5 ιδανικά βιβλία για να κάνεις δώρο στους αγαπημένους σου αυτά τα Χριστούγεννα!

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ξεκινήσει για τα καλά και μόνιμο θέμα συζήτησης αρχίζει να αποτελεί το τι δώρο θα αγοράσουμε για τους αγαπημένους μας. Τι πιο ωραίο από ένα καλό βιβλίο!

Το Infowoman επιλέγει πέντε βιβλία των εκδόσεων Μεταίχμιο ικανά να ικανοποιήσουν κάθε γούστο!

5-%ce%b9%ce%b4%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b4%cf%8e%cf%81%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%850

«Ξένο δέρμα» – Tana French

5-%ce%b9%ce%b4%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b4%cf%8e%cf%81%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%852

Η Tana French είναι αναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες φωνές της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας. Αν σας άρεσε και σας ιντρίγκαρε το «Στο Δάσος», το «Ξένο Δέρμα» (μετάφραση: Δέσποινα Δρακάκη), θα συναρπάσει και εσάς και όποιον επιλέξετε να του το δωρήσετε, καθώς αποτελεί τη φυσική συνέχειά του (αλλά μπορεί να διαβαστεί το ίδιο ευχάριστα και αυτόνομα).

Η πλοκή του είναι καταιγιστική: Έχουν περάσει έξι μήνες από τα περιστατικά του πρώτου μυθιστορήματος, «Στο δάσος». Η Κάσι Μάντοξ έχει φύγει από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών και δε σκοπεύει να γυρίσει – ώσπου ένα επείγον τηλεφώνημα τη στέλνει στον τόπο ενός φρικιαστικού εγκλήματος. Το θύμα είναι ολόιδιο η Κάσι και σύμφωνα με την ταυτότητά της είναι η Αλεξάντρα (Λέξι) Μάντισον, ένα ψευδώνυμο που η Κάσι χρησιμοποιούσε όταν δούλευε ως μυστική. Η Κάσι δεν πρέπει απλώς να ανακαλύψει ποιος σκότωσε την κοπέλα αυτή – πρέπει να μάθει ποια ήταν….

Λογοτεχνική δεινότητα, δυνατές περιγραφές των μικρών λεπτομερειών και βαθιά δουλεμένοι χαρακτήρες είναι οι συγγραφικές αρετές που συνθέτουν το προσωπικό στιλ της Tana French. Η αρχική υπόθεση της ομοιότητας, αλλά και της υιοθέτησης της ταυτότητας του άλλου μπορεί να φαντάζει κάτι το εντελώς απίστευτο να συμβεί, όμως η συγγραφέας επεξεργάζεται τόσο δεξιοτεχνικά την πλοκή της που το αποτέλεσμα είναι εκατό τοις εκατό πειστικό. Δημιουργώντας έτσι, μια δεύτερη ταυτότητα για την ηρωίδα της, δίνει μια έξυπνη τροπή στη φαντασίωση κάθε μοναχικού παιδιού που θα ήθελε να ζήσει μια παράλληλη ζωή…

Tips

  • Το βιβλίο γνωρίζει επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων: γερμανική, πορτογαλική, ισπανική, ρωσική, σερβική, τσεχική, γαλλική, σουηδική, ιταλική, ολλανδική, κινεζική, πολωνική, τουρκική, νορβηγική, εβραϊκή, ουγγρική κ.ά.
  • Στοιχεία από τα δύο βιβλία που κυκλοφορούν από το Μεταίχμιο, το «Δάσος» («In the Woods») και το «Ξένο Δέρμα» («The Likeness») αποτελούν τη βάση για την αστυνομική σειρά «Dublin Murders», όπου δύο ντετέκτιβ στο Δουβλίνο αναζητούν τους ενόχους δύο φόνων που μοιάζουν να συνδέονται όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με το παρελθόν ενός από τους δυο, ο οποίος στα δώδεκά του είχε βιώσει ένα τραγικό συμβάν που η μνήμη του έχει απωθήσει στις πιο αδιαπέραστες γωνιές τους μυαλού του.

«Μακάρι όλα να πάνε καλά» – Carolina Setterwal

5-%ce%b9%ce%b4%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b4%cf%8e%cf%81%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%854

Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Μακάρι όλα να πάνε καλά» της Σουηδής Carolina Setterwall (μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης) είναι η ιδανική επιλογή για όσους αρέσκονται στα πιο κοινωνικά θέματα, καθώς πρόκειται για μια ιστορία για τη μητρότητα, την οικογένεια και για τις δυσκολίες να αγαπάς κάποιον που είναι απόμακρος και που τελικά χάνεται απ’ τη ζωή σου.

