Βάσω Καβαλιεράτου: «Είπα στον Φοίβο, αν ξαναγκρινιάξω που έχω πολλή δουλειά, πέταξέ μου ένα τηγάνι στο κεφάλι!»

βάσω-καβαλιεράτου-είπα-στον-φοίβο-αν

Είναι μία από τις πιο αξιόλογες και ταλαντούχες ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου. Το ευρύ κοινό τη γνώρισε μέσα από την τηλεοπτική σειρά του Mega «Σχεδόν Ενήλικες» της Μυρτώς Κοντοβά και τη λάτρεψε. Ο λόγος για τη Βάσω Καβαλιεράτου που αυτήν την περίοδο πρωταγωνιστεί στην «Επιθεώρηση» που φέρει την υπογραφή του -συζύγου της- Φοίβου Δεληβοριά και του Δημήτρη Καραντζά.

Εμείς με αφορμή την παράσταση αυτή είχαμε μαζί της μία εφ όλης της ύλης συζήτηση!

%ce%b2%ce%ac%cf%83%cf%89-%ce%ba%ce%b1%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%af%cf%80%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%86%ce%bf%ce%af%ce%b2%ce%bf-%ce%b1%ce%bd0

Τι σας έλειψε περισσότερο τη χρονιά που πέρασε; Η πολιτιστική αυτή σιωπή σάς έκανε να αναθεωρήσετε και να επανεκτιμήσετε κάτι;

Ήταν αναμφισβήτητα μια πολύ δύσκολη χρονιά. Οι δουλειές μας σταμάτησαν βίαια,κλειστήκαμε στο σπίτι και πέρα από την επαγγελματική αβεβαιότητα, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την αγωνία του ίδιου του ιού. Απομακρυνθήκαμε από τους ανθρώπους,δεν είδαμε τους γονείς μας και τους φίλους μας για πολύ καιρό. Νομίζω αυτό είναι που μου έλειψε περισσότερο. Η ανθρώπινη επαφή. ‘Αλλωστε η δουλειά μας στηρίζεται σ’ αυτό. Κάποια στιγμή είπα στον Φοίβο, αν ποτέ ξαναγκρινιάξω που έχω πολλή δουλειά, πέταξέ μου ένα τηγάνι στο κεφάλι. Τίποτα δεν είναι δεδομένο πια. Το ότι δουλεύουμε και είμαστε υγιείς, εμείς και οι άνθρωποι γύρω μας, είναι μεγάλη υπόθεση.

Ζήσαμε -και εξακολουθούμε να ζούμε- το ξέσπασμα του κινήματος #metoo. Θεωρείτε πως το ελληνικό θέατρο «πληγώθηκε» από όλο αυτό ή συνέβη το αντίθετο και γιατί;

Κανείς δεν πληγώθηκε από το #metoo πέρα από τα θύματα, που κουβαλούσαν τα τραύματά τους όλον αυτό τον καιρό. Το θέατρο ουδεμία σχέση έχει με τραμπουκισμούς, σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κατάχρηση εξουσίας. Αυτά είναι λανθασμένα κατάλοιπα μιας εποχής που πέρασε. Το τοπίο καθαρίζει, αργά και σταθερά και το θέατρο μόνο καλύτερο μπορεί να γίνει. Άλλωστε εκεί είναι η θέση του,προς το φως.

Τι θα δούμε σ΄αυτή τη σύγχρονη Επιθεώρηση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά;

Φανταστικούς ηθοποιούς, υπέροχα κείμενα, μαγικές μουσικές. Ήρωες της Επανάστασης συναντούν ανθρώπους του σήμερα, σύγχρονοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το ηρωικό παρελθόν κι όλοι μαζί γλεντούν και χορεύουν με τα ωραία και τα ανάποδα αυτής της χώρας. Η Επανάσταση γίνεται αφορμή να βγουν όλα στη φόρα. Ο θεατής θα γελάσει, θα συγκινηθεί και θα προβληματιστεί.

