Culture

Το μουσείο της πόλεως των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος θα είναι το πρώτο υπόσκαφο, “πράσινο” μουσείο – Πώς θα επηρεάσει την περιοχή

Ένα μουσείο που θα έπρεπε να είχε φτιαχτεί πολλά χρόνια πριν και ένας αρχαιολογικός χώρος που θα έπρεπε να είχε ανακατασκευαστεί εδώ και δεκαετίες “φωτίζοντας” μια περιοχή με πολλά προβλήματα και αποτελώντας πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες από όλον τον κόσμο, φαίνεται πως μπαίνει σε διαδικασία υλοποίησης, ελπίζουμε και ευχόμαστε με διαφάνεια και χωρίς παρατυπίες.

«Δημιουργούμε έναν σημαντικό πόλο ανάπτυξης και αναβάθμισης ευρύτερα για την Αθήνα» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλής, σχετικά με την δημιουργία του άλσους και του μουσείου της πόλεως των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος και την επίδρασή του στον κοινωνικό ιστό της Αθήνας.

Η υπουργός Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο που έχει ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός μέσα στo πλαίσιo της προγραμματικής σύμβασης του 2021 που υπεγράφη με τον Δήμο της Αθήνας και την Ακαδημία Αθηνών. Ολοκληρώθηκε από την «Ανάπλαση ΑΕ» με όλες τις προδιαγραφές που έθεσε το υπουργείο Πολιτισμού και αυτή τη στιγμή προχωράμε στην εκπόνησή των μελετών». Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, εκτίμησε η υπουργός, «θα χρειαστούν δύο χρόνια για την υλοποίηση των μελετών και για τις εγκρίσεις τους. Θεωρώ ότι για ένα τέτοιο έργο, έχουμε τη δυνατότητα με ώριμες μελέτες να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότησή του».

Θα είναι το πρώτο εντελώς πράσινο μουσείο

Η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι «για το έργο του άλσους ήδη υπάρχουν διασφαλισμένες από τη σύμβαση οι πιστώσεις και από τον Δήμο των Αθηναίων και από το υπουργείο Πολιτισμού».

Η υπουργός ανέφερε ότι «στόχος μας, είναι να δημιουργήσουμε ένα άλσος ανοικτό, δημόσιο, ελεύθερο χώρο αναψυχής, που μέσα σ’ αυτόν θα είναι το μουσείο των Αθηνών. Θα είναι το πρώτο εντελώς πράσινο μουσείο της χώρας μας, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που θα φιλοξενήσει μοναδικές αρχαιότητες οι οποίες προέρχονται από ανασκαφές που έχουν γίνει εδώ και πάνω από μισό αιώνα στην πόλη των Αθηνών και σήμερα βρίσκονται σε αποθήκες».

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι «το μουσείο, όπως φαίνεται και στην πρόταση που προέκυψε από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, θα έχει ηπιότερους όρους δόμησης από εκείνους που πρόβλεπε το ΦΕΚ του 2001. Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη θα είναι στο 50% αντί για 70% και ύψους 10,5 μέτρα από τα 18 μέτρα που υπήρχαν στο ΦΕΚ. Στην πραγματικότητα, το μουσείο θα είναι ένα υπόσκαφο κτήριο, καθώς ο στόχος μας είναι να μην αλλάξουμε το πολιτιστικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί».

Μάλιστα, η υπουργός ανέφερε ότι «στα 140 στρέμματα θα προστεθεί και άλλη γη καθώς το ΥΠΟ έχει αποφασίσει και είναι σε εξέλιξη η απαλλοτρίωση γύρω χώρων ώστε να έχουμε πρόσθετο χώρο». Η υπουργός σημείωσε ότι «το αρχαιολογικό μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος και ο συνολικός σχεδιασμός του άλσους θα έπρεπε να είχε αναδειχθεί εδώ και δεκαετίες».

Η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή από την δική της πλευρά, τόνισε ότι «επιτέλους από την σημερινή κυβέρνηση καταφέρνουμε να υλοποιήσουμε ένα έργο που ξεκίνησε το 1937, ένα διαχρονικό και διακομματικό έργο». Επισήμανε πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο για τις περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμιστεί και όπου έχει επηρεαστεί η κοινωνική συνοχή. Το άλσος και το μουσείο, ανέφερε η βουλευτής θα προσδώσει ένα πολύ ισχυρό θετικό αποτύπωμα στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης

Σινεμά: 3 “διαμάντια” στις ταινίες της εβδομάδας που δεν πρέπει να χάσετε

Κλέαρχος Μαρουσάκης: “Έρχεται τρελός καιρός”

Σοφία Κωστάρα

Recent Posts

Αλέκα Ζωγράφου: Η συγγραφέας επανέρχεται με το νέο βιβλίο “Μαυροδάφνη”

Τα όνειρά του ήταν καμωμένα από χώμα και αμπέλι και, λίγο μετά την άφιξή του…

13 λεπτά ago

Το Infowoman σάς καλεί σε εθελοντική αιμοδοσία με δράσεις για τα παιδιά (30/03)

Oι ανάγκες για αίμα δεν τελειώνουν ποτέ. Κάθε στιγμή, κάπου γύρω μας, υπάρχει κάποιος που…

13 λεπτά ago

«Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω» στο Ρεκτιφιέ

Η παράσταση της Φένιας Προβελεγγίου, «Άλλα για τον Γλάρο δε γνωρίζω», είναι εμπνευσμένη από την…

38 λεπτά ago

Μαλλιά πιο λεία και δυνατά σε 10 δευτερόλεπτα!

Η Aveda, με υπερηφάνεια παρουσιάζει, τη νέα προσθήκη στη σειρά Botanical Repair™ με την επανορθωτική…

2 ώρες ago

Ο Χρήστος Λιακόπουλος στο Infowoman: «Ο μεγαλύτερος δυνάστης μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός»

Αποτελεί μία από τις παραστάσεις που έχει αγαπηθεί ιδιαιτέρως από το κοινό και για αυτό…

2 ώρες ago

Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου: Στην LP Clinic χτυπάει η καρδιά των μεταμοσχεύσεων μαλλιών!

Ο Δερματολόγος και ιδρυτής της LP Clinic με έδρα τη Γλυφάδα, Δρ. Λευτέρης Παπανικολάου, σε…

2 ώρες ago