9 Μαΐου: Η ποίηση ενώνει τους λαούς της Ευρώπης

9-μαΐου-η-ποίηση-ενώνει-τους-λαούς-της-ε

Ακολουθώντας την προτροπή του Κ.Π. Καβάφη, «Τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη της Ποιήσεως,/ που κάμνουνε ‒για λίγο‒ να μη νοιώθεται η πληγή», το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέλαβε την πρωτοβουλία να εικονίσει την ενότητα των μελών της Ευρώπης τονίζοντας την ποικιλομορφία που συγκροτεί την κοινή Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα.

Η φετινή Ημέρα της Ευρώπης (9 Μαΐου) βρίσκει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο, πληγωμένες από τη μάχη με την πανδημία.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέλαβε την πρωτοβουλία να “ενώσει” μέσα από την ποίηση τους λαούς της Ευρώπης.

Κάλεσε είκοσι οκτώ διάσημους και πολυμεταφρασμένους ποιητές, από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να διαβάσουν από ένα ποίημά τους στη γλώσσα τους (με αγγλική μετάφραση).

Κλεισμένοι στο σπίτι τους, ποιήτριες και ποιητές όπως ο Ζουάν Μαργκαρίτ, στον οποίο απονεμήθηκε πέρσι η μεγαλύτερη λογοτεχνική διάκριση του ισπανόφωνου κόσμου, το βραβείο Θερβάντες, όπως η βραβευμένη με το Σκανδιναβικό Βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Δανή Πία Τάφντρουπ, o αρχισυντάκτης του θρυλικού περιοδικού Europe Γάλλος Ζαν-Μπατίστ Παρά, ο τιμημένος με το βραβείο Γκέοργκ Μπύχνερ Γερμανός ποιητής Γιαν Βάγκνερ, η πολυβραβευμένη Πορτογαλίδα Άνα Λουίζα Αμαράλ, η πρόεδρος του PEN Club της Ρουμανίας Μάγδα Καρνέτσι, ο ιδρυτής του Φεστιβάλ Versopolis Αλές Στέγκερ από τη Σλοβενία και ο Κύπριος Κυριάκος Χαραλαμπίδης περιλαμβάνονται σε αυτήν τη βεντάλια εξαιρετικών φωνών που συγκρότησε το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Η δυναμική αυτή πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έρχεται να τονίσει ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει σημαντικές ενωτικές πρωτοβουλίες στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού, με το ειδικό συμβολικό βάρος που φέρει διαχρονικά στη συγκρότηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας .

Η διεθνής πρωτοβουλία με τίτλο “Ενότητα μέσα στη διαφορετικότητα” θα παρουσιαστεί, 9 Μαΐου 2020 από τα social media του ΥΠΠΟΑ, ενώ θα προβληθεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του φεστιβάλ Versepolis και άλλους διεθνείς ιστότοπους.

Σχετικά Άρθρα
"Βόμβα" από Γιάννη Παπαμιχαήλ: Κάνει αγωγή στον Λιάνη μετά τις αποκαλύψεις για τη μητέρα του, Αλίκη
“Βόμβα” από Γιάννη Παπαμιχαήλ: Κάνει αγωγή στον Λιάνη μετά τις αποκαλύψεις για τη μητέρα του, Αλίκη
Κλέαρχος Μαρουσάκης: "Έρχεται τρελός καιρός"
Κλέαρχος Μαρουσάκης: “Έρχεται τρελός καιρός”
Πασχαλινό ωράριο: Πότε ξεκινά η εφαρμογή του και πότε θα ισχύει
Πασχαλινό ωράριο: Πότε ξεκινά η εφαρμογή του και πότε θα ισχύει
%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%ac%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%84-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b4%ce%bf0
Πόσες μέρες ειδικής άδειας μετ’ αποδοχών από την εργασία μας δικαιούμαστε για τις εκλογές;
Σοκ στο Κερατσίνι: Βίασε τη σύζυγό του και μετά τη μαχαίρωσε!
Σοκ στο Κερατσίνι: Βίασε τη σύζυγό του και μετά τη μαχαίρωσε!
Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία του «Panic Button» - Πώς θα το αποκτήσετε κι εσείς
Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία του «Panic Button» – Πώς θα το αποκτήσετε κι εσείς

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του