Η παρουσίαση του βιβλίου «Μπανταουί, ένα παιδί από την έρημο» του Γάλλου Μοχέντ Αλτράντ χαρακτηρίστηκε από το ήθος, την ταπεινότητα και την ενσυναίσθηση του επιχειρηματία, ο οποίος θεωρεί τις παραπάνω αξίες ως το τρίπτυχο μιας επιτυχούς πορείας.
Στην προχτεσινή εκδήλωση, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, ο επιφανής Γάλλος επιχειρηματίας και συγγραφέας Μοχέντ Αλτράντ καθήλωσε με την απλότητα, την ειλικρίνεια και τη σοφία του τους προσκεκλημένους –ανάμεσά τους και πολλούς σπουδαστές του Κολλεγίου– στην παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του «Μπανταουί, ένα παιδί από την έρημο», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη, σε μετάφραση της Τίνας Πλυτά.
Το βιβλίο, το οποίο βασίζεται σε αυτοβιογραφικά στοιχεία της ζωής του συγγραφέα και στις εμπειρίες ενηλικίωσής του, τιμήθηκε με το βραβείο Plum’ Adely (2003) και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Μετάφρασης 2018 από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας (Ε.Ε.Μ.Λ.), ενώ προτείνεται ως ανάγνωσμα στα σχολεία της Γαλλίας και της Αγγλίας.
Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, με λόγια σεμνά και ουσιαστικά, κατάφερε να μας γοητεύσει και να μας συγκινήσει. Στον φιλόξενο χώρο του Μητροπολιτικού Κολλεγίου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν μια ξεχωριστή βραδιά, με μια χαρισματική προσωπικότητα, να μιλήσουν μαζί του και να κάνουν ερωτήσεις γύρω από την πραγματικά διαφορετική ζωή του, ιδίως κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Μια ζωή όλο ρίσκα, που άξιζαν από όλες τις πλευρές
«Σας ευχαριστώ για όλα όσα είπατε, ειλικρινά με συγκινήσατε βαθιά όλοι, τόσο όμορφα που συνοψίσατε το περιεχόμενο αυτού του αφηγήματος», ξεκίνησε την ομιλία του ο κύριος Αλτράντ, απευθυνόμενος στους ομιλητές της εκδήλωσης. «Δε θέλω να επαναλάβω όλα όσα ειπώθηκαν, θα ήθελα ωστόσο να πω πράγματα που για μένα είναι σημαντικά. Επίσης κάποια μηνύματα που προσπάθησα να περάσω μέσα από αυτό το βιβλίο, κατ’ αρχάς ότι στη ζωή όλα είναι πιθανά, όλα είναι εφικτά, αν ακολουθήσετε τον δικό σας δρόμο. Ένα δεύτερο μήνυμα που ήθελα να περάσω είναι ότι για να στηρίξουμε τη ζωή μας, για να τη φτιάξουμε πρέπει να ρισκάρουμε, δεν πρέπει να φοβηθούμε το ρίσκο. Κι εγώ το πήρα αυτό το ρίσκο… Και άξιζε…»
Πώς ο ίδιος άλλαξε τη μοίρα του σε μικρή ηλικία
Εν συνεχεία ο κύριος Αλτράντ μίλησε για το πώς μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τη μοίρα του, για το γεγονός ότι μέσα σε μια ζωή γεμάτη δυσκολίες υπάρχει πάντα μια ελπίδα και αυτή την ελπίδα πρέπει να την αδράξουν όλοι. «Αυτή η ελπίδα είναι το σχολείο, η μάθηση…» είπε χαρακτηριστικά. Και αναφερόμενος στον Μαγιούφ, τον ήρωα του βιβλίου του, υπογράμμισε: «Στην ηλικία των 4-5 ετών δεν μπορούμε να σκεφτούμε λογικά να πάρουμε μια απόφαση με βάση ορθολογικά στοιχεία και στοχασμούς. Το μόνο που ακούμε είναι η διαίσθηση, το μόνο που έχουμε είναι το ένστικτο της ζωής… Η γιαγιά του Μαγιούφ λέει ότι το παιδί θα γίνει βοσκός, θα βόσκει κατσίκες και δε χρειάζεται τα γράμματα. Όμως εκείνος έχει μια διαίσθηση, ένα ερέθισμα, κάτι που μιλάει μέσα του και το ακούει χωρίς να το γνωρίζει… Μιλάμε για έναν ήρωα που απεχθάνεται να του λένε τι πρέπει να καταλάβει… γιατί αυτός θέλει να καταλάβει τα πάντα μόνο με τον δικό του τρόπο… Και αυτό το παιδί ως εκ θαύματος στην ηλικία των 16-17 χρονών αφήνει τη χώρα του και πηγαίνει σε μια άλλη με διαφορετικό πολιτισμό και κουλτούρα…
