Δόλιχος διαδρομή – Με το πρόσχημα του χρόνου

δόλιχος-διαδρομή-με-το-πρόσχημα-του-χ

Η δόλιχος διαδρομή ισοδυναμεί με την μακρά και επίπονη πορεία. Στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσε την ονομασία αγωνίσματος δρόμου αντοχής, ίσου με δύο στάδια και ακόμη περισσότερο. Κάπως έτσι επικράτησε και η συμβολική αναγωγή του όρου που φθάνει ως τις μέρες μας σε αυτήν την αδιάκοπη ενότητα της γλώσσας.

Μια τέτοια διαδρομή αποφασίζει –και τούτο συνιστά μια επιλογή άξια θαυμασμού- να διανύσει η ποιήτρια Βασιλική Βλαστού. Πρωτοεμφανιζόμενη με τις εκδόσεις Βακχικόν, μετρά τον χρόνο στις διαστάσεις του, αγωνίζεται στην σιωπηρή του έδρα, μεταμορφώνεται στο ανθρωπόμορφο εικαστικό του εξωφύλλου. Η καλλιτέχνης, Κυριακή Κιουπρούλη σχηματοποιεί αυτήν την διαρκή αναζήτηση του συντακτικού που θα αποκαλύψει τον ρυθμό, θα γεννήσει την δημιουργία. Το μόνο ανάχωμα που εμποδίζει την διέλευση του χρόνου, αυτού του βασιλιά και αυτού του εφήβου που θνήσκει στιγμή την στιγμή, σε αδιάλειπτη πορεία.

Η Βασιλική Βλαστού πολύ εύστοχα συστήνεται με την ποίηση. Εισάγει τον αναγνώστη στην συλλογή της με ένα εξαιρετικό, ρυθμικό ποίημα που δανείζεται από το ειδικό και απευθύνεται με οικονομία στο γενικό, το ανερμήνευτο. Κυμαίνεται ανάμεσα στο καταδικασμένο ή εσύ ή εγώ που φαντάζει από πριν να γέρνει στα πρότυπα του νικητή χρόνου. Η Βασιλική το γνωρίζει μα ο έρωτας των ηρώων είναι πάντα γνήσιος, λένε. Η νεότητα της δημιουργού αντιμάχεται αυτό που φαντάζει αλλόκοτο και παραμυθένιο. Γυρεύει να νικήσει τον χρόνο, μια επιθυμία της διατρέχει σαν φλέβα την γλώσσα της που ζητάει να εξαρθεί. Πλάθει αναγωγές, καμουφλάρει τα ποιήματά της με την πρόζα που στην σημερινή εποχή κάνει με ευκολία την δύσκολη δουλειά. Όμως όχι για την Βασιλική που κρατά με αμείωτη ένταση εκείνον τον δεσμό με την αθωότητα. Την μόνη δυνατότητα που μπορεί να ερμηνεύσει τον χρόνο όταν κυλά και όταν σπάει τις χορδές της ζωής.

%ce%b4%cf%8c%ce%bb%ce%b9%cf%87%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%ae-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%870

