Διαβάσαμε το βιβλίο της Δήμητρας Ιωάννου “Αλεξάνδρεια” και δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω από αυτό το ταξίδι

διαβάσαμε-το-βιβλίο-της-δήμητρας-ιωάν

Η “Αλεξάνδρεια- Γητειές, Μάγια και Μπαχάρια“, είναι το πρόσφατο βιβλίο της Δήμητρας Ιωάννου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός και είναι από τα μυθιστορήματα εκείνα που από τη μία αδημονείς να το τελειώσεις για να δεις τι θα γίνει στο τέλος – που μέχρι τότε η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη – και από την άλλη δεν θέλεις να τελειώσει η ιστορία, διότι κατά έναν περίεργο λόγο, αισθάνεσαι ένα “δέσιμο” με τους ήρωες του βιβλίου.

Αν έχεις διαβάσει ένα (ή όλα τα βιβλία της Δήμητρας Ιωάννου) καταλαβαίνεις καλά τι εννοούμε. Η συγγραφέας έχει τη μοναδική ικανότητα – και συγγραφικό ταλέντο – να χαρίζει στο αναγνωστικό της κοινό ιστορίες τόσο ζωντανές που από τις πρώτες σελίδες κιόλας, γίνεσαι μέρος αυτών. Οι ίδιοι οι χαρακτήρες είναι τόσο ζωντανοί και περιγραφικοί από τη συγγραφέα που αισθάνεσαι πως τους έχεις μπροστά σου. Τους κάνεις εικόνα.

Αυτό συμβαίνει και με το νέο της βιβλίο, την “Αλεξάνδρεια”. Οι δύο βασικές πρωταγωνίστριες η Ισιδώρα Κοσμίδη και η Ραλλού παίρνουν αληθινή υπόσταση, καθώς η συγγραφέας ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα τους μαεστρικά αποφεύγοντας περιγραφικές επιπολαιότητες, εμβαθύνει στον εσωτερικό τους κόσμο και μας τις συστήνει σαν να πρόκειται για δύο πραγματικά πρόσωπα που μας διηγείται την ιστορία τους. Αυτό, βέβαια, συμβαίνει με όλους τους χαρακτήρες του βιβλίου τους οποίους αντιμετωπίζει ισάξια, χωρίς να αδικεί κάποιον. Όλα τα πρόσωπα έχουν έναν συγκεκριμένο ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας, η οποία κρύβει πολλές ανατροπές.

%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%ac%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd0

Γιατί η “Αλεξάνδρεια” δεν είναι ακόμα ένα… εύπεπτο μυθιστόρημα

Αυτό που κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει κι εσένα να “κολλήσεις”, είναι πως δεν πρόκειται για ακόμα ένα.. εύπεπτο μυθιστόρημα. Μπορεί ο τίτλος “Γητειές, Μάγια και Μπαχάρια” να σε προϊδεάζει για… μαγιολίκια, ξόρκια, έρωτες, πάθη κτλ, αλλά μόνο τέτοιο δεν είναι.

Η Δήμητρα Ιωάννου αποφεύγει αυτές τις κοινοτυπίες, δίνοντας μία άλλη διάσταση στα… ξόρκια και τα μάγια. Καταρχάς, η ιστορία είναι εντελώς ανατρεπτική και δεν είναι ο έρωτας ο πρωταγωνιστής του βιβλίου. Οι δύο βασικές ηρωίδες, η Ισιδώρα και η Ραλλού είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, είναι 2 σε 1 και το βιβλίο στηρίζεται πάνω σε αυτές.  Ο έρωτας υπάρχει, αλλά λειτουργεί κάτι σαν… δορυφόρος.

