«Εσωτερικές Διαδρομές – Η πνευματική μεσιτεία του Αγίου Όρους», το νέο βιβλίο των ιατρών Άγγελου Γέροντα και Παναγιώτη Ψυχάρη

«Εσωτερικές Διαδρομές – Η πνευματική μεσιτεία του Αγίου Όρους», είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου των ιατρών Άγγελου Γέροντα και Παναγιώτη Ψυχάρη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις.

Σε μια εποχή που η εσωτερικότητα μοιάζει με μακρινή ηχώ, ενώ ό,τι σχετίζεται με την Ορθοδοξία, πολλώ δε μάλλον με το μοναχισμό, μπορεί σε αρκετούς να προξενεί αμηχανία, ένα οδοιπορικό στο Άγιο Όρος θα έμοιαζε μάλλον με ξεχασμένο εισιτήριο από το παρελθόν.

Όταν όμως οι άνθρωποι που διασχίζουν τον Άθω φέρουν -μαζί με την εμπειρία τους- και ολόκληρη τη ζωντάνια, το παρόν της δουλειάς τους και τα σημάδια της επικαιρότητας μέσα στην οποία βυθιζόμαστε εκόντες άκοντες, τότε το αποτέλεσμα φανερώνεται ξαφνικά σε όλη του τη φρεσκάδα.

Άνθρωποι και τοπία

Στις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν οι άνθρωποι, τα τοπία, ο κόπος, η αρχιτεκτονική, η λιτότητα και ο πλούτος ενός υπερχιλιόχρονου κόσμου, ο οποίος παραμένει ολοζώντανος και πολύτιμος. Πλάι στις φωτογραφίες κτισμάτων, ανθρώπων και φύσης συναντά κανείς τον Μανουήλ Πανσέληνο, τον Ντοστογιέφσκι, πειράγματα κολλητών φίλων, κουβέντες για την κίνηση του φωτός και την ταπείνωση του εγωισμού, τολμηρές αποστροφές και αναπάντεχα αγιάσματα. Και κάθε τέτοια ευκαιρία σε μια περίοδο που κλειστήκαμε στα σπίτια και στον εαυτό μας, είναι καλοδεχούμενη.

%ce%b5%cf%83%cf%89%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%ad%cf%82-%ce%b7-%cf%80%ce%bd%ce%b5%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae0

Οι συγγραφείς

Ο συγγραφέας Άγγελος Γέροντας -γιος των συγγραφέων Δημήτρη και Ράνιας Γέροντα- γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Είναι ιατρός νευρολόγος με ιδιαίτερη ενασχόληση στο πεδίο της νοητικής υστέρησης και της επιληψίας.

Είναι τακτικό μέλος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, του Συλλόγου των Αθηναίων και της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Κοσμήτωρ του Δ.Σ.).

Ο Παναγιώτης Ψυχάρης είναι ιατρός ορθοπαιδικός, μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο Παναγιώτης Ψυχάρης μέσω του φωτογραφικού του φακού απεικονίζει στιγμές ανθρώπινες και τοπία διαχρονικά, αναλλοίωτα στο χρόνο, που προσπαθούν να δώσουν μια χροιά συναισθηματική, αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστική.

Καμιά χρονική στιγμή δεν είναι ίδια με την άλλη. Το ίδιο και η αποτύπωση των εικόνων. Το μάτι και ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνουν να συλλάβουν τις εικόνες και τη ροή τους στο χρόνο. Η πολύχρονη φιλία του με τον συγγραφέα Άγγελο Γέροντα μετουσιώθηκε σε συνεργασία σε πολλά διηγήματα του τελευταίου, όπου πολλές φωτογραφίες του έχουν τιμητική θέση στα βιβλία του.

Το οδοιπορικό του Άγγελου και του Πάνου στο Άγιον Όρος, όπου έζησαν από κοινού τις ίδιες στιγμές και έλαβαν οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα ενός τόπου ιερού και μοναδικού στον κόσμο, ήταν η αφορμή να συμφωνήσουν ότι η απεικόνιση των μοναδικών βιωμάτων τους σε ένα λεύκωμα όχι εικαστικό, όχι τουριστικό, όχι ιστορικό, έπρεπε να υλοποιηθεί.

Ήταν μια εσωτερική ανάγκη που έπρεπε να εκτονωθεί και να εξωτερικευθεί φωτογραφικά και συγγραφικά.

Info

Πληροφορίες και κεντρική διάθεση του βιβλίου: ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις, Αδριανείου 3 & Κατεχάκη, 115 25 Αθήνα (Ν. Ψυχικό), Τηλ.: 210 – 67 14 371, 67 14 340.

Διαβάστε επίσης

Η επανάσταση του ’21 αναβιώνει στην τηλεόραση – Τι θα δούμε ανήμερα της εθνικής επετείου

Νίκος Αναδιώτης: “Πολλά οικογενειακά μας ζητήματα τα λύνουμε με τον πνευματικό μου”

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς: Η πάθηση που “χτυπά” περισσότερο τις γυναίκες και δεν πρέπει να αμελήσετε

Σχετικά Άρθρα
%cf%84%ce%bf-%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%84%cf%85%cf%87%ce%af%ce%b1%cf%82-2024-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%ba%ce%b40
Το Ημερολόγιο Καλοτυχίας 2024 από τις εκδόσεις Μύρτος θα μας χαρίσει αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα για το νέο έτος
Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Victoria Hislop
Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Victoria Hislop
«Μόνο οι εραστές αντέχουν το Παρίσι»: Το νέο συναρπαστικό βιβλίο του Γιάννη Μπότση
«Μόνο οι εραστές αντέχουν το Παρίσι»: Το νέο συναρπαστικό βιβλίο του Γιάννη Μπότση
"Στην αγκαλιά του πολέμου": Ένα βιβλίο για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι
“Στην αγκαλιά του πολέμου”: Ένα βιβλίο για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι
Οι Νύχτες που έγιναν μεσημέρια: Η πρωτότυπη βιογραφία της Μαρινέλλας από τον Γιάννη Ξανθούλη
Οι Νύχτες που έγιναν μεσημέρια: Η πρωτότυπη βιογραφία της Μαρινέλλας από τον Γιάννη Ξανθούλη
%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%af%ce%b1-%ce%bc%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b80
«Η Ελληνική σημαία, μυστικά… και αλήθειες!»: Το βιβλίο – σταθμός του Μάνου Ελευθερίου

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του