Το Καβαφικό σύμπαν «ντύνεται» με animation και ραπάρει- Εσύ θα φτιάξεις τις δικές σου εικόνες;

το-καβαφικό-σύμπαν-ντύνεται-με-animation-κα

29 Απριλίου 2021. 158 και 88 χρόνια, αντίστοιχα, από τη γέννηση και τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καβάφη, το Ίδρυμα Ωνάση κάλεσε έναν διεθνώς αναγνωρισμένο animator να ζωντανέψει τέσσερα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη και έναν νέο Έλληνα ράπερ να τα απαγγείλει.

Τα ποιήματα «Θυμήσου, Σώμα…», «Τα Παράθυρα», «Η Πόλις» και «Απ’ τες Εννιά —» έρχονται να δώσουν νέα πνοή στο έργο του Καβάφη, ανοίγοντας ένα ακόμη παράθυρο στο έργο του, ως «παρηγορία» για το παράξενο 2021. Ο ταλαντούχος MC Saske, ένας από τους νεότερους εκπροσώπους του ελληνικού hip-hop, απορροφάται από τους στίχους του Καβάφη, κάνοντας μια βόλτα στις σκέψεις που αποτύπωσε στο χαρτί ο ποιητής, ενώ ο διεθνώς αναγνωρισμένος animator Ανδρέας Καραουλάνης, για χρόνια πρωτοπόρος της σύνθεσης των ήχων με την εικόνα και με εκθέσεις ανά τον κόσμο, συνοδεύει τις απαγγελίες με εικόνα και μουσική, δημιουργώντας τέσσερα animated βίντεο κολάζ που ολοκληρώνουν την εμπειρία.

Το Infowoman ρώτησε τον animator Ανδρέα Καραουλάνη πώς «έντυσε» τα ποιήματα αυτά με animated βίντεο κολάζ, ποιος ο στόχος του και πού επικεντρώθηκε σ΄όλη αυτή τη διαδικασία:

«Τα ποιήματα αυτά υπάρχουν. Οι στίχοι τους, οι λέξεις τους τόσο ξεχωριστές που ήταν πραγματικά στοίχημα για μένα να τις κάνω εικόνα. Χρησιμοποίησα τις εικόνες που μου ήρθαν στο μυαλό ακούγοντας και διαβάζοντας τα ποιήματα. Χωρίς να το προσχεδιάσω, να το αναλύσω, ήταν οι αυθόρμητες εικόνες που με οδήγησαν σε αυτό το animation των ποιημάτων. Ο στόχος μου ήταν να «μεταφράσω» άμεσα τα ποιήματα μέσα από το πρίσμα μου, σαν αυτόματη γραφή με κλειστά τα μάτια και το αριστερό χέρι, ενώ είμαι δεξιόχειρας. Κλείσε τα μάτια και γράψε την απάντησή σου. Αυθορμητισμός και αμεσότητα.

Είναι ένα κάλεσμα στο κοινό κάθε ηλικίας που δεν θέλει να πάρει μια άμεση εικονογράφηση του ποιήματος, αλλά να το δει ως έναυσμα δημιουργίας. Όταν ακούς ένα τραγούδι και ένα ποίημα, φτιάχνεις κάποιες εικόνες. Εγώ προτείνω τη δική μου βερσιόν σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, προτείνω στον θεατή να φτιάξει τις δικές του εικόνες, είναι σαν να κάνουμε μια ανοιχτή κουβέντα για το τι προκαλούν μέσα μας αυτά τα ποιήματα».

Ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 29 Απριλίου 1863 και έφυγε από τη ζωή στις 29 Απριλίου 1933, δημιουργώντας μια αξιοσημείωτη ληξιαρχική σύμπτωση: έναν απόλυτα στρογγυλό κύκλο ζωής. Ξεκίνησε να γράφει ποιήματα για τον έρωτα, τον θάνατο, τη βία, τη μέθη της εξουσίας, τον πολιτικό οπορτουνισμό και τη διάψευση των μεγάλων ιδανικών, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Η ιδιομορφία της ποίησής του, οι ιδιορρυθμίες του χαρακτήρα του και η μοναχική ζωή του, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς τηλέφωνο, συνιστούσαν μια εξαιρετική περίπτωση που παρέκκλινε από τα συνήθη πρότυπα της εποχής. Με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, η ποίησή του άρχισε να εξαπλώνεται τόσο στις παροικίες της Αιγύπτου όσο και στον κυρίως ελλαδικό χώρο και να αποκτά πιστούς θαυμαστές, αλλά και φανατικούς πολέμιους.

Ο Καβάφης φρόντιζε να συγκεντρώνει και να αρχειοθετεί το έργο του συστηματικά, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό λογοτεχνικό και προσωπικό αρχείο. Το αρχείο Καβάφη περιλαμβάνει χειρόγραφα καβαφικών ποιημάτων, έντυπες αυτοσχέδιες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα, μελέτες και σημειώσεις του ποιητή.