Και τα μάγια υπάρχουν και τα βότανα – άλλωστε στην Αλεξάνδρεια του προηγούμενου αιώνα εκτυλίσσεται η ιστορία – και για έρωτα χρησιμοποιούνται, αλλά όχι πάντα. Αυτό που κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει, είναι πως εκεί που πιστεύεις ότι έχεις καταλάβει τι θα συμβεί στις παρακάτω σελίδες, έρχεται μια ανατροπή που δεν την περιμένεις. και αυτό συμβαίνει μέχρι και την τελευταία σελίδα. Εκεί, δηλαδή που είσαι σίγουρη ότι η ιστορία κάπου εδώ τελείωσε, κάτι γίνεται και λες “ε όχι”. Κι αυτό το όχι, πίστεψε με, θα το πεις αρκετές φορές, όπως και το “ωχ, τι έγινε ρε παιδιά;”.

Επίσης, αναγνωρίζουμε στη συγγραφέα πως δεν καταφεύγει σε απλοϊκούς και χωρίς νόημα διαλόγους μόνο και μόνο για να γεμίσει περισσότερες σελίδες του βιβλίου. Το παραδέχομαι, σε πολλά ξεφυλλίζω στα γρήγορα τις σελίδες, αφού ξέρω πως δεν θα χάσω και κάτι. Στην “Αλεξάνδρεια” μην το κάνετε, θα χάσετε. Κάθε σελίδα, κάθε φράση είναι σημαντική. Κρύβουν κάθε φορά και κάτι που έχει να κάνει με την εξέλιξη της πλοκής.

%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%ac%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd2

Γιατί δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω από αυτό το ταξίδι

Το βιβλίο, όπως λέει και ο τίτλος, σε ταξιδεύει στην Αλεξάνδρεια του προηγούμενου αιώνα, καθώς χρονικά τοποθετείται στο 1948 λίγο πριν το πραξικόπημα των Ελεύθερων Αξιωματικών το 1952 και την εκθρόνιση του τελευταίου βασιλιά της Αιγύπτου Φαρούκ Α΄ και κατόπιν στην Αθήνα τη δεκαετία του ’60. Και είναι πραγματικά ένα νοερό ταξίδι στις εποχές εκείνες.

Η συγγραφέας είναι απίστευτα κατατοπιστική και περιγραφική και μας συστήνει την Αλεξάνδρεια εκείνης της εποχής με λεπτομέρειες και με μία ζωντανή γραφή. Εξάλλου, πέρα από τις εικόνες, χρησιμοποιεί φράσεις, ονόματα μαγαζιών, ακόμα και στα αρώματα είναι τόσο περιγραφική που αισθάνεσαι ότι τα μυρίζεις. Και κυρίως πως βρίσκεσαι εκεί.

Βέβαια, σε αυτό – όπως είχε εξομολογηθεί η ίδια σε συνέντευξή της στο Infowoman.gr – έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η Αλεξάνδρεια είναι για εκείνη μια έμμεση πατρίδα, καθώς εκεί γεννήθηκε και έζησε την πρώτη εικοσαετία της ζωής της η μητέρα της, ενώ κατά την έρευνά της τη βοήθησαν αρκετοί γνωστοί της.

Αλλά και όταν η ιστορία μεταφέρεται στην Αθήνα τη δεκαετία του ’60, η περιγραφή είναι εξίσου λεπτομερής και “ζωντανή”.

Αξίζει να διαβάσω το βιβλίο;

Ναι, οπωσδήποτε. Θα είναι μια καλή συντροφιά τώρα το καλοκαίρι. Εξάλλου, εκτός από την ιστορία, θα αντλήσετε και πολλές πληροφορίες γύρω από την Αλεξάνδρεια όπου κάποτε το ελληνικό στοιχείο ήταν πολύ έντονο. Θα μάθετε άγνωστες πληροφορίες για τη μυστηριώδη και κοσμοπολίτισσα πόλη, τους ανθρώπους της, ήθη, έθιμά, γεύσεις και… ξόρκια!

%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%ac%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd4

Η υπόθεση του βιβλίου

Ξέρεις γιατί δε διστάζω να σε θυσιάσω; Γιατί είσαι ζυμωμένη στα κύτταρά μου. Δεν υπάρχουν όρια μεταξύ μας. Δεν είμαστε δύο, είμαστε ένα… Μια ψυχή σε δυο κορμιά… Και δεν πειράζει αν πεθάνει η μια… Αρκεί να ζήσει η άλλη! Αποφάσισα να ζήσω εγώ, αλλά πάντα θα σε κουβαλάω κολλημένη επάνω μου! Γιατί εγώ είμαι εσύ!