Το πολιτισμικό σοκ που υφίσταται είναι πολύ ισχυρό. Πώς μπορούμε να ενταχθούμε μέσα σε μια νέα κοινωνία σε μια νέα πραγματικότητα; Εδώ αναδεικνύεται η καθοριστική σημασία της αποδοχής του άλλου, της αποδοχής του διαφορετικού… Ένα ακόμα μήνυμα που προσπάθησα να περάσω μέσα από το αφήγημά μου… Στις μέρες μας αυτό είναι περίπλοκο. Παρακολουθούμε μια άνοδο των εξτρεμιστών, μια αναβίωση των ακραίων τάσεων που πραγματικά με θλίβει βαθύτατα και με ανησυχεί. Ελπίζω όμως ότι ο άνθρωπος θα επανέλθει στη λογική. Θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον άλλον, γιατί ο άλλος είμαι εγώ. Ένα άλλο σημαντικό μήνυμα είναι ότι μπορεί να ξεκινήσουμε κάτι μόνοι μας, αλλά χωρίς τον άλλον δε θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα πολύ μεγάλο. Όπως στη ζωή, έτσι και στην επιχείρηση τίποτα μεγάλο δεν μπορούμε να καταφέρουμε μόνοι μας…»
Κλείνοντας την ομιλία του, είπε: «Θέλησα επίσης να επισημάνω το θέμα της σύντμησης ή της επέκτασης του χρόνου. Η ζωή είναι εξ ορισμού μικρή και μπορούμε να διαρκέσουμε συγκεκριμένο χρόνο πάνω στη γη. Για να τον αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο οφείλουμε να κάνουμε καλά πράγματα, για μας αλλά και για τους άλλους. Και όταν τα κάνουμε, κάποτε θα μας το ανταποδώσουν… Χαίρομαι που η κυρία Ιωαννίδου θέλησε μέσα από την ελληνική έκδοση του βιβλίου μου να στηρίξει τα καρκινοπαθή παιδιά… Συμμετέχω κι εγώ σε ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες… το νιώθω χρέος μου. Πιστεύω ότι όλοι είμαστε ικανοί για το καλό, όλοι είμαστε ικανοί για μεγάλα επιτεύγματα, επαγγελματικά, οικονομικά, προσωπικά… Μπορούμε να ξεκινήσουμε από πολύ μακριά και να φτάσουμε πολύ ψηλά.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, ένα από αυτά είναι και το δικό μου… Οι περισσότεροι επιχειρηματίες στήνουν την επιχείρησή τους με στόχο να γίνουν πλούσιοι. Όμως αν το χρήμα ήταν γνώση, όλοι θα ήμασταν πλούσιοι… Ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο οικοδόμησα την επιχείρησή μου είναι: Δε σε γνωρίζω, δεν ξέρω τι είσαι ικανός να κάνεις, αλλά θα σε εμπιστευτώ και θα συνεργαστώ μαζί σου, απ’ όπου και αν προέρχεσαι, όποια και αν είναι η εθνικότητα, η θρησκεία, η γλώσσα, η κουλτούρα σου… Πάμε μαζί να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι μεγάλο… Αν αντλήσετε διαφορετικά στοιχεία από κάθε κουλτούρα, θα φτιάξετε έναν όμιλο που θα είναι ακλόνητος… Το χρήμα δεν είναι στόχος αλλά μια συνέπεια… Υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας όπως η δικαιοσύνη, το ενδιαφέρον για τον άλλον, ο σεβασμός της διαφορετικότητάς του… Στη ζωή μου υπέφερα από την αδιαφορία… Για μένα η αδιαφορία είναι χειρότερη από την… άδικη δικαιοσύνη. Τη δικαιοσύνη όταν λανθάνει μπορείς να τη διορθώσεις, την αδιαφορία ποτέ… Θα μπορούσα να είχα σταματήσει σε πολλά δύσκολα σημεία της διαδρομής μου, όμως δεν το έκανα… Αυτό προσπαθώ να πω μέσα από το αφήγημά μου, μέσα από τη ζωή μου, την προσωπική και επιχειρηματική… Αυτό λέω όταν πηγαίνω σε σχολεία και μιλάω με τα παιδιά… Και θα ήθελα να προσφέρω σε όλα τα παιδιά της Ελλάδας αυτό το βιβλίο για να τους μεταφέρω αυτά τα μηνύματα… Σας ευχαριστώ για την όμορφη αυτή υποδοχή που μου επιφυλάξατε… Θα φύγω από τη χώρα σας με τις πιο όμορφες εικόνες… Εύχομαι σε όλους σας ευτυχία!»
Για το βιβλίο, εκτός από τον συγγραφέα, μίλησαν ο κ. Δημοσθένης Δαββέτας, καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης, συγγραφέας και εικαστικός, ο κ. Νικόλαος Κούκης, φιλόλογος-ιστορικός, και η κ. Κέλλυ Ιωαννίδου-Καλέντη, εκδότρια, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο διακεκριμένος δημοσιογράφος κ. Γιάννης Σκάλκος.
