Το μουσείο της πόλεως των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος θα είναι το πρώτο υπόσκαφο, “πράσινο” μουσείο – Πώς θα επηρεάσει την περιοχή

το-μουσείο-της-πόλεως-των-αθηνών-στην-α

Ένα μουσείο που θα έπρεπε να είχε φτιαχτεί πολλά χρόνια πριν και ένας αρχαιολογικός χώρος που θα έπρεπε να είχε ανακατασκευαστεί εδώ και δεκαετίες “φωτίζοντας” μια περιοχή με πολλά προβλήματα και αποτελώντας πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες από όλον τον κόσμο, φαίνεται πως μπαίνει σε διαδικασία υλοποίησης, ελπίζουμε και ευχόμαστε με διαφάνεια και χωρίς παρατυπίες.

«Δημιουργούμε έναν σημαντικό πόλο ανάπτυξης και αναβάθμισης ευρύτερα για την Αθήνα» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλής, σχετικά με την δημιουργία του άλσους και του μουσείου της πόλεως των Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος και την επίδρασή του στον κοινωνικό ιστό της Αθήνας.

Η υπουργός Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο που έχει ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός μέσα στo πλαίσιo της προγραμματικής σύμβασης του 2021 που υπεγράφη με τον Δήμο της Αθήνας και την Ακαδημία Αθηνών. Ολοκληρώθηκε από την «Ανάπλαση ΑΕ» με όλες τις προδιαγραφές που έθεσε το υπουργείο Πολιτισμού και αυτή τη στιγμή προχωράμε στην εκπόνησή των μελετών». Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, εκτίμησε η υπουργός, «θα χρειαστούν δύο χρόνια για την υλοποίηση των μελετών και για τις εγκρίσεις τους. Θεωρώ ότι για ένα τέτοιο έργο, έχουμε τη δυνατότητα με ώριμες μελέτες να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότησή του».

%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%cf%89%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%cf%8e%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b10

Θα είναι το πρώτο εντελώς πράσινο μουσείο

Η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι «για το έργο του άλσους ήδη υπάρχουν διασφαλισμένες από τη σύμβαση οι πιστώσεις και από τον Δήμο των Αθηναίων και από το υπουργείο Πολιτισμού».

Η υπουργός ανέφερε ότι «στόχος μας, είναι να δημιουργήσουμε ένα άλσος ανοικτό, δημόσιο, ελεύθερο χώρο αναψυχής, που μέσα σ’ αυτόν θα είναι το μουσείο των Αθηνών. Θα είναι το πρώτο εντελώς πράσινο μουσείο της χώρας μας, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που θα φιλοξενήσει μοναδικές αρχαιότητες οι οποίες προέρχονται από ανασκαφές που έχουν γίνει εδώ και πάνω από μισό αιώνα στην πόλη των Αθηνών και σήμερα βρίσκονται σε αποθήκες».

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι «το μουσείο, όπως φαίνεται και στην πρόταση που προέκυψε από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, θα έχει ηπιότερους όρους δόμησης από εκείνους που πρόβλεπε το ΦΕΚ του 2001. Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη θα είναι στο 50% αντί για 70% και ύψους 10,5 μέτρα από τα 18 μέτρα που υπήρχαν στο ΦΕΚ. Στην πραγματικότητα, το μουσείο θα είναι ένα υπόσκαφο κτήριο, καθώς ο στόχος μας είναι να μην αλλάξουμε το πολιτιστικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί».

Μάλιστα, η υπουργός ανέφερε ότι «στα 140 στρέμματα θα προστεθεί και άλλη γη καθώς το ΥΠΟ έχει αποφασίσει και είναι σε εξέλιξη η απαλλοτρίωση γύρω χώρων ώστε να έχουμε πρόσθετο χώρο». Η υπουργός σημείωσε ότι «το αρχαιολογικό μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος και ο συνολικός σχεδιασμός του άλσους θα έπρεπε να είχε αναδειχθεί εδώ και δεκαετίες».

Η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή από την δική της πλευρά, τόνισε ότι «επιτέλους από την σημερινή κυβέρνηση καταφέρνουμε να υλοποιήσουμε ένα έργο που ξεκίνησε το 1937, ένα διαχρονικό και διακομματικό έργο». Επισήμανε πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο για τις περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμιστεί και όπου έχει επηρεαστεί η κοινωνική συνοχή. Το άλσος και το μουσείο, ανέφερε η βουλευτής θα προσδώσει ένα πολύ ισχυρό θετικό αποτύπωμα στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης

Σινεμά: 3 “διαμάντια” στις ταινίες της εβδομάδας που δεν πρέπει να χάσετε

Κλέαρχος Μαρουσάκης: “Έρχεται τρελός καιρός”

Σχετικά Άρθρα
Αποχαιρετάμε τον Σεπτέμβρη με χορό μέχρι τελικής πτώσεως στο Gazarte
Αποχαιρετάμε τον Σεπτέμβρη με χορό μέχρι τελικής πτώσεως στο Gazarte
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Ρέθυμνο οι δωρεάν εκδηλώσεις
Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Ρέθυμνο οι δωρεάν εκδηλώσεις
O Αντώνης Ρέμος υποδέχεται τον Michael Bolton «Κάτω από την Ακρόπολη»
O Αντώνης Ρέμος υποδέχεται τον Michael Bolton «Κάτω από την Ακρόπολη»
%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%ce%ba%ce%ba%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%bf0
Συγκλονίζει η Ελένη Κοκκίδου στο ρόλο της Εκάβης – Είναι στην ωριμότερη στιγμή της καριέρας της
Το πανέμορφο κτίριο της Πατησίων όπου έζησε η Κάλλας θα αποκατασταθεί και θα στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης
Το πανέμορφο κτίριο της Πατησίων όπου έζησε η Κάλλας θα αποκατασταθεί και θα στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης
Πολιτισμός: Όλες οι δωρεάν παραστάσεις της εβδομάδας σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία
Πολιτισμός: Όλες οι δωρεάν παραστάσεις της εβδομάδας σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του