Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

το-ελληνικό-ίδρυμα-πολιτισμού-τιμά-τη

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με τρεις σημαντικές εκδηλώσεις που θα γνωστοποιηθούν μέσα από το διαδίκτυο, το κανάλι History της Cosmote και τις οθόνες του μετρό της Αθήνας και θα φέρουν στίχους, όνειρα, ιδέες, συναισθήματα στα σπίτια μας και στις καρδιές μας.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκος Α. Κούκης, επισημαίνει μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: «Η Ποίηση είναι το πιο αρχαίο και το πιο αρχέγονο λογοτεχνικό είδος. Η επική ποίηση του Ομήρου αφηγείται σε έμμετρο λόγο μυθικές ιστορίες από τα βάθη των αιώνων και διασώζεται έως σήμερα ως παγκόσμια λογοτεχνική κληρονομιά».

%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%af%ce%b4%cf%81%cf%85%ce%bc%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%ac-%cf%84%ce%b70

Οι εκδηλώσεις αναλυτικά:

«Η ποίηση λίγο πριν λίγο μετά το 1821 και ο νεοελληνικός διαφωτισμός»

Σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και η Εταιρεία Συγγραφέων συνεργάζονται φέτος για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης και σας καλούν να παρακολουθήσετε διαδικτυακά μια πολυσύνθετη εκδήλωση με θέμα: «Η ποίηση, λίγο πριν λίγο μετά το 1821 και ο νεοελληνικός διαφωτισμός».

Η εκδήλωση, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, παρουσιάζει όψεις της προεπαναστατικής Ελληνικής ποίησης μέσα από σπάνιο μουσικό και εικονογραφικό υλικό και αναγνώσεις ποιημάτων από τους ηθοποιούς Όλια Λαζαρίδου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιάννη Νταλιάνη, ομιλίες των ακαδημαϊκών Γιάννη Κόκκωνα, Γιάννη Ξούρια, Κατερίνας Τικτοπούλου, ενώ μελοποιημένη ποίηση του Διονυσίου Σολωμού τραγουδάει η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.

Χαιρετισμό απευθύνουν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Α. Κούκης και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας. Οργανώνει και συντονίζει η Έλενα Χουζούρη, συγγραφέας, μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού: https://wp.me/P5Zp2N-2qJ

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί την Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021, ώρα 19:00, από τα ψηφιακά κανάλια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Εταιρείας Συγγραφέων.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

«21 ποιητές για την 21η Μαρτίου του 2021»

Ποιητικό Αναλόγιο σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και με σκοπό να πνεύσει το δροσερό αεράκι των στίχων στην επαναληπτική μονοτονία των ημερών μας, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών, παρουσιάζει διαδικτυακά ένα ποιητικό αναλόγιο με βιντεοσκοπημένες απαγγελίες 21 ποιητριών και ποιητών.

Συμμετέχουν: Γιώργος Βέης, Άννα Γρίβα, Βερονίκη Δαλακούρα, Ζέφη Δαράκη, Γιάννης Ευθυμιάδης, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Αλέξανδρος Ίσαρης, Κώστας Καναβούρης, Αντώνης Μακρυδημήτρης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Κωνσταντίνος Μπούρας, Ηρώ Νικοπούλου, Παυλίνα Παμπούδη, Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, Αριστέα Παπαλεξάνδρου, Στρατής Πασχάλης, Γιάννης Πατίλης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Θανάσης Χατζόπουλος, Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου και Γιώργος Κ. Ψάλτης.

Οι βιντεοσκοπημένες απαγγελίες θα μεταδοθούν στο τηλεοπτικό κανάλι Cosmote History, την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021, κατά τη ροή του προγράμματος και από τα ψηφιακά κανάλια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Κύκλου Ποιητών.

Οι στίχοι μάς ταξιδεύουν

Σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό

Η ποίηση μάς ταξιδεύει, οπότε τι πιο λογικό από το να την διαβάζουμε στις αποβάθρες από τις οθόνες του μετρό. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό, προβάλλει στίχους καταξιωμένων Ελλήνων δημιουργών, δίνοντάς μας την αφορμή να θυμηθούμε, να ανατρέξουμε, να αναζητήσουμε το έργο τους. Οι στίχοι είναι των ποιητών: Κικής Δημουλά, Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Θέμελη, Νίκου Καρούζου, Γιάννη Κοντού, Τάσου Λειβαδίτη, Δ.Π. Παπαδίτσα, Μίλτου Σαχτούρη και Ντίνου Χριστιανόπουλου.

Σχετικά Άρθρα
Ο θρυλικός οίκος μόδας Chanel στρέφει τα φώτα σε σύγχρονες γυναίκες συγγραφείς
Ο θρυλικός οίκος μόδας Chanel στρέφει τα φώτα σε σύγχρονες γυναίκες συγγραφείς
Αυτά τα βιβλία κέρισαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2021
Αυτά τα βιβλία κέρδισαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2021
Το ημερολόγιο που κάθε χρόνο περιμένουμε από το Σωματείο των Ηθοποιών φέτος έχει θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή
Το ημερολόγιο που κάθε χρόνο περιμένουμε από το Σωματείο Ηθοποιών φέτος έχει θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή
ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ ΚΙΤ: 61 λαχταριστές, πανεύκολες συνταγές από τη Madame Ginger
ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ ΚΙΤ: 61 λαχταριστές, πανεύκολες συνταγές από τη Madame Ginger
Οι Γυναίκες προς την Ανθρωπότητα: Το βιβλίο που θα σας εμπνεύσει και θα ακουμπήσει στην ψυχή σας!
Οι Γυναίκες προς την Ανθρωπότητα: Το βιβλίο που θα σας εμπνεύσει και θα ακουμπήσει στην ψυχή σας!
«Συνταγές με... Ιστορία»: Ένα ξεχωριστό βιβλίο με επίκεντρο τη ζωή και την κουζίνα της Μαρίκας Μητσοτάκη
«Συνταγές με… Ιστορία»: Ένα ξεχωριστό βιβλίο με επίκεντρο τη ζωή και την κουζίνα της Μαρίκας Μητσοτάκη

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του