Η Αλίκη Αλιφέρη στο Ναρκοπέδιο του Έρωτα

η-αλίκη-αλιφέρη-στο-ναρκοπέδιο-του-έρω

Μοιραίοι έρωτες που οδηγούν σε προσωπική έκρηξη, στην καταστροφή ή στην αλλαγή ζωής. Όλα ξεκινούν με μια απλή παρακολούθηση, την οποία θα ακολουθήσει ντόμινο αινιγματικών εγκλημάτων, κρυφών ερωτικών σχέσεων και μια δυνατή έλξη, που θα επηρεάσει καθοριστικά τη ζωή του Σάββα Καλλίνη, αστυνομικού στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής.

Οι καταστάσεις που θα αντιμετωπίσει ο τριαντάρης αξιωματικός θα τον κάνουν να επανεκτιμήσει έννοιες όπως έρωτας, αγάπη, φιλία, παρανομία, τιμωρία.

Ο λόγος για το βιβλίο της Αλίκης Αλιφέρη «Το ναρκοπέδιο του Έρωτα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός, ένα βιβλίο όπου η συγγραφέας ακολουθώντας διαφορετικό στιλ από τα παραδοσιακά ερωτικά/αστυνομικά μυθιστορήματα, θίγει τη δύναμη της εξουσίας και τις διαπλοκές των κρατούντων.

%ce%b7-%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%ba%ce%b7-%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ad%cf%81%cf%890

Συστηθείτε μας …που γεννηθήκατε; Τι σπουδές έχετε κάνει;

Είμαι Αθηναία. Σπούδασα, παντρεύτηκα και εργάστηκα στη Γερμανία. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ασχολήθηκα με τις εκδόσεις. Στη συνέχεια, ίδρυσα το Γερμανότυπο Νηπιαγωγείο και, πολλά χρόνια αργότερα, επέστρεψα στις εκδόσεις. Στα ενδιάμεσα, έκανα παράλληλα διάφορα άλλα, όμως μην σας ζαλίζω. Σήμερα σπουδάζω ιστορία, φιλοσοφία, ξένες γλώσσες, ταξιδεύω εντός και εκτός Ελλάδας και γράφω, γράφω, γράφω…

Πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε το πρώτο σας βιβλίο με τίτλο «Το ναρκοπέδιο του έρωτα». O τίτλος παραπέμπει σε κάτι ερωτικό;

Ο τίτλος παραπέμπει στο περιεχόμενο, το οποίο περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς τύπους έρωτα. Σχέσεις ή ερωτικά απωθημένα που οδηγούν τα πρόσωπα του μυθιστορήματος σε αποφάσεις ανατρεπτικές, δραματικές, ακόμα και καταστροφικές για το μέλλον τους.

Ποια ήταν η έμπνευση σας για να γράψετε ένα βιβλίο που ο βασικός του ήρωας είναι ένας άνδρας και δη αστυνομικός;

Οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας έξυπνος αστυνομικός στην προσπάθεια να ισορροπήσει την ιδιωτική ζωή με το δύσκολο επάγγελμα που ασκεί. Η στάση του απέναντι στο άλλο φύλλο, τον έρωτα, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.

Μας έκανε εντύπωση ο όγκος του βιβλίου. Κάτι που δεν συνηθίζεται σήμερα. Ήταν σύμφωνοι σε αυτό από τον εκδοτικό οίκο;

Υποθέτω ότι ο λόγος που δεν υπήρξε αντίρρηση από την εκδότρια είναι ότι το βιβλίο περιέχει πέντε ιστορίες φόνων, τις οποίες αναλαμβάνει να διαλευκάνει το κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου, ο αστυνομικός Σάββας Καλλίνης. Τρεις από αυτές οφείλονται σε ερωτικά πάθη, επομένως χορταστικό υλικό για σκέψη, αλλά και διασκέδαση. Διότι συμβαίνουν επίσης αστείες καταστάσεις.

Διαβάζοντας με προσοχή το βιογραφικό σας είδα ότι έχετε ασχοληθεί με πολλά και μάλλον διαφορετικά πράγματα. Από ελεγκτής κινηματογραφικής κόπιας, δημιουργήσατε ένα γερμανότυπο νηπιαγωγείο για κάποια χρόνια και μετά σε εκδοτικό συγκρότημα; Τώρα ασχολείστε πλέον με τη συγγραφή. Θα χαρακτηρίζατε συναρπαστικό το ταξίδι αυτό; Τι σας προσφέρει;

Πράγματι, έχω ασχοληθεί με πολλά διαφορετικά πράγματα, ωστόσο όλα μου έδωσαν κάτι χρήσιμο. Τώρα γράφω μυθιστορήματα. Απασχόληση που προκαλεί αϋπνίες, αμφιβολίες και ποικίλα ψυχικά βάσανα. Καταλήγει όμως στη διεύρυνση της αυτογνωσίας, πράγμα πολύτιμο για μένα.

Πόσο δύσκολο είναι σήμερα να εκδώσει ένας νέος συγγραφέας και τι περιμένει από την έκδοση του πρώτου του βιβλίου;

Φυσικό επόμενο της οικονομικής κρίσης ήταν να μειώσουν τον προγραμματισμένο αριθμό εκδόσεων οι εκδότες. Να περιοριστούν στους γνωστούς συγγραφείς, οι οποίοι έχουν αποκτήσει κοινό και τους έχουν αποφέρει κέρδη. Όσο η κρίση θα διαρκεί, οι νεοεμφανιζόμενοι συγγραφείς θα αποτελούν ρίσκο για τους εκδότες. Δεν μπορώ να γενικεύσω τι περιμένει ένας νέος συγγραφέας από την έκδοση του πρώτου του βιβλίου. Για μένα είναι η αρχή μιας νέας διαδρομής στη ζωή μου.

Ποιοι είναι οι ήρωες σας σήμερα;

Όσοι προσφέρουν στην κοινωνία, κυρίως στους ανθρώπους που έχουν σοβαρές ανάγκες. Κατά τα άλλα, με απασχολούν περισσότερο οι αντί-ήρωες.

Σχετικά Άρθρα
Για τους λάτρεις των βιβλίων: Οι εκδόσεις Διόπτρα μας ενημερώνουν για την κυκλοφορία 19 νέων τίτλων και μια εκδήλωση
Για τους λάτρεις των βιβλίων: Οι εκδόσεις Διόπτρα μας ενημερώνουν για την κυκλοφορία 19 νέων τίτλων και μια εκδήλωση
Στη Γαλλίδα συγγραφέα Ανί Ερνό το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Στη Γαλλίδα συγγραφέα Ανί Ερνό το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Η Αγγελική Aριάδνη Βούλγαρη μας διδάσκει την «Τέχνη της Σύνδεσης» μέσα από το νέο της βιβλίο
Η Αγγελική Aριάδνη Βούλγαρη μας διδάσκει την «Τέχνη της Σύνδεσης» μέσα από το νέο της βιβλίο
Το Φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο έγινε 50 χρόνων - Δες πώ θα τιμήσεις και εσύ την επέτειο
Το Φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο έγινε 50 χρόνων – Δες πώ θα τιμήσεις και εσύ την επέτειο
Ο θρυλικός οίκος μόδας Chanel στρέφει τα φώτα σε σύγχρονες γυναίκες συγγραφείς
Ο θρυλικός οίκος μόδας Chanel στρέφει τα φώτα σε σύγχρονες γυναίκες συγγραφείς
Αυτά τα βιβλία κέρισαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2021
Αυτά τα βιβλία κέρδισαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2021

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του