Με ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2004, καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου ως η «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος». Τη σημερινή ημέρα τιμάται η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εξαρθεί ο ηρωισμός των χριστιανών Ελλήνων, που με κίνδυνο της ζωής τους στην κατεχόμενη Ελλάδα, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.
Το bookpress.gr, με αφορμή τη σημερινή επέτειο μνήμης, έχει συγκεντρώσει μία σειρά από βιβλία που έχουν γραφτεί για το Ολοκαύτωμα που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας. Μαρτυρίες, στρατοπεδική λογοτεχνία, ιστορικές μελέτες. Για να κρατηθεί η μνήμη ζωντανή, για να μην ξεχαστεί ποτέ η φρίκη των γκέτο και των στρατοπέδων.
Μην ξεχάσεις το όνομά σου – Τα παιδιά του Άουσβιτς
Τα παιδιά στο Άουσβιτς: είναι η πιο σκοτεινή κηλίδα μιας σκοτεινής ιστορίας. Εκτοπίστηκαν με τους γονείς τους στο Άουσβιτς ή γεννήθηκαν εκεί, κάτω από αδιανόητες συνθήκες. Λίγα επιβίωσαν. Για όλη τους τη ζωή φέρουν τα σημάδια του πόνου, στο σώμα και στην ψυχή τους. Μεγαλώνουν μαζί με τον αριθμό κρατουμένου, που έχει ανεξίτηλα σημαδέψει το χέρι τους ή τον μηρό τους. Το Άουσβιτς είναι πάντα εδώ. Την ημέρα, το βράδυ, τη νύχτα: ο αποχωρισμός από τους γονείς και τα αδέλφια, τα λεγόμενα “μπλοκ των παιδιών” στο στρατόπεδο, τα πειράματα στα οποία υποβλήθηκαν, η μόνιμη πείνα, η λαχτάρα για την οικογένεια, για ένα ζεστό πάπλωμα, για ασφάλεια.
Μετά την απελευθέρωσή τους, κάποια από αυτά δεν γνώριζαν το όνομά τους, ούτε την ηλικία τους ή την καταγωγή τους. Σχεδόν όλα ήταν ορφανά. Για πολύ καιρό δεν εμπιστεύονταν πια κανέναν άνθρωπο, φύλαγαν τις δυνάμεις τους, ήταν γεμάτα φόβο. Πώς να ζήσεις μετά το Άουσβιτς; Για ολόκληρες δεκαετίες, ο Άλβιν Μέγιερ έψαξε, με μεγάλη υπομονή, να βρει τα παιδιά του Άουσβιτς, μίλησε με ενσυναίσθηση μαζί τους και κέρδισε την εμπιστοσύνη τους. Ορισμένα από αυτά μίλησαν για πρώτη φορά για τη ζωή στο στρατόπεδο, για την παιδική τους ηλικία, όπου ο θάνατος ήταν μονίμως παρών αλλά ποτέ φυσικός. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Πληροφορίες
Ξενόγλωσσος τίτλος VERGISS DEINEN NAMEN NICHT. DIE KINDER VON AUSCHWITZ
ISBN13 9786185209490
Εκδότης ΚΑΠΟΝ
Σειρά ΔΟΚΙΜΙΑ
Χρονολογία Έκδοσης Οκτώβριος 2019
Αριθμός σελίδων 706
Διαστάσεις 24×17
Μετάφραση ΛΑΜΨΑ ΚΑΡΙΝΑ, ΔΗΡΑΝΗ ΠΑΥΛΙΝΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΜΕΓΙΕΡ ΑΛΒΙΝ
Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων
Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ζούσαν στην Ελλάδα περισσότεροι από 79.000 Εβραίοι σε 31 κοινότητες, που ως τότε λειτουργούσαν σε όλα σχεδόν τα αστικά κέντρα της χώρας. Μετά το Ολοκαύτωμα το 87% των Ελλήνων Εβραίων εξοντώθηκε και στη χώρα απέμειναν λιγότερα από 5.000 άτομα, που σήμερα είναι μέλη των οκτώ εβραϊκών κοινοτήτων που διασώθηκαν. Στο βιβλίο εξετάζονται οι λόγοι για τους οποίους ο αφανισμός των Ελλήνων Εβραίων εξοβελίστηκε από την εθνική μνήμη και ιστορία. Διερευνώνται η στάση της πολιτείας απέναντί τους, καθώς και οι διάφοροι ρόλοι που υιοθέτησαν οι συμπολίτες τους κατά την Κατοχή, αλλά και κατά την Απελευθέρωση. Ανατρέπονται πολλοί από τους μύθους της δημόσιας ιστορίας, που επί δεκαετίες υποστήριζε ότι όλοι οι Χριστιανοί βοήθησαν σύσσωμοι τους Εβραίους και ότι, εκτός από τους ναζί, οι μόνοι που έφταιγαν γι’ αυτό το ατιμώρητο έγκλημα ήταν τα ίδια τα θύματα και οι ηγέτες τους. Όλα τα παραπάνω τεκμηριώνονται με την παρουσίαση δημοσιευμένων και αρχειακών πηγών ιστορίας, προφορικής ιστορίας και μνήμης. Ορισμένες από τις πηγές αυτές σχολιάζονται αναλυτικά. Άλλες, όπως η αλληλογραφία των ιθυνόντων αλλά και η νομοθεσία του ελληνικού κράτους, που επιβεβαιώνουν την εκμετάλλευση και τη λεηλασία των εβραϊκών περιουσιών, δημοσιεύονται αυτούσιες σε δύο παραρτήματα στο τέλος του βιβλίου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Πληροφορίες
