Μήνυμα προσφοράς και αλληλεγγύης, μέσα από τα βιβλία της Κατρίνα Δημητριάδη-Τσάνταλη

μήνυμα-προσφοράς-και-αλληλεγγύης-μέσ

Την καίρια αυτή χρονική στιγμή που το περιβαλλοντικό ζήτημα και οι κλιματικές αλλαγές είναι στο προσκήνιο πιο έντονες από ποτέ, η γνωστή συγγραφέας παιδικών βιβλίων Κατρίνα Τσάνταλη δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη.

Για αυτό τον λόγο θεώρησε απαραίτητο μέσα από τη συγγραφική της ιδιότητα να αναδείξει την σημασία τού να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία προς αυτή την κατεύθυνση με το νέο της βιβλίο Μια θάλασσα πλαστικά το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα στις 12 Μαΐου και είναι το τρίτο που υπογράφει.

Ο Στόχος

Στόχος του βιβλίου είναι να γίνουν τα παιδιά κοινωνοί στις μικρές και μεγάλες αλλαγές που θα καθορίζουν την πορεία του πλανήτη τα επόμενα χρόνια.

Διαβάζοντας τα παιδιά για το περιβάλλον και μαθαίνοντας απλά πράγματα που βοηθάνε τον πλανήτη, μπορεί να γίνει ο κόσμος καλύτερος.

Και αυτή ακριβώς τη στάση πρεσβεύει η συγγραφέας με όλα τα βιβλία της, τα οποία πραγματεύονται θέματα όπως η οικολογία, η φιλοζωία, το περιβάλλον, η ρύπανση από τα πλαστικά και άλλα.

Η ίδια η συγγραφέας δίνει πρώτη το παράδειγμα με τις «πράσινες» πρακτικές που έχει υιοθετήσει στη ζωή της, όπως η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων αντικειμένων και όχι πλαστικών μίας χρήσης, η ανακύκλωση και η αγορά προϊόντων που αφήνουν το ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα στον πλανήτη.

Παράλληλα, στηρίζει έμπρακτα και με δεκάδες δράσεις τις φιλοζωικές οργανώσεις, προτείνοντας ένθερμα όλους όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κατοικίδιο, να το κάνουν επιλέγοντας κάποιο αδέσποτο ζώο.

%ce%bc%ce%ae%ce%bd%cf%85%ce%bc%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%8d%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%ad%cf%830

Τι είναι λοιπόν το… «Μια θάλασσα πλαστικά»

Στο βιβλίο βλέπουμε μια βροχή από πλαστικά καλαμάκια να διακόπτει το μάθημα στην τάξη του βυθού και οι ψαρομαθητές να τρομάζουν. Τότε ο κύριος Χταπόδης τους παροτρύνει να μαζέψουν τα καλαμάκια και να βγουν στη στεριά για να ζητήσουν βοήθεια.

Στον δρόμο τους συνάντησαν έναν ιππόκαμπο που είχε τυλιγμένη στην ουρά του μια μπατονέτα, μια χελώνα που είχε μπλεχτεί σε ένα δίχτυ, ένα δελφίνι που είχε καταπιεί σκουπίδια και άλλα ζωάκια που δυσκολεύονταν να κολυμπήσουν.

Ήταν τόσο πολλά τα σκουπίδια στη θάλασσα, που ακόμα και τα παιδιά δεν ήξεραν τι να κάνουν, ωστόσο ο κύριος Χταπόδης θα τους έδινε τη λύση.

Το βιβλίο εικονογραφεί η Μαρία Πάγκαλου (little miss grumpy).

Τα προηγούμενα βιβλία της, Το Σοφάκι και ο Ντο και το Μικρό αγόρι και τα 4 αβγά, έχουν αγαπηθεί από χιλιάδες παιδιά ενώ έχουν διαβαστεί σε δεκάδες σχολεία, παρακινώντας τους μαθητές να λάβουν δράση πάνω σε ποικίλα ζητήματα.

Η Κατρίνα Τσάνταλη επιδιώκει μέσα από τα βιβλία της να μεταδώσει το μήνυμα της προσφοράς και της αλληλεγγύης, τη βοήθεια προς τα ζώα αλλά και το περιβάλλον.