Οι εκδόσεις Βακχικόν προτείνουν στο αναγνωστικό κοινό τα στοχαστικά έργα της Βασιλικής Βλαστού που εμφανίζεται εκδοτικά στην ποίηση μέσα από μια απαιτητική θεματολογία. Στην αφετηρία της βρίσκεται κιόλας στο εγγύτερο σημείο και εκεί, απαλλαγμένη από τα δάνεια και τις επιρροές αναζητά και βρίσκει την δική της, προσωπική φωνή. Ακολουθεί τις γραμμές μιας ρυτίδας, κάθε ένα από τα πρόσωπα που εικονογραφεί συνιστά έναν άγριο μήνα, μια καταδικασμένη εποχή, μια σοφή εκδοχή του κόσμου. Στο ξεκίνημα της πορείας της, με την αντοχή της στην πιο τέλεια ακμή, η ποιήτρια αφήνει να πέσουν τα στεφάνια που φόρεσε αυτάρεσκα η ποίηση και επιστρέφει στα θέματα που την διαμόρφωσαν. Σε εκείνα που παρέμειναν αιωνίως παρθενικά, κερδίζοντας ένα είδος αθανασίας. Η Βασιλική σκηνοθετεί τον κόσμο, ζωντανεύει με τα λόγια τους ατμούς της ποίησης και οριοθετεί το ενδιαφέρον της σε εκείνο το μετά. Μετά τον πόλεμο, μετά την χαρά, μετά τον έρωτα, γράφει στους στίχους της η ποιήτρια της διαδρομής ορίζοντας τον χρόνο με τον ανεπιτήδευτο, τον απροσποίητο τρόπο μιας γλώσσας που πλάθεται. Προλαβαίνει με μετρημένες δόσεις λυρισμού να πει το παραμύθι που εξελίσσεται μες στον επικό ρυθμό του κόσμου. Στήνει τις σκηνές του δράματος, σηκώνει τα χέρια ψηλά και με αστείρευτη ωριμότητα συλλέγει τους καρπούς που της αναλογούν. Οι τροχιές της επίκαιρες, υπόγειες, στενοί ορίζοντες εκεί που το προσωπικό χάρισμα ορίζει τους ήρωες και τις πιο τέλειες ιστορίες. Οι στίχοι της γεννιούνται μες στην καταιγιστική επικαιρότητα, ένας βασιλιάς μάγος χρόνος που κυλά μες στις λάσπες, με έναν τρόπο μονότονο, δραματικό. Αφήνει τον εαυτό της έξω από το χρονικό και με τον φακό της επιτηρεί το ξόδεμα της ζωής. Η Βασιλική Βλαστού χαρακώνεται από τον δικό της, ενικό αριθμό και με ένα συναίσθημα ανείπωτης μοναξιάς, σαν κάθε ποιητή, πιάνει το νήμα, μιμείται τα όργανα, προτού ξεκινήσει από την αρχή το ραγδαίο παραμύθι του χρόνου, με τα κούφια περάσματα. Δοσμένη στο αίνιγμα αθροίζεται στην αιώνια πράξη των ποιητών, στην άοκνη θήρα τους.

%ce%b4%cf%8c%ce%bb%ce%b9%cf%87%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%ae-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%872

Ποιητές όπως η Βασιλική Βλαστού έρχονται να φωτίσουν την καινούρια ποίηση. Αυτήν που θα γραφτεί τις επόμενες δεκαετίες, δανείζοντας, ανταλλάσοντας, γυρεύοντας πάντα έναν δρόμο κοντύτερο στο τραγούδι και την αλήθεια. Η Βασιλική που αν και πρωτοεμφανιζόμενη έχει δώσει δείγματα της ταλαντούχας γραφής της, καλείται να εκπληρώσει το αυτονόητο. Να επανεμφανιστεί, ζητώντας μες στον φλεγόμενο κόσμο την σκληρή μοίρα της ομορφιάς. Κυρίως επειδή με το πρόσχημα του χρόνου η Βασιλική Βλαστού και οι εκδόσεις Βακχικόν μας προσφέρουν την δόλιχο διαδρομή, την μόνη και βέβαιη πορεία για τα θαύματα που ζητούμε.

Κριτική: Απόστολος Θηβαίος

Σχετικά Άρθρα
Η Αγγελική Aριάδνη Βούλγαρη μας διδάσκει την «Τέχνη της Σύνδεσης» μέσα από το νέο της βιβλίο
Η Αγγελική Aριάδνη Βούλγαρη μας διδάσκει την «Τέχνη της Σύνδεσης» μέσα από το νέο της βιβλίο
Το Φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο έγινε 50 χρόνων - Δες πώ θα τιμήσεις και εσύ την επέτειο
Το Φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο έγινε 50 χρόνων – Δες πώ θα τιμήσεις και εσύ την επέτειο
Ο θρυλικός οίκος μόδας Chanel στρέφει τα φώτα σε σύγχρονες γυναίκες συγγραφείς
Ο θρυλικός οίκος μόδας Chanel στρέφει τα φώτα σε σύγχρονες γυναίκες συγγραφείς
Αυτά τα βιβλία κέρισαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2021
Αυτά τα βιβλία κέρδισαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2021
Το ημερολόγιο που κάθε χρόνο περιμένουμε από το Σωματείο των Ηθοποιών φέτος έχει θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή
Το ημερολόγιο που κάθε χρόνο περιμένουμε από το Σωματείο Ηθοποιών φέτος έχει θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή
ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ ΚΙΤ: 61 λαχταριστές, πανεύκολες συνταγές από τη Madame Ginger
ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ ΚΙΤ: 61 λαχταριστές, πανεύκολες συνταγές από τη Madame Ginger

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του