Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε βιβλία- Πού μπορείτε να βρείτε δωρεάν e-books και audio-books

Δύσκολες οι μέρες που διανύουμε, καθώς αναγκαζόμαστε να #μενουμεσπιτι προκειμένου να βοηθήσουμε όλοι μαζί να σταματήσει η διασπορά του κορωνοϊού και να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες.

Την εποχή αυτή, λοιπόν, που απαγορεύονται οι συναθροίσεις και οι φιλικές επαφές, θα μπορούσαμε να κάνουμε πράξη το ρητό «το βιβλίο είναι ο καλύτερός μας φίλος». Σίγουρα οι περισσότεροι έχουμε στο σπίτι βιβλία που θα θέλαμε να διαβάσουμε, ωστόσο επειδή ο καιρός είναι πολύς στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε τα πάντα.

Πολλοί είναι οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι που στηρίζουν την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι» και προσφέρουν ελεύθερα στους αναγνώστες, e-books και audio-books, αλλά και πολλοί οι διαδικτυακοί τόποι στους οποίους υπάρχει άπειρο υλικό από δωρεάν βιβλία και αναγνώσεις τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την εξαιρετική «Ανοιχτή Βιβλιοθήκη» (www.openbook.gr), μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2010 από τον Γιάννη Φαρσάρη και που περιέχει χιλιάδες ελληνικά ψηφιακά βιβλία, αλλά και ξένα μυθιστορήματα, έργα αρχαίας γραμματείας, θεατρικά, παραμύθια για παιδιά, κόμικς, δοκίμια, εγχειρίδια τεχνολογίας, αυτογνωσίας που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο Διαδίκτυο από τους δημιουργούς ή τους εκδοτικούς οίκους. Παράλληλα προωθεί την ψηφιακή λογοτεχνία εκδίδοντας καινοτόμα e-books με ελεύθερη διανομή. Ψάχνοντας, θα βρείτε σε ηχητική μορφή βιβλία όπως «Στα μυστικά του βάλτου», Πηνελόπη Δέλτα, «Η Φόνισσα», Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, «Εγκλημα και Τιμωρία», Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, «Υπερηφάνεια και Προκατάληψη», Τζέιν Οστεν, «Λόγια της πλώρης», Ανδρέας Καρκαβίτσας, «Το αμάρτημα της μητρός μου», Γεώργιος Βιζυηνός, «Ολιβερ Τουίστ», Κάρολος Ντίκενς.

Μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε και σε άλλες ψηφιακές βιβλιοθήκες όπως στην www.ebooks4greeks.gr,  ή στο www.free-ebooks.gr.

Οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι που στηρίζουν την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι» είναι οι:

Εκδόσεις Διόπτρα

Πρώτος ο εκδότης της «Διόπτρας», κύριος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι όσοι δυσκολεύονται και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν κάποιο βιβλίο, μπορούν να στείλουν mail στο [email protected] και να παραλάβουν δωρεάν τον τίτλο που θα επιλέξουν.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Γνωρίζω ότι είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση και όλοι μας θέλουμε να βγαίνουμε και έξω. Τι κάνω εγώ; Περνάω περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μου (τα μεγαλύτερα είναι 6 ετών), μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε, μαθαίνουμε να τηρούμε όλα τα μέτρα ασφαλείας, φτιάχνουμε χειροτεχνίες, κάνουμε γυμναστική, πλένουμε τα χέρια μας, διαβάζουμε βιβλία, πολλά βιβλία. Και τους έχω υποσχεθεί ότι όταν όλα τελειώσουν καλά, θα πάμε μια μεγάααλη εκδρομή στην Κέρκυρα για να δουν τους παππούδες τους, αφού το ταξίδι στην Κύπρο για να δουν τους άλλους παππούδες τους ακυρώθηκε.

Ναι, δεν είναι όλα εύκολα. Καθόλου ίσως. Και πολλές φορές στο σπίτι η σύζυγός μου τρελαίνεται όταν δεν ξέρει τι να κάνει με τα παιδιά (είναι και πολλά). Κι εγώ το ίδιο κάποιες άλλες, αλλά τότε μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα κάποιου ηλικιωμένου που με κοιτάζει και μου ζητάει να τον βοηθήσω: βοήθησέ με να ζήσω λίγο ακόμα, θέλω να μυρίσω τα λουλούδια της άνοιξης, δεν θέλω να φύγω μόνος χωρίς να μπορώ να πω αντίο. Και αυτός ο ηλικιωμένος ή κάποιος από τις ευπαθείς ομάδες μπορεί να είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας ή κάποιος δικός μας. Και τότε η ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχω αλλά και η ευθύνη που οφείλω να δείξω με πλημμυρίζουν.

Αν είστε μόνοι στο σπίτι και δεν έχετε κάποιον κοντά σας, μιλήστε στο τηλέφωνο και στο Internet με φίλους και γνωστούς. Ακόμα ακόμα, επισκεφτείτε τη σελίδα της Διόπτρα στο Facebook και στείλτε μας ένα μήνυμα να συζητήσουμε για βιβλία ή για ό,τι άλλο σας απασχολεί. Αν είστε καλά, σκεφτείτε μήπως κάποιος φίλος, παππούς ή γιαγιά αισθάνονται μόνοι και κάντε τους ένα τηλεφώνημα.

Τα βιβλία, πιστεύω, θωρακίζουν την ψυχή μας σε στιγμές σαν αυτήν. Αν δεν έχετε οικονομική δυνατότητα να προμηθευτείτε κάποιο βιβλίο, στείλτε μας απλά ένα mail στο [email protected] και θα σας στείλουμε δωρεάν ebooks των εκδόσεών μας για να σας κρατήσουν λίγη συντροφιά. Σε αυτή τη συγκυρία μένουμε σπίτι, αλλά κανείς από τους γύρω μας δεν πρέπει να είναι μόνος.»