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μία γυναίκα, την Καρολίνα, της οποίας ο κόσμος ανατρέπεται όταν φεύγει από τη ζωή ξαφνικά ο σύντροφός της Άκσελ με τον οποίο έχουν έναν γιο οχτώ μηνών…

Γενναίο και τολμηρό, τρυφερό και ανθρώπινο, το συγκινητικό αυτό βιβλίο εστιάζει στις φαινομενικά ασήμαντες στιγμές μετά από μια τραγωδία, φωτίζει τη στιγμή που όσα θεωρούσαμε δεδομένα για τη ζωή μας ανατρέπονται και τελικά αποτελεί μια μεστή, έντιμη και αιχμηρή αποτύπωση των πολλών όψεων του πένθους.

Tips

  • Το βιβλίο έγινε μπεστ σέλερ στη Σουηδία. Η πέιπερμπακ έκδοση έγινε το #1 σε πωλήσεις πέιπερμπακ στην αλυσίδα βιβλιοπωλείων Akademibokhandeln, και το #3 σε πωλήσεις πέιμπερμπακ σε ολόκληρη τη Σουηδία για τον Φεβρουάριο του 2019.
  • Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες.

Γυναίκες χωρίς έλεος- Camilla Lackberg 

5-%ce%b9%ce%b4%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b4%cf%8e%cf%81%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%856

Κάθε νέο βιβλίο της Camilla Lackberg αποτελεί πάντα εκδοτικό γεγονός, καθώς πρόκειται για τη δηµοφιλέστερη σύγχρονη Σουηδή συγγραφέα αστυνοµικής λογοτεχνίας, που οι ιστορίες της κάνουν θραύση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το «Γυναίκες χωρίς έλεος» είναι μια πραγματικά καθηλωτική ιστορία που περιστρέφεται γύρω από τρεις γυναίκες.

Η Ίνγκριντ εγκατέλειψε την πολλά υποσχόµενη δηµοσιογραφική της καριέρα για να υποστηρίξει τα επαγγελµατικά όνειρα του συζύγου της. Ανακαλύπτει πως εκείνος για άλλη µια φορά την απατά.

Η Μπιργίτα δεν πηγαίνει να κάνει τις προγραµµατισµένες ιατρικές της εξετάσεις για να µην αποκαλυφθεί ότι τη δέρνει ο άντρας της. Ανακαλύπτει πως πάσχει από καρκίνο του µαστού.

Η Βικτόρια έφυγε από τη Ρωσία για να παντρευτεί έναν άντρα που γνώρισε διαδικτυακά. Ανακαλύπτει πως ο καλοκάγαθος Σουηδός αγρότης που εµπιστεύτηκε είναι ένας τύραννος.

Η µόνη λύση για να ελευθερωθούν είναι να διαπράξουν όχι έναν, αλλά τρεις τέλειους φόνους…

Τips

  • Τα δέκα βιβλία της Camilla Lackberg, µε πρωταγωνιστές τον επιθεωρητή Πάτρικ και την αγαπηµένη του Ερίκα που εκτυλίσσονται στη Φιελµπάκα, έχουν πουλήσει περισσότερα από 23 εκατοµµύρια αντίτυπα σε 60 χώρες.
  • Είναι επίσης επιτυχηµένη επιχειρηµατίας και µία από τις ιδρύτριες της επενδυτικής εταιρείας Invest In Her, που προάγει τη γυναικεία επιχειρηµατικότητα και αγωνίζεται για την εξάλειψη των µισθολογικών διαφορών σε βάρος των γυναικών.
  • Από τις εκδόσεις Μεταίχµιο κυκλοφορούν όλα τα αστυνοµικά της µυθιστορήµατα.

«Burnout, Πώς θα βγείτε από τον κύκλο του στρες»- Emily Nagoski, PhD, Amelia Nagoski, DMA

5-%ce%b9%ce%b4%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b4%cf%8e%cf%81%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%858

Ένα βιβλίο που αφορά το πώς θα βγούμε από τον φαύλο κύκλο του στρες είναι ίσως το καλύτερο δώρο για τη σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα που παλεύει κάθε μέρα με τον… χρόνο προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και έρχεται αντιμέτωπη με ερωτήματα όπως: Πώς μπορείς να «αγαπάς το σώμα σου» όταν όλα γύρω σου σου λένε ότι είσαι ανεπαρκής; Και πώς «βγαίνεις μπροστά» στη δουλειά σου όταν ήδη δίνεις το 110% και δεν σου αναγνωρίζεται; Πώς να ζήσεις χαρούμενη και υγιής σε έναν κόσμο που συνεχώς σου λέει πως παραείσαι χοντρή, απαιτητική, θορυβώδης και εγωίστρια;