ISBN13 9789601661469
Εκδότης ΠΑΤΑΚΗΣ
Σειρά ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ
Χρονολογία Έκδοσης Μάιος 2015
Αριθμός σελίδων 238
Διαστάσεις 24×17
Πρόλογος ΖΑΙΚΟΣ ΝΙΚΟΣ
Για το Ολοκαύτωμα
Στη μακρά σειρά του ιστορικού κακού, η γενοκτονία των Εβραίων κατέχει μοναδική θέση. Μοναδική δεν σημαίνει και μόνη. Η μοναδικότητα της εβραϊκής γενοκτονίας οφείλεται στον λόγο για τον οποίο έγινε (επειδή οι Εβραίοι είχαν διαπράξει το αποτρόπαιο έγκλημα να γεννηθούν) και στον τρόπο με τον οποίο έγινε (ψυχρή μεθοδικότητα, συστηματικότητα και, κυρίως, ολικότητα). Ο ναζιστικός διωγμός εναντίον των Εβραίων ήταν ολικός: οι ναζί αρνούνταν στους Εβραίους το δικαίωμα να υπάρχουν, να υπάρχουν πάνω στη γη, όλοι, μέχρις ενός. Το Ολοκαύτωμα είναι μοναδικό γεγονός καθολικής σημασίας. Αφορά ασφαλώς τους Εβραίους με έναν εντελώς ξεχωριστό τρόπο, αφορά όμως και όλους εμάς τους άλλους. Το Ολοκαύτωμα θέτει υπό διαρκή δοκιμασία την ηθική μας συνείδηση και η αναμέτρηση μαζί του ίσως μας οδηγήσει να συνειδητοποιήσουμε τουλάχιστον δύο πράγματα. Πρώτον κανείς μας δεν είναι προφυλαγμένος από τη διάπραξη του κακού, δεν υπάρχουν κοσμοθεωρητικές εγγυήσεις έναντι της βαρβαρότητας. Μόνη εγγύηση είναι εκείνο το λεπτό, εύθραυστο και τρεπτό πράγμα που είναι η ανθρώπινη συνείδηση, όταν λάβει κάποια στιγμή τη δύσκολη απόφαση να μην κάνει κακό σε άλλον άνθρωπο. Δεύτερον η παθητικότητα δεν είναι ηθικά ουδέτερη στάση, γιατί αφήνει το κακό να προχωράει ανεμπόδιστο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Είθε οι λιγοστές αυτές σελίδες «Για το Ολοκαύτωμα» να γίνουν αφορμή για συζητήσεις, οργανωμένους διαλόγους, ομαδικές εργασίες, στα γυμνάσια και στα λύκεια της πατρίδας μας, από φιλόλογους που σέβονται και αγαπούν το λειτούργημά τους. Η συλλογική ενοχή πρέπει να αναδειχθεί, να συζητηθεί, το κρίμα να βιωθεί, τα θύματα να αποκατασταθούν στη μνήμη μας, στις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα. Να μάθουν τα νέα παιδιά τι έγινε στις γειτονιές τους, τι έκαναν ή παρέλειψαν να κάνουν οι παππούδες τους και οι γιαγιάδες τους». (Κ.Β. Κατσουλάρης, bookpress.gr – 01/03/2018)
Πληροφορίες
SBN13 9789604356331
Εκδότης ΠΟΛΙΣ
Σειρά
Χρονολογία Έκδοσης Φεβρουάριος 2018
Αριθμός σελίδων 48
Διαστάσεις 21×12
Τσίλι, Ζωή στη σκιά του θανάτου
“Όπως πάντα, το στυλ του Άππελφελντ είναι λιτό και συγκινητικό. Από τα θραύσματα της προσωπικής εμπειρίας, συνέθεσε μια ιστορία με τρομερή συμμετρία. Ανάμεσα στα πολλά μυθιστορήματα και τις ιστορίες για το Ολοκαύτωμα, η Τσίλι είναι το παράδειγμα που απεικονίζει καλύτερα τον πικρό αφορισμό του Κάφκα: “Τα βέλη ταιριάζουν ακριβώς στις πληγές που έχουν κάνει”. (Από το περιοδικό Time)
Η Τσίλι, το μικρότερο παιδί μιας πολυμελούς εβραϊκής οικογένειας της Ανατολικής Ευρώπης, διαφέρει από τα αδέλφια της και προβληματίζει τους γονείς της. Οι επιδόσεις της στο σχολείο είναι κακές, και η ίδια νιώθει πιο άνετα στους αγρούς παρά με τους ανθρώπους. Έτσι, όταν η πανικόβλητη οικογένειά της φεύγει για να γλιτώσει από τους Ναζί, εκείνη μένει πίσω να φυλάει το σπίτι.