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο προσφέρουν εντελώς δωρεάν 4 audio books΄( 4 ελεύθερα audio-books με τη φωνή των συγγραφέων τους από τις «Εκδόσεις Μεταίχμιο» (Συγγραφείς: Άλκη Ζέη, Κώστας Ακρίβος, Σοφία Νικολαΐδου, Πέτρος Τατσόπουλος). Βιβλία γραμμένα από την πένα δημοφιλών συγγραφέων σε μια αφήγηση-ερμηνεία των ίδιων των δημιουργών τους, η οποία υπόσχεται να μεταβάλει την επαφή με τη λογοτεχνία σε μια διαφορετική και εντελώς ξεχωριστή εμπειρία, και παράλληλα έχει και αρχειακή αξία.

Εκδόσεις Πατάκης

Οι εκδόσεις Πατάκης δίνουν τη δυνατότητα σε παιδιά και γονείς να επιλέξουν ανάμεσα στα 23 ακουστικά βιβλία που υπάρχουν εντελώς δωρεάν στην online βιβλιοθήκη τους και να απολαύσουν ιστορίες… με ήχο! Πρόκειται για μικρή προσφορά από το αρχείο των Εκδόσεων Πατάκη, από ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, με την ευχή να επιστρέψει σύντομα η αθωότητα και η ανεμελιά στην καθημερινότητά μας.

Συγγραφείς: Μάνος Κοντολέων, Ζωρζ Σαρρή, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Φίλιππος Μανδηλαράς, Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Κώστας Μάγος, Μαρία Παπαγιάννη, Βούλα Μάστορη, Χρήστος Μπουλώτης, Μάρω Λοΐζου, Κατερίνα Σέρβη, Μελίνα Καρακώστα, Ελένη Δικαίου, Αθηνά Μπίνιου, Αλεξάνδρα Μπίζη, Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Λίτσα Ψαραύτη, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Στέλλα Βιογιατζόγλου, Βάσω Ψαράκη, Παντελής Καλιότσος

Εκδόσεις Μαλλιάρης – Παιδεία

Ο Οργανισμός Μαλλιάρης-Παιδεία, θέλοντας να βοηθήσει να γίνει πιο δημιουργική και ευχάριστη η παραμονή μας στο σπίτι, προσφέρει δωρεάν 9 βιβλία, σε ηλεκτρονική μορφή pdf. Πρόκειται για βιβλία των εκδόσεων Μαλλιάρης-Παιδεία για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, επιλέγοντας τον τίτλο που σας ενδιαφέρει.

Εκδόσεις Καστανιώτη

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη προσφέρουν προσφέρουν 24 e-books Ελλήνων συγγραφέων (Λένα Διβάνη, Ευγενία Φακίνου, Λένο Χρηστίδη, Ντόρα Γιαννακοπούλου κ.ά ), αλλά και δύο e-βιβλία για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών για τις ημέρες που τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Επιπλέον θα βρείτε και 250 βιβλία σε εξαιρετικές προσφορές, που μπορούν να έρθουν στην πόρτα σας, χωρίς να επιβαρυνθείτε έξοδα αποστολής.

«Εκδόσεις Φιλύρα»

Οι «Εκδόσεις Φιλύρα» προσφέρουν 5 ελεύθερα e-books των συγγραφέων: Κατίνα Βλάχου, Χαρά Πάτρα, Βασίλης Γρηγοριάδης, Ρούλα Κοντέα

Comicdom Press

Τέλος, οι φαν των κόμικς μπορούν να βρουν online στη σελίδα των εκδόσεων Comicdom Press, το πρώτο από τα τέσσερα τεύχη της σειράς «Σύνδρομο» σε σενάριο Ηλία Κατιρτζιγιανόγλου και εικονογράφηση Χρήστου Μαρτίνη. Πρόκειται για ένα απρόβλεπτο για τα ελληνικά δεδομένα comic, που μπλέκει το ρεαλιστικό και το μεταφυσικό, με γρήγορη, σύγχρονη αφήγηση, και εξαιρετικά δυνατές εικόνες που σίγουρα θα σας καθηλώσουν.

Σχετικά Άρθρα
20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Όλες οι παρουσιάσεις βιβλίων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της έκθεσης
20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Όλες οι παρουσιάσεις βιβλίων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της έκθεσης
Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων: Η μεγάλη γιορτή των μικρών βιβλιοπωλείων επιστρέφει!
Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων: Η μεγάλη γιορτή των μικρών βιβλιοπωλείων επιστρέφει!
Βασίλης Καρράς: Από τα πέτρινα χρόνια και τη φτώχεια μέχρι την καταξίωση
Βασίλης Καρράς: Από τα πέτρινα χρόνια και τη φτώχεια μέχρι την καταξίωση
Πέθανε ο διάσημος συγγραφέας Πολ Όστερ
Πέθανε ο διάσημος συγγραφέας Πολ Όστερ
5 συναρπαστικά βιβλία που θα μας συντροφεύσουν στις πασχαλινές διακοπές
5 συναρπαστικά βιβλία που θα μας συντροφεύσουν στις πασχαλινές διακοπές
"Ο Κόκκινος Ιανός": Μια μελέτη ιστορικής κοινωνιολογίας του Σταύρου Παναγιωτίδη
“Ο Κόκκινος Ιανός”: Μια μελέτη ιστορικής κοινωνιολογίας του Σταύρου Παναγιωτίδη

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του