%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b2%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%8d%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bd-%ce%bd%cf%84%cf%8d%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-animation-%ce%ba%ce%b10

Το Αρχείο Καβάφη περιήλθε στη διαχείριση του Ιδρύματος Ωνάση στα τέλη του 2012, εξασφαλίζοντας την παραμονή του στην Ελλάδα και αποφεύγοντας ενδεχόμενο κατακερματισμό του. Σκοπός του, είναι η ανοιχτότητα και η ελεύθερη πρόσβαση του αρχείου σε κοινό και ερευνητές, καθώς και η διάδοση του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης του Κ. Π. Καβάφη, ύστερα από την ψηφιοποίηση και την εκ νέου τεκμηρίωσή του. H Μαριάννα Χριστοφή, Συντονίστρια Επικοινωνίας και Δράσεων του Αρχείου Καβάφη αναφέρει χαρακτηριστικά στο infowoman για για τη δράση αυτή: «Το αρχείο Καβάφη είναι ένα μοναδικό παράδειγμα λογοτεχνικού αρχείου. Περιλαμβάνει χειρόγραφα καβαφικών ποιημάτων, έντυπες αυτοσχέδιες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα, μελέτες και σημειώσεις του ποιητή, καθώς και το προσωπικό αρχείο του Κ. Π. Καβάφη με πλούσια αλληλογραφία, κείμενα και φωτογραφίες.

Μέσα από τα τεκμήρια του αρχείου έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε διαφορετικά στάδια σύνθεσης των καβαφικών ποιημάτων, να ανοίξουμε ένα παράθυρο στο ίδιο το «εργαστήρι» του ποιητή. Παράλληλα, μέσα από την εκτενή αλληλογραφία, τις ημερολογιακές σημειώσεις και το φωτογραφικό αρχείο που διασώζεται, φωτίζονται πολλαπλές πτυχές της ζωής και του βιώματος του Κ. Π. Καβάφη, αλλά και το πολιτιστικό και ιστορικό πλαίσιο της εποχής του.

Το Ίδρυμα Ωνάση, πιστό στη δέσμευση και την αποστολή του να καταστήσει το αρχείο πλήρως προσβάσιμο σε όλους, προχώρησε στην ψηφιοποίηση και αναλυτική τεκμηρίωση του αρχείου, εργασίες οι οποίες οδήγησαν στη δημοσίευση της ψηφιακής συλλογής του Αρχείου Καβάφη το Μάρτιο του 2019. Η δίγλωσση ψηφιακή συλλογή, την οποία μπορείτε να ανακαλύψετε εδώ https://cavafy.onassis.org/el/, έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι «φιλική» προς όλους τους αναγνώστες, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί δηλαδή όχι μόνο από τους ερευνητές, αλλά και από κάθε ενδιαφερόμενο, κάθε ηλικίας, σε κάθε μέρος της γης. Η αναλυτική περιγραφή που συνοδεύει κάθε τεκμηριο της συλλογής επιτρέπει, επιπλέον, την αξιοποίηση του αρχείου όχι μόνο στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής έρευνας, αλλά ανοίγει το αρχείο σε άλλες χρήσεις και, πρωτίστως, στην εκπαίδευση. Ειδικότερα, σε αυτή την κατεύθυνση, το Ίδρυμα Ωνάση έχει φροντίσει να προχωρήσει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία απευθύνονται σε διαφορετικά κοινά και τα οποία αξιοποιούν δημιουργικά και αναδεικνύουν το ίδιο το αρχείο του ποιητή.

Τα ποιήματα «Θυμήσου, Σώμα…», «Τα Παράθυρα», «Η Πόλις» και «Απ’ τες Εννιά —», τα οποία ντύθηκαν με εικόνα και ήχο από τον Ανδρέα Καραουλάνη και τον Saske, με αφορμή τα 158 χρόνια από τη γέννηση και τα 88 χρόνια από τον θάνατο του Αλεξανδρινού, μας θυμίζουν διαφορετικές στιγμές της ζωής και του έργου του ποιητή και προσφέρουν νέα πνοή σε αυτό. Και η πρωτοβουλία αυτή, όπως και το σύνολο των δράσεων του Αρχείου Καβάφη, απευθύνεται και φιλοδοξεί να αγγίξει όλα τα κοινά».

Συντονιστείτε στο Onassis Channel στο YouTube στις 29 Απριλίου 2021 και δείτε τα ποιήματα του Κ. Π Καβάφη, «Θυμήσου, Σώμα…», «Τα Παράθυρα», «Η Πόλις» και «Απ’ τες Εννιά—» να ζωντανεύουν.

Σχετικά Άρθρα
%ce%b7-%ce%bc%cf%85%ce%b8%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b6%cf%89%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%86%cf%81%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b9-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%ba0
Η μυθιστορηματική ζωή του Φρέντι Μέρκιουρι γίνεται κόμικ
%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%b1%ce%ae-%ce%b4%ce%b1%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%810
Ένα βιβλίο από τον Κοραή Δαμάτη με αφορμή μια είδηση που δεν αναφέρεται στα δελτία ειδήσεων
%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%ba%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%cf%80%ce%af-%cf%84%ce%b1-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b8%ce%b5%ce%b1%cf%84%cf%810
«Εντός, εκτός και Επί τα αυτά» στο θεατρικό σύμπαν
%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b5%ce%af-%ce%bf-%ce%b3-%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%850
Συγκινεί ο Γ. Πατούλης με το βιβλίο του «Τίποτα δεν ήταν εύκολο – Η ηρωίδα μάνα μου»
%ce%bf%ce%ba%cf%84%cf%8e-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%86%ce%b9%ce%b3%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd0
Οκτώ μητρικές φιγούρες των ελληνικών γραμμάτων που δε θα ξεθωριάσουν ποτέ
%ce%bf-%ce%b1%ce%ba%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%8e%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%bc%cf%8d%ce%b4%ce%b1-%ce%b6%cf%89%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%bd0
Ο «Ακάκιος» του Κώστα Κρομμύδα ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του