Σύντομα, όμως, οι στρατιώτες λεηλατούν την πόλη και η Τσίλι καταφεύγει στο δάσος. Περιπλανιέται για αρκετό καιρό, μέχρι που συναντά και ερωτεύεται έναν Εβραίο φυγάδα, τον Μάρεκ. Μέσα από πρωτόγνωρες εμπειρίες, η Τσίλι θα ωριμάσει και θα βρει την δύναμη να επιβιώσει, έτσι ώστε, μετά τον πόλεμο, να αρχίσει μια νέα ζωή. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Πληροφορίες
ISBN13 9786185209384
Εκδότης ΚΑΠΟΝ
Σειρά ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Χρονολογία Έκδοσης Νοέμβριος 2018
Αριθμός σελίδων 208
Διαστάσεις 21×15
Μετάφραση ΣΙΜΠΗ ΙΑΚΩΒ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΑΠΕΛΦΕΛΝΤ ΑΑΡΟΝ
Βιέρα Γκραν, η κατηγορούμενη
Η Βιέρα Γκραν, η εκπληκτικής ομορφιάς τραγουδίστρια στο γκέτο της Βαρσοβίας στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι το “κρυμμένο” πρόσωπο στην ιστορία του Βλαντίσλαφ Σπίλμαν, του περίφημου πιανίστα που η ζωή του έγινε έργο από τον Roman Polanski. Ο Σπίλμαν έπαιζε πιάνο σ’ ένα καφέ στο κέντρο του εβραϊκού γκέτο, όπου η Βιέρα Γκραν τραγουδούσε από τον Απρίλιο του 1941 έως την άνοιξη του 1942. Το 1942 η Βιέρα Γκραν κατόρθωσε να διαφύγει από το γκέτο, αφήνοντας πίσω τους δικούς της ανθρώπους. Ο Σπίλμαν έγινε ήρωας κινηματογραφικής ταινίας και θαυμάστηκε για το θάρρος, την αγωνιστικότητα και τον ηρωισμό του. Εκείνη κατηγορήθηκε μετά τον πόλεμο ότι συνεργάστηκε με τους ναζί και ότι υπήρξε διπλή πράκτορας.
Στο τέλος της ζωής της, θαμμένη ζωντανή στην κατοικία της στο Παρίσι, η Βιέρα Γκραν παρακολουθούσε την απονομή του Όσκαρ στο έργο του Πολάνσκι και τον μεταθανάτιο θρίαμβο του Σπίλμαν, του μεγαλύτερου εχθρού της και “τεχνίτη” της δυστυχίας της, όπως τον αποκαλούσε. Μετά τον πόλεμο, ο Σπίλμαν έγινε διευθυντής του πολωνικού ραδιοφώνου και την πολέμησε ανηλεώς, αρνούμενος κάθε συνεργασία μαζί της, ενώ η Βιέρα Γκραν λύγισε από τις κατηγορίες. Οι δίκες του 1945 και του 1947 σχεδόν την απάλλαξαν λόγω αμφιβολιών, αλλά δεν τη δικαίωσαν. Η Γκραν αυτοεξορίστηκε, γύρισε όλον τον κόσμο ως άλλος περιπλανώμενος Ιουδαίος, τραγούδησε στα καμπαρέ του Καράκας και του Τελ Αβίβ, αλλά και στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, και κατέληξε ολομόναχη σε ένα μικρό διαμέρισμα του Παρισιού, βασίλισσα ενός βασιλείου σκιών και μυστικών από τον καιρό του πολέμου. Πέθανε στις 19 Νοεμβρίου του 2007. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Πληροφορίες
Ξενόγλωσσος τίτλος WIERA GRAN // L’ ACCUSEE
ISBN13 9789606878442
Εκδότης ΚΑΠΟΝ
Σειρά ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Χρονολογία Έκδοσης Νοέμβριος 2011
Αριθμός σελίδων 352
Διαστάσεις 21×15
Μετάφραση ΣΚΑΣΣΗΣ ΘΩΜΑΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά) ΤΟΥΣΙΝΣΚΑ ΑΓΚΑΤΑ
Διαβάστε επίσης
Τι διαβάζουμε τώρα: Το top ten των ευπώλητων βιβλίων του τελευταίου μήνα
Ρεζέρβα: Η πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία του Πρίγκιπα Χάρι συγκλονίζει από τις πρώτες γραμμές…
Google News