%ce%b2%ce%ac%cf%83%cf%89-%ce%ba%ce%b1%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%af%cf%80%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%86%ce%bf%ce%af%ce%b2%ce%bf-%ce%b1%ce%bd2

Γιατί πιστεύετε πως το είδος της επιθεώρησης είναι παρεξηγημένο; Ποιος ο στόχος της παράστασης αυτής που θα δούμε;

Τη συνδέουμε με την ευκολία, τη φτήνια, τη χυδαιότητα, τα σεξιστικά ή ψιλορατσιστικά στερεότυπα. Εμείς θέλουμε να πάμε πέρα απ ‘αυτά. Όχι βέβαια να γίνουμε σεμνότυφοι, ούτε να αποφύγουμε την αριστοφανική βωμολοχία. Αλλά να ξαναβρούμε τη γιορτή, τη σάτιρα, την ελευθερία του λόγου.

Πώς ακουμπά αυτή η παράσταση στο σήμερα;

Μέσω 1821. Βουτάμε στον Αγώνα που γέννησε τη χώρα μας. Και συγκινούμαστε με όσα κερδίσαμε, θυμώνουμε με όσα χάσαμε στην πορεία, γελάμε με τα λάθη που διατηρήσαμε ως Έλληνες. Αγκαλιάζουμε το παρελθόν μέσα απ’το σήμερα. Και το αντίστροφο.

Πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος της μουσικής στην Επιθεώρηση αυτή που γράφει ο Φοίβος Δεληβοριάς;

Η μουσική παίζει καθοριστικό ρόλο σε μια επιθεώρηση ούτως ή άλλως. Είναι ένα θέαμα που στηρίζεται στη μουσική. Ο Φοίβος το ξέρει πολύ καλά αυτό το είδος και η δουλειά που έχει κάνει είναι μαγική. Η μουσική του είναι ο ο 14ος ηθοποιός. ‘Αλλωστε το γεγονός ότι έχουμε ζωντανή ορχήστρα πάνω στη σκηνή, λέει πολλά. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι κάποια από τα τραγούδια που έγραψε, είναι αληθινά αριστουργήματα, ολοκληρωμένα έργα τέχνης.

Πώς είναι να δουλεύετε μαζί με τον σύζυγό σας (Φοίβο Δεληβοριά); Συζητάτε μαζί τα της δουλειάς;

Είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε με τον Φοίβο. Ζούμε μαζί 11 χρόνια, πολύ συνειδητά όμως αποφεύγαμε την επαγγελματική συνύπαρξη. Ήταν κάτι που φοβόμασταν.Το τολμήσαμε όμως κι έχω να πω ότι πήγε πολύ καλά. Νομίζω είμαστε και οι δύο αρκετά έμπειροι να διαχειριστούμε την πίεση στη δουλειά και να βάλουμε τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ζωής και σκηνής. Στο σπίτι συζητάμε έως ένα σημείο τα της δουλειάς, συζητάμε τους προβληματισμούς μας και γελάμε πολύ με τα ωραία της πρόβας.Είναι μια ευτυχής συγκυρία.

Είστε μητέρα ενός 7χρονου κοριτσιου, πώς περάσατε οικογενειακώς την πανδημία; Αυτό που θα σας μείνει ως ανάμνηση ποιο πιστεύετε πως είναι;

Στην αρχή της πανδημίας τολμώ να πω ότι περάσαμε πολύ ωραία. Το πρώτο lockdown μας βρήκε οικογενειακώς αρκετά κουρασμένους, μετά από πολλή δουλειά κι ανάγκη για ξεκούραση. Κλειστήκαμε στο σπίτι οι τρεις μας, πράγμα που δεν είχε συμβεί ποτέ, χαρήκαμε ο ένας τον άλλο, ασχοληθήκαμε με το σπίτι και με τους εαυτούς μας. Όσο όμως περνούσε ο καιρός και συνειδητοποιούσαμε ότι αυτή η κατάσταση θα κρατήσει για καιρό,το πράγμα ζόρισε. Ένα μικρό παιδί είναι δύσκολο να κρατηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από τους φίλους και τις δραστηριότητές του κι εσύ πρέπει συνέχεια να επινοείς τρόπους να περνάει καλά και να μην απογοητεύεται. Αυτό που θα μου μείνει νομίζω είναι ο πρώτος μήνας. Η αίσθηση ότι ο κόσμος σταμάτησε για λίγο κι εσύ δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να το ανατρέψεις.