Το ρηξικέλευθο αυτό βιβλίο εξηγεί με ένα ευχάριστο, χιουμοριστικό και συνάμα ενδυναμωτικό τρόπο γραφής, γιατί οι γυναίκες βιώνουν την υπερκόπωση διαφορετικά από τους άντρες και παρουσιάζει ένα απλό σχέδιο, βασισμένο σε επιστημονικά δεδομένα, εμψυχώνοντάς τες ώστε να τα καταφέρνουν υπό συνθήκες πίεσης και να χαίρονται ζωές ισορροπημένες και με νόημα.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο συγγραφείς, Emily Nagoski και Amelia Nagoski, περιγράφουν πώς είναι να είσαι γυναίκα στις μέρες μας – και ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες των γυναικών σήμερα. Παρουσιάζουν επίσης τους τομείς στους οποίους οι γυναίκες «διδάσκονται» να νιώθουν ανεπαρκείς και λίγες. Χρησιμοποιώντας σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα και την πιο πρόσφατη βιβλιογραφία, δεν καταγράφουν απλώς τα προβλήματα, αλλά δίνουν πολύ πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις – εύληπτες και επιστημονικές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις βασικές ιδέες του βιβλίου – το οποίο σημειωτέον ανήκει στα πιο ενήμερα επιστημονικώς (όπως αυτά της Brene Brown και της Susan Cain), ενώ φλερτάρει και με τη νεότερη φουρνιά φεμινιστικού δοκιμίου (Roxanne Gay, Rebecca Solnit, Chimamanda Ngozi Adichie):

  • Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι για να ξεφορτωθούμε το στρες πρέπει να ασχοληθούμε με την αιτία – τον στρεσογόνο παράγοντα. Όμως στην πραγματικότητα το στρες είναι ένας βιολογικός κύκλος και για να επιστρέψει το σώμα μας σε κατάσταση χαλάρωσης, πρέπει πρώτα αυτός ο κύκλος να ολοκληρωθεί. Οι συγγραφείς παρουσιάζουν πολλούς αποτελεσματικούς τρόπους να ολοκληρωθεί ο κύκλος.
  • Ο εγκέφαλος έχει ένα συναισθηματικό «σύστημα παρακολούθησης» που αναστατώνεται όταν δεν ολοκληρώνουμε αμέσως έναν στόχο. Όμως μπορούμε να μάθουμε αυτό το σύστημα να το ελέγχουμε – για να μην μας ελέγχει αυτό.
  • Η ανάπαυση και η ανθρώπινη επαφή είναι κλειδιά για να αναρρώσουμε από την υπερκόπωση, αλλά και για να την αποφύγουμε. Οι συγγραφείς εξηγούν τι χρειαζόμαστε από το καθετί.

«Μαγειρεύω εποχές. Εποχικές συνταγές, ιστορίες και ιδέες από την κουζίνα μου!»- MamaTsita (Γωγώ Παπαδιονυσίου)

5-%ce%b9%ce%b4%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b4%cf%8e%cf%81%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8510

Για το βιβλίο αυτό δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς η Γωγώ Παπαδιονυσίου, ή MamaTsita, είναι ήδη διάσημη ως επιτυχημένη food blogger και τηλεοπτική μαγείρισσα.

Στο άμεσο και ανάλαφρο αυτό βιβλίο ανοίγει την κουζίνα της και μαγειρεύει 60 υπέροχες συνταγές με φρέσκα εποχιακά υλικά αποκαλύπτοντας μικρά πρακτικά μυστικά και δίνοντας ιδέες για εύκολες και νόστιμες λύσεις για το καθημερινό τραπέζι.

5-%ce%b9%ce%b4%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b4%cf%8e%cf%81%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8512

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου παράλληλα με τις συνταγές η MamaTsita, ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε ο Jamie Oliver και η Donna Hay, διηγείται στους αναγνώστες της ιστορίες από τα παιδικά και νεανικά της χρόνια που την ενέπνευσαν και την οδήγησαν στην κουζίνα. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, η μαγειρική είναι υπόθεση καρδιάς!

Σχετικά Άρθρα
5 βιβλία που δεν πρέπει να λείψουν από τη βαλίτσα των διακοπών σου
5 βιβλία που δεν πρέπει να λείψουν από τη βαλίτσα των διακοπών σου
Ώρα 09:36 π.µ. Συνεχίζουµε
Ώρα 09:36 π.µ. Συνεχίζουµε
Γίνεται δύο άνθρωποι να είναι αντίπαλοι όταν παίζουν στην ίδια ομάδα;
Γίνεται δύο άνθρωποι να είναι αντίπαλοι όταν παίζουν στην ίδια ομάδα;
«Σκιές στο φως»: Η ζωή του Freddie Mercury για πρώτη φορά σε κόμικ
«Σκιές στο φως»: Η ζωή του Freddie Mercury για πρώτη φορά σε κόμικ
20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Όλες οι παρουσιάσεις βιβλίων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της έκθεσης
20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Όλες οι παρουσιάσεις βιβλίων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της έκθεσης
Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων: Η μεγάλη γιορτή των μικρών βιβλιοπωλείων επιστρέφει!
Εβδομάδα Μικρών Βιβλιοπωλείων: Η μεγάλη γιορτή των μικρών βιβλιοπωλείων επιστρέφει!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του