Λίγα λόγια για τη Συγγραφέα

Η Κατρίνα Δημητριάδη-Τσάνταλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και σήμερα αποτελεί ένα από τα νέα και πετυχημένα συγγραφικά ταλέντα της χώρας μας· άλλωστε από μικρή της άρεσε να εκφράζει τα συναισθήματά της γράφοντας.

Από το περιβάλλον της ποτέ δεν έλειπαν τα πολλά ζώα, γεγονός που την οδήγησε, ως ενήλικη, να έχει το δικό της μικρό καταφύγιο αδέσποτων. Η ίδια ασχολείται ενεργά με την οικογενειακή επιχείρηση, την ομώνυμη οινοποιία, όπου έχει αναλάβει τη διεύθυνση του τμήματος Μarketing & Επικοινωνίας. Η αγάπη της για τα ζώα, τα παιδιά και το περιβάλλον την οδηγούν αβίαστα σε καθημερινές, πολυεπίπεδες πράξεις αγάπης και έμπρακτης προσφοράς.

Το 2017 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Το Σοφάκι και ο Ντο, ένα απολαυστικό παραμύθι με ένα μικρό κοριτσάκι, το Σοφάκι, που μαθαίνει την αξία της αγάπης, της φροντίδας και της προσφοράς από τον Ντο, το Νεραϊδόσκυλο.

Έναν χρόνο μετά, κυκλοφορεί το δεύτερο παραμύθι με τίτλο Το Μικρό Αγόρι και τα 4 Αβγά, μέσα από το οποίο προσεγγίζει ευρηματικά την παιδική περιέργεια και φαντασία, μεταφέροντας ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: Πως όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε εξωτερικά οι άνθρωποι, στην πραγματικότητα είμαστε όλοι ίδιοι και άρα όλοι ίσοι. Αυτό το βιβλίο αγαπήθηκε πολύ γρήγορα, έγινε best seller και το 2019 ήταν υποψήφιο στην κατηγορία παιδικών βιβλίων των βραβείων Public.

Το 2020, μέσα από το νέο της βιβλίο με τίτλο Μια Θάλασσα πλαστικά, η Κατρίνα προσπαθεί να μεταδώσει σε μικρούς και μεγάλους την αγάπη της για το περιβάλλον και τη σημασία της πρόληψης και της φροντίδας.

Σχετικά Άρθρα
«Συνταγές με... Ιστορία»: Ένα ξεχωριστό βιβλίο με επίκεντρο τη ζωή και την κουζίνα της Μαρίκας Μητσοτάκη
«Συνταγές με… Ιστορία»: Ένα ξεχωριστό βιβλίο με επίκεντρο τη ζωή και την κουζίνα της Μαρίκας Μητσοτάκη
"Είσαι γυναίκα. Αξίζεις!": 10 αληθινές ιστορίες γυναικών στο νέο βιβλίο της Νανάς Παλαιτσάκη
“Είσαι γυναίκα. Αξίζεις!”: 10 αληθινές ιστορίες γυναικών στο νέο βιβλίο της Νανάς Παλαιτσάκη
«Κλασική μουσική – Η ιστορία της σε εικόνες»: Το βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία παιδική βιβλιοθήκη
«Κλασική μουσική – Η ιστορία της σε εικόνες»: Το βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία παιδική βιβλιοθήκη
"Γυναίκες στη φυλακή": Η Μαρία Φαφαλιού μάς συστήνει τις τις ποινικές κρατούμενες στις ελληνικές φυλακές
“Γυναίκες στη φυλακή”: Η Μαρία Φαφαλιού μάς συστήνει τις ποινικές κρατούμενες στις ελληνικές φυλακές
Η Ελεονώρα Μελέτη παρουσίασε το πρώτο βιβλίο της "Γυναίκα ψάχνει"
Η Ελεονώρα Μελέτη παρουσίασε το πρώτο βιβλίο της “Γυναίκα ψάχνει”
Γυναικεία υπόθεση - Το crime μυθιστόρημα που θα συζητηθεί, από τη Λένα Μαντά
Γυναικεία υπόθεση – Το crime μυθιστόρημα που θα συζητηθεί, από τη Λένα Μαντά

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του