Τι είπαν για το βιβλίο οι ομιλητές
«…Το βιβλίο του Μοχέντ Αλτράντ αγγίζει κάποια ζητήματα πολύ καθοριστικά στην εποχή μας. Ζητήματα που αφορούν θέματα ταυτότητας, προόδου και ενσωμάτωσης… Το θέμα της ενσωμάτωσης έχει γίνει βασικό και βασανιστικό πρόβλημα και στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Ο κ. Αλτράντ καταφέρνει να δίνει την απάντηση: Μπαίνω στη νέα κοινωνία, ενσωματώνομαι, γνωρίζω τα βασικά κλειδιά της νέας κοινωνίας, συμμετέχω πρωταγωνιστικά, εφόσον οι ικανότητες μου το επιτρέπουν, στη λειτουργία της, χωρίς αυτό να σημαίνει απώλεια πολιτιστικής ταυτότητας. Στη νέα κοινωνία η παράδοση και η σύγχρονη σκέψη μπορούν να συνυπάρξουν… » (Δημοσθένης Δαββέτας)
«… Η μοναχική πορεία του Μαγιούφ, του ήρωα του βιβλίου, δεν είναι ορφάνια, είναι απελευθερωτική και λυτρωτική αποκοπή από το σκότος, είναι ύμνος στην ατομικότητα που αναζητά την καταξίωση. Είναι η αποστροφή σ’ έναν κόσμο που αρνείται τον σεβασμό σε ό,τι τον υπερβαίνει, σ’ έναν κόσμο που η ανεκτικότητα είναι άγνωστη λέξη, χωρίς αγάπη και τρυφερότητα για τα όνειρα των παιδιών…» (Νικόλαος Κούκης)
«… Με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού επέλεξα να εκδώσω αυτό το βιβλίο διότι τα μηνύματα που στέλνει είναι πολλά και θα εμπνεύσει πολλούς εφήβους αλλά και ενήλικες, ώστε όταν θέτουν στόχους να μη σταματούν μπροστά στα εμπόδια, μέχρι να τους εκπληρώσουν… Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το μαγικό φίλτρο που διαθέτει αυτό το αφήγημα, ώστε να σε κάνει να αποκτήσεις υψηλή αυτοπεποίθηση, να αντιμετωπίζεις κατάματα τον φόβο και να τον ξεπερνάς, έχοντας πίστη στον εαυτό σου και στις ικανότητές σου… Διαβάζοντάς το, ένιωσα πιο δυνατή και πιστεύω πως το ίδιο θα νιώσουν και όλοι όσοι το διαβάσουν…» (Κέλλυ Ιωαννίδου- Καλέντη)
Χαιρετισμό απηύθυναν ο χορηγός της εκδήλωσης, Πρόεδρος του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και των ΙΕΚ ΑΚΜΗ, κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κ. Τζωρτζίνα Έλληνα, και η βουλευτής, κ. Σοφία Βούλτεψη.
Οι εκδόσεις Καλέντη θα διαθέσουν μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης για την ενίσχυση του «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σύντομη παραμονή του στην Αθήνα – λιγότερο από 24 ώρες–, ο κ. Μοχέντ Αλτράντ επισκέφθηκε δύο σχολεία, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί τον υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Ο διάλογος με τους μαθητές ήταν ιδιαίτερα γόνιμος και τους μίλησε από καρδιάς, ενθαρρύνοντάς τους να μην εγκαταλείπουν ποτέ τα όνειρά τους.
Σύντομο Βιογραφικό του Μοχέντ Αλτράντ
O Μοχέντ Αλτράντ αποτελεί ένα από τα πιο λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων ταπεινής καταγωγής που μέσα από τεράστιες δυσκολίες κατάφεραν να φτάσουν πολύ ψηλά.
Γεννημένος στη μέση της ερήμου σε μια σκηνή Βεδουίνων πριν από περίπου 67 χρόνια –δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο με καταγεγραμμένη την ημερομηνία γέννησής του– και προορισμένος από την οικογένειά του να γίνει βοσκός, ο Μοχέντ Αλτράντ, πάμπτωχος και ενάντια στις τοπικές και οικογενειακές προκαταλήψεις, συγκαταλέγεται σήμερα στη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes (https://www.forbes.com/profile/mohed-altrad/), έχει τιμηθεί το 2015 με το βραβείο «World Entrepreneur of the Year» (του καλύτερου επιχειρηματία διεθνώς) –υπήρξε ο πρώτος Γάλλος επιχειρηματίας που απέσπασε το συγκεκριμένο βραβείο στη Γαλλία–, καθώς επίσης και με το Μετάλλιο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2005.
Ο επιχειρηματικός του όμιλος (Altrad Group), που δραστηριοποιείται στον τομέα της βιομηχανίας οικοδομικών μηχανημάτων και υλικών, απασχολεί χιλιάδες υπαλλήλους, έχει έδρα το Montpellier στη Γαλλία, παρουσία σε πάνω από 100 χώρες και επηρεάζει την οικονομική ζωή σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων. Παράλληλα ο Μοχέντ Αλτράντ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της εθνικής ομάδας ράγκμπι της Γαλλίας αλλά και ένας αναγνωρισμένος συγγραφέας. Έχει γράψει ως τώρα τρία βιβλία με αυτοβιογραφικά στοιχεία, τα οποία υποδέχθηκαν θερμά η κριτική και το αναγνωστικό κοινό, καθώς και πολλά δοκίμια.
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News