Δυο γυναίκες, μια αμύθητη περιουσία, ένα τρανταχτό όνομα και το πιο σημαντικό ερώτημα: Ποια από τις δύο είναι η πραγματική Ισιδώρα Κοσμίδη;

Η φατρία του Κύκνου και η φατρία του Δράκου, δυο οικογένειες με απαρχές χαμένες στον χρόνο, που γεννούν τις πιο δυνατές μάγισσες της Αιγύπτου. Γυναίκες αντίπαλες που φέρνουν στην ψυχή τους το φως και το σκοτάδι.

Μια ιστορία γεμάτη γητειές, ξόρκια, μπαχάρια, σερμπέτια, βοτάνια και γλυκό καπνό ζυμωμένο με μέλι, που σε ταξιδεύει στην πιο μαγική πόλη της Ανατολής, την κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια, την αιώνια πόλη με τα δυο πρόσωπα. Και κατόπιν η μετάβαση στην Αθήνα και η τελική αναμέτρηση τη δεκαετία του ’60. Ένας αγώνας μέχρι θανάτου.

ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΧΩΡΑΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ… ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ…

Διαβάστε επίσης

«Η Κυρά των Αγγέλων» της Αλέκας Ζωγράφου είναι το βιβλίο που θα μας συντροφεύσει αυτό το καλοκαίρι

Τι σχέση μπορεί να έχει το… Παζλ με τη ζωή και την πορεία μας;

«Γλυκιά πενικιλίνη»: 14 ιστορίες «γειτονεύουν» στο γεμάτο νοσταλγία βιβλίο της Μαρίνας Παπαγεωργίου

Σχετικά Άρθρα
«Η Κυρά των Αγγέλων» της Αλέκας Ζωγράφου είναι το βιβλίο που θα μας συντροφεύσει αυτό το καλοκαίρι
«Η Κυρά των Αγγέλων» της Αλέκας Ζωγράφου είναι το βιβλίο που θα μας συντροφεύσει αυτό το καλοκαίρι
Τι σχέση μπορεί να έχει το… Παζλ με τη ζωή και την πορεία μας; Στο νέο της βιβλίο η ψυχολόγος Έφη Ανδρεουλάκου μας βοηθά να ενώσουμε τα κομμάτια του προσωπικού μας παζλ
Τι σχέση μπορεί να έχει το… Παζλ με τη ζωή και την πορεία μας;
«Γλυκιά πενικιλίνη»: Δεκατέσσερις ιστορίες «γειτονεύουν» στο βιβλίο της Μαρίνας Παπαγεωργίου
«Γλυκιά πενικιλίνη»: 14 ιστορίες «γειτονεύουν» στο γεμάτο νοσταλγία βιβλίο της Μαρίνας Παπαγεωργίου
«Πίσω από τις σκιές των ιατρικών σκέψεων»: Το νέο αυτοβιογραφικό βιβλίο του καθηγητή Αλεξάνδρου Χατζηπαύλου
«Πίσω από τις σκιές των ιατρικών σκέψεων»: Το νέο αυτοβιογραφικό βιβλίο του καθηγητή Αλεξάνδρου Χατζηπαύλου
«Το μαύρο φόρεμα του κόρακα»: Τα εφτά διηγήματα της συλλογής του Θοδωρή Γκόνη διαβάζονται με μια ανάσα
«Το μαύρο φόρεμα του κόρακα»: Τα εφτά διηγήματα της συλλογής του Θοδωρή Γκόνη διαβάζονται με μια ανάσα
Ο Κώστας Κρομμύδας και η "Γεωγραφία είναι πολύ κουλ" στους μεγάλους νικητές των Βραβείων Public 2022
Ο Κώστας Κρομμύδας και η “Γεωγραφία είναι πολύ κουλ” στους μεγάλους νικητές των Βραβείων Public 2022

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του