Ποιοι φόβοι έχουν ξεπηδήσει από μέσα σας αυτόν τον καιρό;

Φοβάμαι πολύ για την υγεία τη δική μου και των γύρω μου. Μην αρρωστήσω, μην κολλήσω κάποιον που μπορεί να κινδυνεύσει, μην κάνω κάτι λάθος. Ανησυχώ και για τις συνέπειες του εγκλεισμού. Βλέπω ανθρώπους ζορισμένους, θυμωμένους, με ελάχιστες αντοχές. Φοβάμαι και για την κόρη μου, μην ξεχάσει πώς να είναι ανέμελη. Και φυσικά ένας γενικότερος φόβος για το μέλλον, για τη δουλειά μας, για το θέατρο και για το κατά πόσο αυτή η κανονικότητα θα επιστρέψει ποτέ.

Φέτος πρωταγωνιστήσατε στην επιτυχημένη σειρά τoυ Mega «Σχεδόν Ενήλικες» και ουσιαστικά με αυτή τη δουλειά σας σας γνώρισε το ευρύ κοινό. Πώς ήταν αυτό σαν εμπειρία; Θα ξανακάνετε κάτι τηλεοπτικό;

Η συμμετοχή μου στη σειρά ήταν μια υπέροχη εμπειρία.Πίστεψα πολύ σε αυτό το σενάριο, συνεργάστηκα με καταπληκτικούς ηθοποιούς, γνώρισα την Μυρτώ Κοντοβά που θαυμάζω και είχα την τεράστια τύχη να δουλεύω σε μια πολύ δύσκολη εποχή που τα θέατρα ήταν κλειστά. Φυσικά και θα ξαναέκανα κάτι τηλεοπτικό αν και εφόσον οι συνθήκες ήταν αυτές που με εκφράζουν και με κάνουν χαρούμενη.

Σχετικά Άρθρα
Το Θέατρο Χώρος ξεκινάει με Έλενα Μαυρίδου και Δημήτρη Λάλο - Αναλυτικό Πρόγραμμα παραστάσεων 2022-23
Το Θέατρο Χώρος ξεκινάει με Έλενα Μαυρίδου και Δημήτρη Λάλο – Αναλυτικό Πρόγραμμα παραστάσεων 2022-23
«Κανονική Δουλειά»: Ο Στέλιος Ανατολίτης σε μια Stand up Comedy Παράσταση που τα έχει όλα!
«Κανονική Δουλειά»: Ο Στέλιος Ανατολίτης σε μια Stand up Comedy Παράσταση που τα έχει όλα!
«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Ο νέος μονόλογος του Βασίλη Κατσικονούρη με τον Γιώργο Νινιό
«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Ο νέος μονόλογος του Βασίλη Κατσικονούρη με τον Γιώργο Νινιό
Μετά την επιμονή του κοινού, ο Πάνος Βλάχος επιστρέφει με τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού"
Μετά την επιμονή του κοινού, ο Πάνος Βλάχος επιστρέφει με τον “Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού” στο Θέατρο Γκλόρια
Η κόρη της Τζένης Βάνου μιλά στο Infowoman.gr για την κακοποίηση της μητέρας της από τον πατέρα της
Η κόρη της Τζένης Βάνου μιλά στο Infowoman.gr για την κακοποίηση της μητέρας της από τον πατέρα της
Αγγελική Aριάδνη Βούλγαρη: "Η ΑΓΑΠΗ βρίσκεται μόνο στο παρόν"
Αγγελική Aριάδνη Βούλγαρη: “Η ΑΓΑΠΗ βρίσκεται μόνο στο παρόν”

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του