου, Πρόεδρος της Ένωσης Συλλαίων, συγγραφέας-ιστορικός

Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Ανάγνωση των κειμένων του βιβλίου θα κάνει η ηθοποιός, Κατερίνα Τσάβαλου.

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Ο Αντώνης Βλασσόπουλος με το δικό του βιβλίο, ένα δοκιμιακού τύπου πόνημα, με τον τίτλο «Ο Συλλαίος – Ζωή και βία στην Μικρά Ασία», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ροδολίβος, μας χαρίζει το πολύτιμο απόσταγμα ενός «γλωσσολογικού, κοινωνιολογικού και λίαν τερπνού συγγράμματος», αληθινού λαογραφικού θησαυρού της Ανατολίας. Ένα βιβλίο, που έχει κρυμμένο μέσα του το θησαυρό ενός παλιότερου βιβλίου.

Τόποι, χωριά και πόλεις, ήθη και έθιμα, εδέσματα και άσματα, μύθοι και παροιμίες, διάλεκτοι, ιατρικά και κοινωνικά θέματα προσφέρονται και περιγράφονται απλόχερα στο βιβλίο. Και μαζί, μία σύντομη εκδοχή των δραματικών περιπετειών στη Μικρά Ασία και την Ελλάδα του ήρωα του παλιού μυθιστορήματος, του Αλέξανδρου, ενός ανθρώπου, που καταγόταν από την πανέμορφη Σύλλη του Ικονίου.

Στοιχειωμένος όμως από το οικογενειακό αντίτυπο, αλλά και το μετάλλιο με το οποίο είχε παρασημοφορηθεί ο παππούς του από τον Σουλτάνο και που μετά βίας διέσωσε η γιαγιά του, ο συγγραφέας του «Συλλαίου» αναζητεί οιωνούς για τα μετέπειτα γεγονότα του 1922, μπαίνοντας σε μια ιδιόμορφη συγγραφική οδό, κατευθυνόμενος σε τόπους όπου το παρελθόν γίνεται παρόν και αντίστροφα.

Ο Αντώνης Βλασσόπουλος ταξιδεύει επιδέξια στο χρόνο, επαναφέρει λογοτεχνικά στη ζωή τον παππού του, τον οποίο δεν έχει γνωρίσει ποτέ και, συνομιλεί μαζί του για τη ζωή της οικογένειάς τους στη Σμύρνη, για την συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων στη Μικρά Ασία για εκατοντάδες χρόνια, αλλά και για την πορεία προς το μεγάλο Κενό, που άφησε η καταστροφή του 1922.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδες του facebook: Ο Συλλαίος , ianos.gr

Διαβάστε επίσης

Μάρθα Λαμπίρη – Φεντόρουφ: Η πρωταγωνίστρια της σειράς «Παγιδευμένοι» έζησε στο Ιράν και η μαρτυρία της προκαλεί αίσθηση

Νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη και του στομάχου

Η Ίνα Ταράντου αφνιδίασε τον καλεσμένο της: “Ήμουν ερωτευμένη μαζί σας”

Σχετικά Άρθρα
«Το Πέταγμα»: Το νέο βιβλίο αυτοβελτίωσης του Γιάννη Αγγελή κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Αγγελάκη
«Το Πέταγμα»: Το νέο βιβλίο αυτοβελτίωσης του Γιάννη Αγγελή κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Αγγελάκη
"Τα σημάδια μένουν": Το νέο βιβλίο της Τένιας Μακρή για τη συναισθηματική κακοποίηση
“Τα σημάδια μένουν”: Το νέο βιβλίο της Τένιας Μακρή για τη συναισθηματική κακοποίηση
Υποδεχτείτε τη νέα χρονιά με τα Ημερολόγια των εκδόσεων «Μύρτος» για το 2023
Υποδεχτείτε τη νέα χρονιά με τα Ημερολόγια των εκδόσεων «Μύρτος» για το 2023
"Ο Ανήφορος": 65 χρόνια μετά τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη κυκλοφορεί το ανέκδοτο μυθιστόρημά του
“Ο Ανήφορος”: 65 χρόνια μετά τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη κυκλοφορεί το ανέκδοτο μυθιστόρημά του
Ο Λάκης Γαβαλάς παρουσιάζει την αυτοβιογραφία του στο Παρίσι
Ο Λάκης Γαβαλάς παρουσιάζει την αυτοβιογραφία του στο Παρίσι
Πώς θα σου φαινόταν να «διαβάζεις» τον Σασμό και με κλειστά μάτια; Η απάντηση στο JukeBooks, τη μεγαλύτερη συλλογή audiobooks
Πώς θα σου φαινόταν να «διαβάζεις» τον Σασμό και με κλειστά μάτια; Η απάντηση στο JukeBooks, τη μεγαλύτερη συλλογή audiobooks

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του